Educație

Revista editată la Focșani, ”Bogdania”, la ceas de sărbătoare

Ziarul de Vrancea
24 mai 2019 1254 vizualizări

 Revista de creaţie şi cultură “BOGDANIA” a făcut primii paşi către dumneavoastră, în luna februarie 2013, pe Net și primul număr tipărit a fost în luna mai 2013, acum şapte ani.

 Revista de creaţie şi cultură “BOGDANIA”  apare sub egida Asociaţiei cultural-umanitare ”BOGDANIA” din Focşani și este  o publicaţie pentru inima şi sufletul românilor de pretutindeni.Fondată de poetul Ionel MARIN și primul număr tipărit a fost în luna mai 2013, acum şapte ani. 

Pornind de la faptul că: unde există cărți, reviste de cultură există vise și speranțe. Speranțele prin muncă, creație, dăruire și cultură asigură și viitor, un viitor onest, plăcut și luminos. Ne-am propus de la început să promovăm ”dulcea povară” a scrisului românesc. O revistă de cultură trebuie să prezinte adevărul, să ne lumineze interiorul și viața, să alunge ura, frica, amărăciunea, desnădejdea, aroganța, răutatea și viciile zilnice ce ne otrăvesc, întunecă traiul și conștiința. Poporul român, oamenii de litere, de cultură, artiștii au calități deosebite și tocmai aceste calități, valori ale neamului românesc trebuiesc scoase în evidență și răspândite pe întreg mapamondul. Ce poate fi mai frumos decât să absorbi lumina cărților, revistelor serioase care să ne ajute la înflorirea treptelor vieții cotidiene. Pornind de la rostul și sensul vieții am ajuns la concluzia că actul de cultură are un rol important în construirea altarului tainic din suflet, în desăvârșirea spirituală a omului. Cu certitudine doar Adevărul și Iubirea ne vor asigura veșnicia. Poeții, artiștii, toți scriitorii, jurnaliștii răspândesc binele, frumosul, normalitatea. Din nefericire sunt prea mulți care reduc din frumusețea darului Dumnezeiesc și în loc să deschidă ferestrele iubirii ne ”aruncă” cioburi de vise otrăvite, taie, uneori, cu rea voință, aripile inocente ale idealului uman. Prin comunicare, reală comuniune, dialog constructiv, prin educație și cultură ne vom putea înălța deasupra crizelor profunde în care a întrat societatea umană.    Deviza revistei Bogdania de la început a fost și va rămâne: diversitate în conținut și formă, originalitate și calitate. Acum, la împlinirea a şapte ani de la primul număr tipărit al revistei Bogdania facem un bilanț și o mobilizare care să ne ducă spre împlinirea dezideratelor stabilite inițial.

Prin deosebitul colectiv redacţional şi prin dvs., colaboratori permanenţi ori ocazionali, am dat un plus de afirmare a valorilor literaturii și culturii române contemporane. Cu fiecare număr de revistă am urcat noi trepte spre răspândirea valorilor autentice, a talentelor românilor din întreaga ţară precum şi din diaspora românească.

Fără lumina raţiunii, înţelepciune, dăruire și  iubire nu putem însănătoși seva cea sfântă a României. De cultivăm ”buruieni” nu putem culege decât suferință și răutate. Oamenii valoroși, faptele de ispravă, actele de cultură benefice trebuiesc înmulțite spre folosul vieţii noastre, pentru creşterea bogăţiei spirituale dar şi a calităţii traiului zilnic. Numai uniţi și prin onestitate și competență vom învinge!

     În paginile Revistei “Bogdania” am cuprins pe lângă: poezie, proză, eseuri, articole de istorie, comentarii critice, aniversări, comemorări, interviuri, artă, teatru, traduceri, evenimente culturale şi rubricile debut şi literatură pentru copii, care să stimuleze creaţia literară la tineri şi să crească respectul faţă de limba şi cultura română.

     În cei şapte ani de apariție neîntreruptă revista Bogdania a cuprins în paginile ei personalități ale culturii naționale, precum și creatori de mare valoare din: SUA, Canada, Australia, din  țări ale Europei. Cu bucurie amintesc pe: Acad. Cristian Petru Bălan, Prof. univ. Florentin Smarandache, Prof. dr. Dumitru Buhai, Ioan Miclău, Octavian Curpaș, Melania Rusu Caragioiu, Ben Todică, Luca Cipolla, Nicolae Mătcaș, Dumitru Ichim, Vasile Tărâțeanu, Victor Ravini, Vavila Popovici și alți români de mare valoare literară și culturală din străinătate, care ne onorează cu creații de mare ținută artistică și morală. Primiţi felicitări pentru modul în care promovaţi și răspândiţi în lume cultura și tradițiile neamului românesc. Din țară apreciez strădania și implicarea deosebită, în creșterea prestigiului revistei Bogdania, în mod deosebit pe: Prof. univ. Nicolae Vasile, Dr. Michaela Orescu, Dr. ing. Ovidiu Țuțuianu, Corneliu Cristescu, toți scriitori membri ai valorosului Cenaclul ”Literar ing.” din București. De asemeni s-au remarcat scriitorii: Vasile Groza, Elena Armenescu, Geo Călugăru, Al Florin Ţene, Anghel Hotu, Maria Filipoiu, Florian Laurențiu Stoica, George Stroia, Doina Bârcă, Andreea Cojocaru (Ion),  Adrian Nicolae Popescu, Ilarion Boca, Năstase Marin, Ioan Indricău, Mărioara Nedea, Simona Mateev, Lucian Gruia, Radu Borcea, Mihai Antonescu, Dan Lupescu și lista poate continua cu multe alte exemple, demne de laudă.

     ”Lista scriitorilor publicați în fiecare număr este destul de bogată, materialele variate și bine conturate. Este o încântare să lecturezi revista Bogdania!” afirma de curând distinsa scriitoare Maria Niculescu din București. O bună parte dintre aceștia au primit, în cadrul Festivalului național Bogdania, premii și Diplome de excelență din partea revistei Bogdania, din partea Asociației cultural-umanitară ”BOGDANIA”.

     În revistă au fost publicați, în fiecare număr, tineri creatori din țară și străinătate care au fost premiați la cele şapte ediții ale Festivalului național de creație literară BOGDANIA și vom continua cu această rubrică. Din acest an am dat o nouă dimensiune Festivalului de creație literară BOGDANIA, devenind un Festival internaţional dedicat tuturor românilor cu talent literar din lume.

Aș evidenția în mod deosebit, dintre liceeni, studenți, tineri profesori pe: Benea Simona, Borcan Cristian, Ciobanu Marina (Chișinău), Perți Mădălina, Pârvu Bianca Andreea, Hotca Marian, Rusu Irina, George Nicolae Stroia, Cătălin Acatrinei, Buruiană Alexandra, Schoppel Carla Francesca, Șaramet Cristina, Negură Luiza, Petrache Mihaela, Muntean Emilia, Martin Fabian, Andrei Tudor, Daria Paulopol-Necula, Bratu Ana-Maria, Andreea State, Petcu Alexandru și mulți alții.

     În luna iulie 2019 vom desfășura Festivitatea de premiere a Ediției a VIII-a a Festivalului - Concurs  internațional de creație literară Bogdania. Pe toate meridianele globului pământesc există români talentați, iubitori de limba și cultura română. Îi consider ca pe frații și surorile noastre de aici, din România. Frăția se manifestă în primul rând prin atașament și simțire față de tot ce-i românesc!

Într-u adevăr, înțelepciune şi frumuseţe sufletească să urmăm pilda înaintașilor spre creșterea prestigiului și clădirii unui viitor luminos tuturor românilor și lumii întregi. Numai împreună, prin muncă și iubire, putem transforma România dintr-o țară ”vlăguită”, într-o pasăre măiastră a infinitului uman.

 La ceas aniversar aduc mulțumiri călduroase colectivului redacțional, tuturor colaboratorilor, susținătorilor și cititorilor revistei Bogdania. Vă doresc succese în realizarea proiectelor, multă sănătate și mari bucurii sufleteşti.

LA MULȚI ȘI LUMINOȘI ANI DVS. și REVISTEI DE CULTURĂ BOGDANIA!

Ionel MARIN, Redactor șef

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.