Educație

Proiectul umanitar „A doua șansă pentru viață” derulat de liceele partenere CNAIC Focșani- CE „Virgil Madgearu” București

Ziarul de Vrancea
29 dec 2020 1647 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă ne-a fost transmisă o prezentarea succintă a activităților desfășurate până acum în proiectul „A doua șansă pentru viață” derular de două licee partenere,Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București, împreună cu reprezentanții DGASPC Vrancea.

Să ne gândim la semenii noștri de sărbători!

La începutul acestei săptămâni, în care cu toții am sărbătorit Nașterea Domnului, elevii voluntari și profesorii coordonatori de la două licee partenere,Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București, împreună cu reprezentanții DJASPC Vrancea, au organizat o întâlnire de suflet, online, cu tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești. Dialogul amical din seara de 22 decembrie nu a fost doar cordial,cifoarte emoționant. Prietenia dintre tinerii asistați social și elevii de la Cuza a început în 2006 și, de atunci, an de an, alăturându-se și alți voluntari, se întâmplă multe lucruri frumoase în cadrul proiectului „A doua șansă pentru viață”.

Anul acesta școlar, chiar dacă a fost și este afectat de pandemie, profesorii coordonatori Loredana Diac, Teodora Bentz, Alis Lupu, Voicuța Voicu, Roxana Carmen Ionescu, Dana Iliescu, Mihaela Cîrstea, Mariana Șchiaua, Valentina Rădescu, Andreea Matei, Florina Voicu și Ioan Gogoloi nu au renunțat la proiectul dedicat tinerilor cu dizabilități și au încercat să îi bucure atât cât le-a stat în putință. Astfel, prietenii de la Centrul „Sfânta Maria” au petrecut la „Sărbătoarea toamnei”, iar banii donați de elevii voluntari au făcut posibilă organizarea unui picnic cu grătar, dulciuri și sucuri. Tot printr-o campanie susținută de fundraising s-a oferit celor din Centru, în octombrie, suma necesară pentru procurarea materialelor din care să confecționeze podoabe de Crăciun. Tinerii instituționalizați au avut la dispoziție hârtie, sfoară, boabe de cafea, aracet, silicon, panglice din satin, catere, rame de lemn etc, dar si suficient timp pentru a pregăti produsele ce urmau a fi prezentate în cadrul atelierului de terapie artizanală și afectivă din decembrie. În timpul întâlnirii de pe Google Meet, organizată chiar în pragul Ajunului, elevii - voluntari de la cele două licee partenere au înțeles cum sunt sărbătorile petrecute într-un Centru comunitar, iar tinerii cu dizabilități au prezentat produsele muncii lor. Mare a fost uimirea tuturor când au văzut cât de frumoase erau globurile din satin, tablourile cu figurine din hârtie sau boabe de cafea…Cuvântul cald, colindele ascultate sau cântate, toate acestea au creat cadrul necesar comunicării, relaționării, afectivității. În plus, profesorii organizatori și voluntarii elevi de la clasele a XI-a A, a XI-a F, a XII-a E(din Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”), respectiv a IX-a A, a XI-a A,XI-a J, a XII-a A și aXII-E(din Colegiul Economic „Virgil Madgearu”) au avut grijă să achite și costurile alimentelor care au ajuns pe masa de Crăciun a prietenilor de la Golești: cozonaci, pateuri, alte dulciuri, clementine, sucuri.

Emoțiile din timpul întâlnirii online au fost mari și de o parte, și de alta, dar mesajul care s-a conturat și a revenit în toate discursurile a fost unul optimist. Câțiva dintre profesorii coordonatori, doamna director Daniela Sîrghie de la CNAIC au simțit nevoia să vorbească despre sprijin, talent, creativitate, obstacole care se pot înfrânge, distanțe anulate prin forța implicării.

Un elev de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Albert Bojică, a simțit nevoia să ridice în fața camerei o foaie pe care scrisese „Vă mulțumim!” și a recunoscut faptul că a învățat o lecție de viață, pe care, mai ales de Sărbători, toți oamenii ar trebui să o respecte: „să-și ajute semenii pentru a avea, la rândul lor, sentimentul siguranței și al susținerii”.

Proiectul „A doua șansă pentru viață” va continua până la sfârșitul anului școlar 2020-2021, dar tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești s-ar bucura tare dacă și alți prieteni s-ar mai gândi la ei, dăruindu-le din puținul lor!

Informații și fotografii transmise de prof. dr. Teodora Bentz


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.