Educație

Astăzi despre: „Salvatorul bisericilor condamnate” Eugeniu Iordăchescu - inventatorul metodei de translare a monumentelor

Ziarul de Vrancea
5 ian 2023 1639 vizualizări

Eugeniu Iordăchescu (n. 9 noiembrie 1929 – d. 5 ianuarie 2019) a fost un inginer constructor român, supranumit inginerul Raiului, care a propulsat România în rândul primelor țări din lume care a aplicat procedee de translatare a clădirilor.

A absolvit cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” din Brăila (1949), orașul său natal, apoi ale Institutului de Construcții din București – Facultatea de Poduri și Construcții Masive, devenind inginer în anul 1953. A obținut titlul de doctor inginer în anul 1984, avându-l ca îndrumător pe profesorul Panaite Mazilu, cu o temă începută în 1976, cu un an înainte de cutremurul ce a zguduit Capitala: „Concepția, calculul, proiectarea și tehnologia lucrărilor de deplasare a clădirilor”.

A început activitatea ca inginer proiectant la Institutul de Proiectări al Ministerului Industriei Ușoare, realizând proiecte pentru Combinatul de cauciuc Jilava din București, Fabrica de încălțăminte Guban din Timișoara sau Fabrica de țesături din Sfântul Gheorghe. A fost avansat în funcții de conducere, ca director tehnic și apoi director general în cadrul Primăriei Municipiului București (1962–1972) și la Institutul Proiect București (1972-1983), în domeniul investițiilor și dezvoltării. A participat direct din poziția de inginer constructor la puternica dezvoltare imobiliară a Bucureștiului și la realizarea noilor ansambluri de locuințe, înainte și după cutremurul din 1977.

O lucrare deosebită a reprezentat-o izolarea antiseismică a acceleratorului de la Centrul de Fizică Nucleară de la Măgurele, prin folosirea izolatorilor antiseismici tip Cerber.

A fost cadru didactic în învățământul superior: asistent la Institutul de Petrol, Gaze și Geologie - Catedra de rezistența materialelor și Mecanică aplicată (1960–1969) și la Institutul de Construcții din București - Catedra de rezistența materialelor (1970–1974).

El a fost inițiatorul și coordonatorul unui amplu proces de mutare prin translație a unui număr de 29 de clădiri, dintre care 13 biserici sau mănăstiri. Prima biserică salvată a fost Schitul Maicilor din București, o mică biserică ortodoxă construită în anul 1725. În iunie 1982 aceasta a fost translatată 245 metri, în spatele noilor construcții. Lista ansamblurilor salvate continuă cu biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă și clopotnița acesteia, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reșița, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ștefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domnița Bălașa, biserica Mănăstirii Râmeț, Palatul Sinodal.

Pentru activitatea sa laborioasă a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a.

Expertiza sa l-a propulsat în poziții de management de vârf: director tehnic la Industrial Export (1995–1997), expert tehnic la Fondul Proprietății de Stat, consilier al președintelui BRD-GSG, coordonator de proiect PHARE – Ramet, vicepreședinte al Corpului Experților Tehnici din România, membru fondator, secretar general al Asociației Inginerilor Constructori din România (AICR) și președinte al Comisiei de Monumente Istorice din cadrul AICR.

În perioada 2008-2010, Eugeniu Iordăchescu a contribuit, împreună cu arhitectul Niculae Vlădescu, la organizarea a trei simpozioane cu tema „Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitate cultuală și culturală”.

La 31 august 2016, Muzeul de istorie din București a organizat lansarea documentarului (DVD) "Salvatorul bisericilor condamnate". Cu aceeași ocazie, Eugeniu Iordăchescu a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române - ”Crucea patriarhală pentru mireni” (2016). Anterior acestui eveniment, cu ocazia participării României la cea de-a XV-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția a găzduit expoziția foto-documentară „Din istoria recentă a tehnicii românești, metoda inginerului Eugeniu Iordăchescu de translare a monumentelor istorice”, realizată cu sprijinul Academiei Române și al Muzeului Brăilei.

A murit la vârsta de 89 de ani.Cei doi copii ai săi i-au urmat destinul profesional.

Activitate publicistică

Culegere de probleme de rezistența materialelor, vol. I, Ed. Tehnică, 1969 (I), 1975 (II) (coautor);

    Translația construcțiilor, Ed. Tehnică, 1986.

De asemenea, a publicat peste 30 de articole în reviste de specialitate din țară, 10 articole în străinătate, și a participat la diferite conferințe și congrese științifice (Stanford, Paris, Chișinău).

Este autorul a trei brevete de invenție în domeniul construcțiilor.

    Procedeu și instalație pentru ridicarea și deplasarea construcțiilor;

    Procedeu și instalație pentru ridicare, rotire și deplasare a construcțiilor;

    Procedeu și dispozitive pentru protecția antiseismică a construcțiilor.

Note

    ^ Hristache Popescu, Personalități din construcții – Eugeniu Iordăchescu, în Revista Construcțiilor, 27 ianuarie 2019

    ^ Dorin Țimonea, Realizarea grandioasă de la Alba Iulia a „inginerului Raiului“. Cum a mutat Eugen Iordăchescu un bloc de 7.600 tone pe o distanță de 70 de metri, în Adevărul.ro, 6 ianuarie 2019

    ^ Expoziția "Metoda Iordăchescu de translare a monumentelor și clădirilor" la Galați, pe Arhiepiscopia Dunării de Jos, 10 iulie 2015

    ^ Gazeta AICR nr.1, mai 1990

    ^ Sorin Ioniță, „Salvatorul de biserici” a fost condus pe ultimul drum de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul, pe basilica.ro, 6 ianuarie 2019

    ^ Iulian Dumitrașcu, Muzeul de Istorie din București: lansare de DVD și acordarea distincției „Crucea Patriarhală pentru mireni”, pe Basilica.ro, 31 august 2016

    ^ Robert Nicolae, Trinitas TV, partener media al ICR Veneția, pe Basilica.ro, 7 iulie 2016

    ^ Irina Constantin, Eugeniu Iordăchescu a murit, pe DC News.ro, 5 ianuarie 2019

    ^ Omul care l-a sfidat pe Ceaușescu a murit! Inginerul a salvat de la demolare 12 biserici în România, pe Antena1.ro, 5 ianuarie 2019

Bibliografie

    Hristache Popescu, Personalități românești în construcții, Editura H.P., 2008, ISBN 978-973-990-9-6.

    Mircea Bejan, Performanța tehnică deosebită - Translatarea monumentelor și clădirilor prin metoda "Iordănescu", la A XVII-a Conferință Internațională Multidisciplinară "Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidrotehnicii românești" - Sebeș, 2017

Legături externe

    Eugeniu Iordăchescu pe Basilica.ro

    Salvatorul Bisericilor condamnate, Muzeul Național de Istorie a României și Trinitas TV (DVD), 2016

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.