Cum răspunde șefa IȘJ Vrancea întrebărilor presei despre testele de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2
Luni, 29 noiembrie 2021, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, prof. Daniela Gabriela Marchitan, a răspuns întrebărilor presei pe subiectul testelor de salivă pentru SARS-CoV-2.
Începând de joi, 2 decembrie 2021, aceste teste vor fi distribuite elevilor din județul Vrancea, în școală sau acasă, în funcție de procedura care s-a stabilit la nivel de școală.
Citiți mai jos întrebările adresate de presă și răspunsurile date de inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea pe subiectul menționat.
Inspectorul general al IȘJ Vrancea: La nivelul IȘJ au ajuns 105.000 teste pe care le-am distribuit sâmbătă (n.r. 27 noiembrie 2021) școlilor, proporțional cu numărul de elevi. Am transmis și ghiduri de ambalare și utilizare, așa încât începând de joi, 02 decembrie 2021, să poată fi distribuite elevilor pentru testare, în școală sau acasă, în funcție de procedura care s-a stabilit la nivel de școală.
Inspectorul general al IȘJ Vrancea: Testarea se face cu acordul părinților. Cum aș putea să am acum aceste date?
„Școlile au primit aceste teste ambalate într-adevăr la cutii de 25 și de 50 de teste, în funcție de lot – pentru că am avut două loturi, de 1,5 milioane, respectiv 5 milioane de teste – fiecare cutie este însoțită de un certificat de conformitate, pentru că a fost o cerință legală, asumată de instituțiile guvernamentale, deci posedă aceste teste certificat de conformitate și, de asemenea, instrucțiuni de folosire.Au fost repartizate către școli, creând o problemă suplimentară la nivelul școlilor – deci problema a fost creată pentru personalul din școli, nu pentru altcineva – aceea a coordonării distribuției testelor începând cu data de 2 decembrie, când elevii vor reveni la cursuri. În multe județe aceste eforturi s-au făcut deja și s-au făcut de către profesori – apreciez cest efort și ca să fiu foarte practic Ministerul Educației a decis deja să compenseze efortul făcut în zilele libere, generate de sărbătorile naționale, prin zile de concediu pentru acei directori și profesori care, repet, au cuplat deja aceste componente, un lucru dificil, cu mănuși sterile în pungi stările de unică folosință. Sunt pregătite în multe județe pentru a fi distribuite către elevi.Această problemă, pe care o recunosc, pe care nu am cunoscut-o până acum – dar înțeleg din informarea pe care DSU mi-a făcut-o – că aceasta este modalitatea de livrare a acestor teste în toate statele europene, încă de când a început această criză sanitară, deci toate celelalte state europene nu au avut o problemă cu această modalitate de recepție. Odată ce am primit această informare, înțeleg totuși că este o problemă, dar problema este mult mai mică în raport cu avantajul existenței acestor teste în școli”, a declarat ministrul Educației.
Declarația integrală în VIDEO de mai jos:
VIDEO:Sorin Mihai Cimpeanu