Educație

Reacția profesorului Vasile Țibrea și răspunsul primarului Aurel Boțu după schimbarea numelui Școlii Gimnaziale Tulnici

Ziarul de Vrancea
3 oct 2022 3248 vizualizări

După adoptarea hotărârii de schimbare a denumirii Școlii Gimnaziale Tulnici din Școala Gimnazială „Ion Diaconu” în Școala Gimnazială „Ion Baciu”, Ziarul de Vrancea a primit un articol de opinie pe acest subiect de la profesorul Vasile Țibrea. Întrucât în conținutul articolului i se aduc acuzații primarului comunei Tulnici, Aurel Boțu în legătură cu această schimbare, cotidianul nostru a solicitat și un punct de vedere al acestuia.

Publicăm în continuare articolul de opinie al profesorului Vasile Țibrea referitor la schimbarea denumirii Școlii Gimnaziale Tulnici din Școala Gimnazială „Ion Diaconu” în Școala Gimnazială „Ion Baciu”, dar și punctul de vedere al primarului comunei Tulnici, Aurel Boțu, pe același subiect.

Articolul trimis redacției Ziarului de Vrancea de profesorul Vasile Țibrea:”Să respectăm valorile culturii pe care Vrancea le-a dăruit nemului românesc!

Săptămâna trecută, prin bunăvoința domnului profesor Neagu O. Ștefan, am intrat în posesia nr.2 al revistei „Spațiul mioritic Tulnici”, redactată de dânsul și dedicată poetului Ion Baciu, de la a cărui trecere în eternitate s-au scurs 33 de ani.

Acțiune merituoasă pentru care merită felicitări atât domnul profesor Neagu Ștefan cât și Primăria Tulnici și toți colaboratorii revistei care au publicat articole elogioase despre regretatul profesor –poet și dizident anticomunist plecat prea devreme  din această lume, se pare prin „eforturile” Securității Statului. Dar, citind articolul scris de primarul comunei Tulnici „Tulniceanul Ion Baciu” am rămas cu un gust amar, chiar cu un sentiment de revoltă. În articol se scrie că școala - adică noul local al școlii, construit din fonduri europene, începând cu 1 septembrie 2022 va purta numele „Ion Baciu”. Dar școala din Tulnici avea un nume încă din 1998: se numea „Ion Diaconu”, tot fiu al satului Tulnici, un nume de referință în 3 discipline de importanță majoră pentru spiritualitatea românescă: folclorul, etnologia și dialectologia, un nume intrat în panteonul culturii românești.

Dacă domnul primar nu știe sau a uitat cine este profesorul erudit, cercetătorul, savantul și mai ales omul cu aleasă demnitate și responsabilitate în tot ce a făcut Ion Diaconu, îi recomand să citească măcar în Monografia Comunei Tulnici, ediție 2008, autor pof. Neagu O. Ștefan - textul de la pagina 153-154, despre viața și opera profesorului Ion Diaconu.

Din discuțiile pe care le-am avut atât cu autorul monografiei comunei Tulnici, cu alți profesori respectabili din orașul Focșani, cu unul din foștii directori ai Școlii din Tulnici cât și cu unul din actualii profesori ai acestei școli, toți au afirmat că schimbarea numelui școlii, decisă doar de primarul comunei, este un abuz, un fapt lipsit de demnitate, care dovedește totală lipsă de respect față de una din marile valori ale culturii române, cu contribuții esențiale în domeniul folcloristicii, dialectologiei și etnografiei,  cu care comuna Tulnici ar trebui să se mândrească, mai ales că la nivelul județului Vrancea și al culturii naționale i se acordă cinstirea și prețuirea pe care le merită.

Astfel, din cotidianul „Milcovul liber”, din 23 septembrie 1998, aflăm că la conferirea numelui  „Profesor Ion Diaconu” Școlii cu clasele I-VIII din Tulnici au participat reprezentanți ai  conducerii comunei și județului, elevi și profesori din toate școlile ținutului,  numeroși localnici și invitați de onoare din centrele universitare ale țării și personalități din forurile academice. Cu aceeași ocazie, la Focșani a avut loc simpozionul național „Ion Diaconu și Vrancea” unde au susținut comunicări dr. Iordan Datcu, dr. Ion Cucea, dr. Lucia Berdan („Ion Diaconu și mitul „ Mioriței vrâncene”), dr. Petru Ursache („Ion Diaconu: Modelul de savant în folcloristică”), dr. Rodica Ropot , prof. Florica Albu, șa.

De asemenea, împlinirea a 100 de ani de la nașterea profesorului Ion Diaconu - 24 sept. 2003, a fost sărbătorită cu fast atât la Școala Ion Diaconu din Tulnici, unde s-a inaugurat expoziția „Opera științifică a etnologului Ion Diaconu” cât și dezvelirea portretului celui comemorat -  pictură realizată de prof. Ionică Sava , precum și la Colegiul „Unirea”, unde Ion Diaconu a fost elev (1915-1923), profesor timp de 22 de ani (1926-1948)și la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” unde s-a inaugurat expoziția „Cărți și autografe din biblioteca Prof. Ion Diaconu”.

La simpozionul de la Colegiul „Unirea” au participat invitați de marcă: academician prof. Univ. Dr. Valeriu Cotea din Iași, prof. univ. Dr. Gheorghe Macarie de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, dr. Lucia Berdan - Filiala Iași a Academiei Române („Întoacerea la Miorița”) și prof. univ. Dr. Paula Diaconu Bălan, fiica profesorului Ion Diaconu.

 Cităm din comunicarea prof. dr. Lucia Berdan: „Ion Diaconu a posedat un simț acut al valorilor culturale vrâncenești . Începând cu el, Vrancea istorică a devenit Vrancea mioritică, îndeosebi datorită intuiției sale de geniu, cum că în Miorița este prezentată imaginea arhetipală a pomului vieții și al morții.(...) Operele sale sunt modele de cercetare științifică!”

Iar Iordan Datcu afirmă în „Dicționarul etnologilor români, 1998”: „Ion Diaconu este autorul unor culegeri  de o deosebită însemnătate, printre cele mai importante din întreaga istorie a folcloristicii românești: Ținutul Vrancei, I, 1930, Folclor din Râmnicu Sărat, vol I, 1930, vol II, 1934, premiat de Academia Romană, vol III, 1948; Ținutul Vrancei vol I-II, 1969.

Adept al Școlii lui Ovid Densușianu (...), Ion Diaconu realizează una din cele mai complete monografii folclorice, zona Vrancei fiind investigată dintr-o perspectivă largă, interdisciplinară”.

Din păcate, Ion Diaconu nu a putut să-și publice întreaga operă în timpul vieții. După 1948 a fost supus unor represiuni dure și nedrepte, fără niciun motiv, de regimul comunist.

Mai întâi a fost înlăturat de la Liceul „Unirea” și trimis la Școala Agrosilvică  Focșani. Apoi în perioada 1952-1954, arestat fiind, a fost trimis în lagărul de exterminare de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, fără judecată. După eliberare a fost lăsat fără mijloace de subzistență, refuzându-i-se câțiva ani reîncadrarea  în învățământ. A suferit cu demnitate, fără să ceară mila nimănui și a continuat, cu perseverență, în ciuda interdicțiilor, să-și continuie cercetările pe teren pentru finalizarea monografiei folclorice a Vrancei și a valorosului Album Vrancea pitorească și etnografică, din păcate încă nepublicat.

 După moartea sa (4 decembrie 1984), doamna Paula Diaconu Bălan, fiica Domniei-sale, a reușit să mai publice vol. III și IV din Monografia Ținutului Vrancei, Miorița, 1989. Își așteaptă încă editarea vol. V,VI și VII , ultimul fiind acel valoros tezaur, cum l-a numit Simion Mehedinți, Albumul Vrancea pitorească și etnografică.

 Domnule primar și domnilor consilieri, înainte de a schimba numele școlii ar fi trebuit să citiți și să reflectați cu atenție la acea deviză aparținând profesorului Ion Diaconu de pe placa memorială aflată la școala veche: „Știința este sacră, dincolo de revoluții, de războaie, de curente politice. Profesorul rămâne un apostol al neamului”.

  Această deviză, ca și întreaga viață și operă a profesorului Ion Diaconu, constituie un imbold și un exemplu pentru toți profesorii și elevii Școlii din Tulnici pentru toate timpurile. Să vă mai spun ceva: nu i-ați făcut un serviciu poetului și dizidentului anticomunist Ion Baciu, făcându-l părtaș la o asemenea faptă nedemnă, dezavuată de foarte multe cadre didactice, pe care sunt sigur că și poetul Ion Baciu, un om cu demnitate, ar fi refuzat-o.

Să nu uitați: peste 1 an, la 24 septembrie, se vor împlini 120 de ani de la nașterea profesorului Ion Diaconu. Poate fi un prilej de reparație morală.”

 Profesor pensionar, V. Țibrea

Răspunsul primarului comunei Tulnici, Aurel Boțu, la acuzațiile cuprinse în articolul profesorului Vasile Țibrea

„Articolul profesorului Țibrea este deosebit și demn de apreciat. Avem în schimb, câteva lucruri de lămurit: prof. Ion Diaconu NU este fiu al satului Tulnici. este născut la Spinești comuna Vrâncioaia, a învățat doar 2 ani la școala primară din Tulnici; Hotărârea de schimbare a denumirii școlii, nu a fost hotărarea primarului Comunei Tulnici, ci a Consiliului Local Tulnici care a aprobat o hotărâre de CL adoptată în urma unei Note de Fundamentare la cererea ”Asociației pentru Carte și Dezvoltare Rurală Ion Baciu” din Tulnici și la propunerea întregii comunități. Ne spune prof Țibrea că poetul și prof Ion Baciu n-ar fi acceptat numirea școlii cu numele său. Întrebare: Ce garanție are că prof Ion Diaconu ar fi fost de acord să se dea numele său școlii din Tulnici? Îl rugăm pe prof. Țibrea să facă un sodaj în comuna Tulnici cu următoarea întrebare:ați auzit de prof. Ion Diaconu? Dar de prof și poetul Ion Baciu? În ideea că se înțelege de la sine, că Ion Diaconu rămâne o somitate a Vrancei și-i vom păstra recunostință nețărmurită. Însă rămâne în sarcina locuitorilor Comunei Tulnici și a reprezentanților lor legali, să hotărască ca denumirea Școlii Tulnici să poarte numele profesorului, poetului și disidentului Ion Baciu, fapt ce se înscrie în rândul hotărârilor corecte. Referitor la finanțarea lucrărilor construirii noii școlii din Tulnici, îl informez pe domnul profesor V. Tibrea că nu e din fonduri Europene, ci prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL) și îmi aparține ca și inițiativă! Vă mulțumesc!

Și o ultimă concluzie: Chiar ar trebui ca în toate localitățile aproximativ toate școlile și așezămintele culturale să se numească doar Ion Diaconu?

Aprobarea de schimbare a numelui a fost aprobată și în Consiliul de Administrație al  Școlii din Tulnici, unde majoritari sunt cadrele didactice. Poate eu nu am citit operele lui Ion Diaconu așa cum spune dlomnul profesor, dar nici cei care sunt dascăli în scoală?

Eu cred că fiecare om de valoare își are locul în inimile celor lângă care a trăit și îl poartă în suflete pentru ceea ce a fost! Așa este poetul profesorul și dizidentul anticomunist Ion Baciu pentru generațiile de elevi care i-au trecut prin mâini de-a lungul vieții!”

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.