Educație

Rabini supravegheați de Securitatea Vrancea(1)

Bogdan Constantin Dogaru
8 iun 2018 2420 vizualizări

În timpul regimului comunist reprezentanții cultelor religioase au fost permanent supravegheați de Securitate. În raportul nr. 31838/14.X.1981 al Serviciului I din cadrul Securității Vrancene menționa că în luna septembrie 1981 a avut loc la București o conferință rabinică la nivel mondial sub patronajul Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.). Rabinul șef Moses Rosen a prezentat toate realizările F.C.E.R. dar a ținut să sublinieze și lipsa acută a personalului specializat pentru oficierea slujbelor și ceremoniilor religioase. Rabinul șef al Israelului s-a oferit să trimită din Țara Sfântă personal de cult pentru sărbătorile de Anul Nou și Yom Kipur. Drept urmare, în România au sosit 10 rabini care și-au achitat singuri cheltuielile de transport.

          La Focșani a fost repartizat rabinul israelian Linial Simon care a sosit în reședința Județului Vrancea la 27 septembrie 1981, împreună cu soția sa Linial Rivca, fiind cazați la Hotelul „Unirea”. „Linial Simon este absolventul unui seminar religios (rabinat) dar nu practică această profesie, el fiind proprietarul unei agenții de reclame comerciale din Haifa unde își are domiciliul. Este de origine germană, are 3 copii, toți locuiesc în Israel”. La 1 octombrie 1981 a plecat la București de unde, împreună cu ceilalți rabini, a ajuns la Poiana Brașov unde a participat la o consfătuire. A revenit la Focșani la 7 octombrie 1981 „pentru oficierea religioasă a sărbătorii de Yom Kipur” având cazarea asigurată tot la Hotelul „Unirea” din oraș. La 9 octombrie 1981 a părăsit Județul Vrancea ajungând la București de unde a luat un avion spre Israel.                                                      

Slujbele religioase la sinagoga din Focșani au fost ținute în limbile ebraică și germană. Masa a servit-o la Stafler Mina din oraș, „cunoscută cu rude în R.F.G.”. Respectiva persoană fusese aleasă de conducerea Comunității Evreilor (Focșani) pentru a primi pe importantul oaspete deoarece locuia în apropierea sinagogii și dispunea de suficient spațiu de locuit. Altă dată Linial a luat masa la președintele Comunității.

„Pe timpul șederii la Focșani nu a luat legătura cu persoane suspecte din baza de lucru, nu a făcut comentarii tendențioase, a arătat surselor cu care a discutat că în timpul războiului cu egiptenii a fost rabin în armată și a avut gradul de maior. În timpul slujbelor religioase făcea referiri la faptul că evreii în R. S. România se bucură de toate drepturile și nu înțelege de ce în străinătate se spune că evreii nu au drepturi egale cu ceilalți cetățeni”.

            În raportul Securității se mai arăta că în ziua de 28 septembrie 1981, la Hotelul „Unirea” rabinul Linial Simon a discutat cu doi cetățeni israelieni, de naționalitate palestinieni, care se aflau cazați acolo: Sami Sa Aiden și Khalid Shtewi.

            „Raportăm că în zilele de 7 și 8.X.1981, rabinul Lini'al Simon a fost pus în filaj, dar nu au rezultat probleme deosebite. Casetele cu înregistrarea discuțiilor purtate la Hotelul „Unirea ” din Focșani, au fost trimise spre exploatare Direcției a III-a.

            Într-un alt raport al Securității Vrancea din 18 decembrie 1985 se consemna că la 8 decembrie 1985 cu prilejul sărbătorii de Hanuka a Cultului Mozaic o delegație condusă de rabinul șef Moses Rosen a vizitat sinagoga din Focșani, acesta oficiind și slujba religioasă în prezența unui număr de aproximativ 250 de evrei și a invitaților creștini.

De față cu ziariștii și reporterii, care au făcut fotografii și înregistrări, au ținut cuvântări atât rabinul șef Moses Rosen cât și Alfred Mozes, fost consilier al președintelui american Jimmy Carter. Alfred Mozes a vorbit în limba engleză afirmând că va sprijini evreii din România ori de câte ori va fi nevoie

Nicolae Ceaușescu, în ultimul deceniu al regimului comunist, a avut o relație sinuoasă cu evreii. Statul Israel a încheiat unele acorduri de colaborare cu România dar delegațiile oficiale ale puternicelor organizații ale evreilor din S.U.A. au ridicat problema respectării drepturilor omului, drepturi stipulate și în actul final al Conferinței de la Helsinki (1975).

  arhivist Bogdan Constantin Dogaru

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, fond Documentar, ds. 10615, vol. 4, f. 91-92.

Războiul de Yom Kipur din octombrie 1973.

Direcția a III-a a Securității Statului se ocupa cu probleme de contraspionaj.

 Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, fond Documentar, ds. 10615, vol. 4, f. 87.

         

           


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.