Educație

Reprezentanții geografilor vrânceni au participat la Congresul Societății de Geografie din România

Alexandra TĂTARU
30 oct 2017 1640 vizualizări

Alături de ceilalți delegați, din toate Filialele Societății de Geografie din România, geografii vrânceni au participat la lucrările Congresului Societății de Geografie din România, manifestare ce are loc o dată la patru ani.

Manifestarea, care a avut loc la Brașov, a cuprins și Alegerile Generale ale Comitetului Național, dar și câteva ținte strategice privind promovarea geografiei ca disciplină.

Profesorii vrânceni, Nicolae Damian, Alexandra Tătaru și Costică Neagu, delegați din partea Societății de Geografie din România – Filiala Vrancea, au reprezentat profesorii de geografie din Vrancea la Congresul Societății de Geografie din România, ce a avut loc la Colegiul Național ”Andrei Șaguna” din Brașov. La Congres au fost prezenți 125 de delegați din partea a 38 de filiale din toată țara. Delegații au avut drept de vot în alegerea membrilor Comitetului Național al Societății de Geografie din România, o societate înființată de Regele Carol I și care, în prezent, activează sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Mihai I al României. În cadrul manifestării s-a expus raportul de activitate pe ultimii patru ani și s-au propus direcții de acțiune strategică privind recâștigarea poziției geografiei printre elitele științei românești așa cum au așezat-o marii geografi ai țării, începând cu părintele acesteia, Simion Mehedinți.

La Soveja se află acum nucleul geografiei românești

Amintind despre recenta inaugurare a Centrului Cultural și Colecției Muzeale ”Simion Mehedinți” de la Soveja, satul natal al savantului, academicianul Dan Bălteanu, cel care a asigurat interimatul ca președinte al Societății de Geografie din România, după regretata dispariție a prof.univ.dr. Mihai Ielenicz, a precizat că trebuie să se repună în ordine documentele de arhivă care reflectă activitatea SGR și să se folosească toate pârghiile pentru a se repoziționa geografia ca disciplină, mai ales în învățământul preuniversitar. După un moment de reculegere în memoria profesorului Ielenicz, cel care a unit echipa de geografi din toată țara și a continuat activitatea Societății de Geografie din România, academicianul Dan Bălteanu a reamintit profesorilor prezenți că ”geografia se află într-un moment foarte dificil”. ”Anul Centenarului Marii Uniri este esențial pentru Societatea de Geografie din România, va trebui să demonstrăm că geografia este o știință identitară, puternică, alături de istorie și limba română. Trebuie să știm unde este geografia în rândul disciplinelor fundamentale și rolul pe care trebuie să-l aibă în Educație”, a precizat academicianul Dan Bălteanu. De altfel, îngrijorarea cu privire la reducerea numărului de ore din planul cadru la gimnaziu și zvonurile privind eliminarea orei de geografie din planul cadru în învățământul liceal au determinat peste 5000 de profesori să semneze un memoriu, iar conducerea SGR să-l depună la Ministerul Educației Naționale. Acesta a scos în evidență necesitatea păstrării acestei discipline de studiu și reintroducerea la examenul de bacalaureat ca probă la alegere, geografia având rol fundamental în educația elevilor și viitorilor cetățeni ai țării. Despre acest aspect a vorbit și inspectorul de specialitate din cadrul M.E.N., prof. dr. Steluța Dan, care a amintit celor prezenți și despre frumoasele performanțe ale elevilor la concursurile de profil la nivel internațional, cu resurse financiare puține, dar cu o solidaritate enormă.

”Este un moment în care geografia trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”

La această reuniune s-a votat și Președintele Societății de Geografie din România, pentru un mandat de patru ani, în persoana prof.univ.dr. Corneliu Iațu de la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași. Domnia sa și-a manifestat dispoziția de a revitaliza această Societate savantă, care nu este un sindicat așa cum ar crede unii, ci o asociație a elitelor în domeniu, una dintre cele mai prestigioase din Europa. ”Este un moment în care geografia trebuie să ne unească, nu să ne dezbine. Pentru mediul universitar, absolvenții de liceu bine pregătiți înseamnă mult pentru noi. SGR nu este sindicat, este o societate savantă, trebuie să fim mult mai vizibili în spațiul mediatic. Elevii medaliați trebuie să apară mai multe ore la TV și geografii trebuie să «împingă» geografia mai sus. Așa cum bine spunea prof.univ.dr. Alexandru Ungureanu, «geografia este domeniul care oferă răspunsurile la toate întrebările pe care le are un om»”, a spus și noul președinte ales al Societății de Geografie din România, Corneliu Iațu. Noul președinte și-a propus să stabilească întâlniri, cât mai curând, cu reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și chiar cu Președintele României pentru a reda importanța meritată geografiei. (A.T.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.