Educație

Protest | Consiliul Naţional al Elevilor: „Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 1453 vizualizări

Protest la Simularea de Evaluare Națională 2019, anunţat luni dimineaţă. În jur de 350.000 de elevi susțin, începând de luni, simularea Evaluării Naționale la care participă, pentru prima dată, și elevii clasei a VII-a. Consiliul Naţional al Elevilor protestează însă împotriva acestei noutăţi, pe care o consideră “un experiment” prin care elevii sunt transformaţi într-o “generație de cobai”. Ca urmare, îi îndeamnă pe elevi să dea foaia goală sau să scrie pe ea ce îi nemulţumeşte în sistemul de învăţământ din România

COMUNICATUL CONSILIULUI NAŢIONAL AL ELEVILOR 

Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscutătuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale.

De aceea, dar și pentru a responsabiliza toți decidenții care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc.

Citește și

Evaluarea Națională la clasa VIII-a ar putea fi eliminată. Anunțul ministrului Educației

Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu nevor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-aufost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastrede învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix careîncep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc.

Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înaintesă fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi.

Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vomalerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate,nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm.

Într-un final, în cazul în care rezonezi cu argumentele aduse de noi, însă nu le găsești a fi îndeajuns de convingătoare încât să te determine să ni te alături, în cazul în care te simți presat de părinți, profesori sau societate să iei o notă mare la simulări, în cazul în care consideri că sunt destui elevi care vor protesta și fără tine, vrem să îți amintim că tu, beneficiarul primar al educației, ești cel care contează! Tu ar trebui să te afli în centrul actului didactic, iar examenele (ca orice altă formă de evaluare, de altfel) ar trebui să fie despre tine, nu despre ei. Educația nu se poate realiza fără tine.

Fiecare dintre noi are o voce care contează enorm, așadar pentru orice neajuns pe care l-ai resimțit ca actor principal al sistemului, pentru fiecare dată în care ai asimilat informațiile oferite de către profesor doar pentru că „trebuie”, fiind convins de inaplicabilitatea și lipsa de necesitate a acelor cunoștințe, pentru oricare moment în care te-ai gândit că nu un test te-ar motiva să înveți, ci un stil interactiv de predare al cadrului didactic, o atenție sporită acordată de către acesta în procesarea informației, o integrare reală a ta în cadrul orei de curs, pentru toate cele enumerate, dă foaia - fie goală, fie înșirând gândurile tale cu privire la sistemul de învățământ românesc.

Nu vrem evaluări mai ușoare, vrem evaluări reale! #foaiagoală

Text informații:stirileprotv.ro

Citiți și:Simularea pentru Evaluarea Națională 2019 începe azi cu limba română. Subiectele se adresează în premieră și elevilor de clasa a VII-a

Simularea pentru Evaluarea Națională 2019, destinată elevilor de clasa a VIII-a și, în premieră, și celor de clasa a VII-a, începe luni, 11 martie, cu proba la limba și literatura română. Marți este programată proba pentru matematică, iar miercuri cea destinată limbii materne. După desfășurarea probelor, subiecte vor fi publicate, ca în fiecare an, în secțiunea dedicată de pe site-ul Ministerului Educației Naționale.

Subiectele date în 2018 la simulare, precum și baremele, însă doar la clasa a VIII-a, pot fi consultate aici. De obicei, subiectele la simulare au un grad de dificultate un pic mai mare, tocmai pentru a stimula elevii să se pregătească mai bine pentru examenele de la vară. „Precizăm ca obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie”, au transmis reprezentanţii MEN. 

Ministerul Educatiei Nationale anunţă că organizează, în perioada 11 - 13 martie, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII), la care participă, în premieră, şi elevii clasei a VII-a. Potrivit MEN, în 11 martie se va susţine proba de Limba şi literatura română, în 12 martie - Matematica, iar în 13 martie - Limba şi literatura maternă.

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscrişi în clasele VII-VIII la începutul anului şcolar 2018-2019.

Rezultatele de la simularea pentru Evaluare Națională 2019 sunt așteptate în 22 martie.

Cum se desfășoară probele la simularea pentru Evaluare Națională 2019

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sala, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis pâna la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, de când s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a se exprima pe temele din programa de examen, parcurse până la această data.

Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori, de regulă, din unităţile de învatamânt în care elevii susţin simularea.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învaţamânt prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obţinute la simularile naţionale pot fi trecute în catalog.

În anul 2018, s-a petrecut și un incident la simularea Evaluării Naționale. Șase elevi din Timişoara, de la Liceul Jean Louis Calderon au fost nevoiți să repete proba de limba română, pentru că profesorii le-au pierdut testele inițiale.

Aceste simulări pentru Evaluarea Națională 2019 vin în condițiile în care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, vorbea săptămânile trecute despre o posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a.

În ceea ce privește simulările pentru Bacalaureat 2019, ele vor începe peste o săptămână, în 18 martie.

Sursa: Consiliul Național al Elevilor

Comunicatul integral poate fi accesat aici

Informații suplimentare:digi24.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.