Educație

Revista BOGDANIA – 5 ani de răspândire a cuvântului în rândul cititorilor

Radu BORCEA
5 iun 2017 1929 vizualizări

Revista de creație și cultură BOGDANIA, fondată și editată de Asociația cultural-umanitară  cu același nume, prin osârdia poetului focșănean Ionel MARIN, a împlinit, zilele acestea, odată cu ediția nr. 35-36/pe lunile mai-iunie 2017, cinci ani de la apariția primului număr.

Pe Ionel Marin l-am simțit cum cochetează cu poezia cu mulți, mulți ani în urmă, în Redacția Ziarului ”Milcovul”. O purta în suflet încă de pe băncile Școlii de Ofițeri de Artilerie de la Sibiu, când a început să scrie primele versuri și unde a obținut licența în inginerie. A publicat însă primul volum de versuri - ”Prințul astral” – mult mai târziu, abia în urmă cu 11 ani, după care altele și altele, ajungând astăzi la vreo 20 de tomuri.

Dar marea realizare a poetului Ionel Marin este Revista BOGDANIA. O publicație care a crescut în valoare cu fiecare ediție. El a fost arhitectulși tot el are meritul afirmării ei (mai ales în afara județuluiși peste hotare) pentru că a știut să-și aleagă colaboratori care să o așeze pe un trend ascendent. În rândurile acestora regăsim nume mari ale culturii naționale (din județ, din țară și din diaspora), academicieni, scriitori, critici literari, oameni de știință din universități, din lumea artelor, jurnaliști, cât și talente încă necunoscute marelui public.

Fără intenția de a face diferențieri ierarhice, aș aminti câțiva ”stâlpi de rezistență” ai revistei: acad Valeriu COTEA, profesorii universitari doctori Cristian Petru BĂLAN  și Florentin SMARANDACHE din SUA, ambii membri ai Academiei Româno-Americane de Științe, prof. univ. dr. Nicolae MĂTCAȘ, poet, în mod sigur cel mai performant ministru al Științei și Educației din R. Moldova în anii 1990-1994, omul care a introdus în școlile de peste Prut grafia latină, predarea materiilor în limba română și Istoria României în programa școlară, criticul literar Mihai CIMPOI, tot de la Chișinău, unul dintre cei mai valoroși eminescologi, Vasile TĂRÂȚEANU – poetul de suflet al românilor din Bucovina de Nord. Și aș putea continua cu alte nume.Mă opresc însă aici, pentru că scopul acestei note este doar semnalarea apariției ediții jubiliare de cinci ani de existență. Una lustru de viață (cum ar spune George Călinescu)marcat de aprecieri (adevărate certificate de calitate), de felicitări și urări de viață lungă venite din toate punctele cardinale de la cei care onorează revista prin semnătura lor, de la cititori, oameni de litere, profesori, conducători de cenacluri literare, conducători de instituții culturale. Am numărat 32 de astfel de felicitări, care mai de care mai sensibile prin mesajul transmis fondatorului. Mi-am permis să inserez aici două dintre gândurile expeditorilor:

Acad.Cristian Petru Bălanconsideră că ”Revista BOGDANIA este una din cele mai frumoase, bogate și serioase reviste (…) și care, așa cum spuneam la înființarea ei, va parcurge o traiectorie ascendentă și de mare necesitate în vremurile actuale. Îl cunosc personal, destul de bine pe Ionel MARIN, fondatorul și redactorul șef al revistei și sunt convins, deși face mari sacrificii, că va duce munca până la capăt, cu dăruire și dragoste prietenească pentru afirmarea valorilor literaturii și culturii române. Felicitări și viață lungă înainte! Multă sănătate, fericire și mari succese prezente și viitoare!”

Mesajul acad. Vasile TĂRÂȚEANU este mai scurt și încărcat de îndumnezeire și românism: ”Revista Bogdania din Focșani este serioasă, de mare valoare literară și culturală, pe scurt este excelentă! Dă-i, Doamne, sănătate, inspirație divină confratelui meu, Ionel MARIN, cel care osârdește cu dăruire exemplară întru neam, limbă și țară. Cu frățietate”, își încheie patriotul român  cernăuțean, prin semnătură, gândurile sale de bine.

Dimensiunea editorială definitorie a tuturor celor 36 de ediții ale Revista BOGDANIA a fost (și va rămâne) încurajarea talentelor literare și din alte domenii ale vieții cultural – științifice și militantismul patriotic. În cinci ani de efervescență, revista a găzduit în pagini salenumeroși debutanți în literatură și a omagiat o serie de personalități care, prin opera lor, au făcut cunoscut în lume spiritul creator românesc.Cititorii au ocazia, inclusiv în această ediție jubiliară, să parcurgă pagini de o rară sensibilitate și prezentareumanistă dedicate vieții și activității a două personalități românești de excepție trecute recent în eternitate: academician Valeriu Cotea, oenolog de anvergură mondială, și Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii și Cultelor din Republica Moldova în perioada 1990-2004, un artist polivalent în teatru și cinematografie, unul dintre cei mai valoroși regizori de stirpe românească. Sunt pagini care pot fi publicate în cele mai valoroase reviste de profil din lume.

Închei aceste rânduri cu o cugetare a lui Michelangelo Bounarroti (care se regăsește și ca motto al unui articol despre din ediția jubiliară), care sună așa: ”Viața este darul lui Dumnezeu pentru noi. Modul în care trăim este darul pe care noi i-L facem lui Dumnezeu”.

 Ionel Marin a trăit și trăiește pentru a dărui semenilor săi.

Radu Borcea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.