Educație

Proiectul Naţional Ora şă ŞTIM  la Biblioteca municipală Adjud

Ziarul de Vrancea
7 feb 2019 1238 vizualizări

Miercuri, 06 februarie 2019,  au avut loc primele ateliere de lectură  pe două  grupe de vârste: 3-6 ani, respectiv  7-10 ani.

 Preşcolarii de la Grădiniţa nr.4, educ. Maria Postolache, educ. Valerica Drăgan,  educ.Loredana Lăcătuş,  educ.Ramona Niscoveanu,  înscrişi  la primul atelier de lectură s-au întâlnit la ora 16:00 la sala de lectură a Bibliotecii municipale Adjud. Acestora  li  s-a  citit povestea  ,,Gărgăriţa morocănoasă de Eric Carl, au aflat că gărgăriţa morocănoasă nu știe să se comporte  frumos,  se crede cea mai puternică dintre toţi şi  este lăudăroasă, iar în momentul în care începe să înțeleagă diferențele dintre ea și animale se întoarce în lumea ei obosită, udă,  dar cu respect. La finalul activităţii  participanţii au primit o gărgăriţă  pictată sau modelată din plastilină.

 De asemenea, cinci elevii de la Şcoala  Gimnazială ,,Mihail Armencea”, prof. Oana Petrea , înscrişi  la al doilea atelier de lectură au fost împreună timp de  o oră ( 12:00-13:00) la bibliotecă. Acestora li s-a citit povestea florii-soarelui din volumul  ,,Călătorie prin trei ierburi și lumină” de Iulia Iordan. Elevii au realizat experimentul ,,Botanist sau grădinar?” astfel:  au umplut  câte un pahar cu pământ în care au semănat câteva semințe de floarea soarelui în mijloc și  au  udat pământul. Aceştia au aflat  cum creşte planta, cum îmboboceşte, cum înfloreşte şi cum se roteşte în funcţie de poziţia soarelui. Fiecare copil a luat acasă câte o floarea–soarelui  modelată din plastilină sau pictată pe farfurii  de  plastic.

            În cadrul atelierelor, pornind de la o lectură interactivă,  copii vor descoperii noţiuni elementare despre lucrurile şi fenomenele din jur. Pentru desfăşurarea proiectului Ora să ŞTIM, Biblioteca  municipală Adjud a primit gratuit seturi de cărţi special selectate.

” Mulţumim Bibliotecii Judeţene ,,Duiliu Zamfirescu’’Vrancea şi partenerului  Fundaţia Progress”-precizează directorul Bibliotecii  municipale Adjud, prof.  Tatiana Valea

Blioteca municipală Adjud s-a alăturat Proiectului Naţional ORA să ŞTIM prin Biblioteca Judeţeană,, Duiliu Zamfirescu" Vrancea.

La nivel naţional, 12 biblioteci judeţene şi 120 de biblioteci publice locale vor implementa acest proiect.

Biblioteca municipală Adjud vă invită să vă înscrieţi la atelierele de lectură, în cadrul Proiectului Naţional ORA să STIM.

Prin aceste aleliere, copiii vor dobândi cunoştinţe de ŞTIINŢĂ, TEHNOLOGIE, INGINERIE şi MATEMATICĂ.

În acest proiect se pot înscrie copii cu vrâste cuprinse între 3 şi 10 ani.

Începând din februarie până în iunie 2019, în bibliotecă se vor organiza lunar câte 6 ateliere, pe două grupe de vârstă: 3-6 ani, respectiv 7-10 ani.

Vă puteţi înscrie, în perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2019, la telefon 0237641300 sau la adresa de e-mail: cititori@bibliotecaadjud.ro.

Primele ateliere au loc în săptămâna 04-08 februarie 2019 la Sala de lectură pentru copii a Bibliotecii municipale Adjud.

”Botanist sau grădinar?”

Copiii înscriși la proiectul Ora să ȘTIM, au ascultat,  povestea florii-soarelui din volumul  ,,Călătorie prin trei ierburișilumină”de Iulia Iordan. După sesiunea de întrebări și răspunsuri s-a realizat un experiment. Fiecare copil a umplut un pahar cu pământ, a pus semințe de floarea soarelui și apă. Au aflat că planta crește puțin câte puțin și observațiile pot fi înregistrate într-un ,,Jurnal de floare. Îi place soarele și în zilele însorite întoarce capul după acesta. După ce crește, înflorește și este recoltată, printr-un întreg process tehnologic ea va fi transformată în ulei de floarea soarelui, destinata alimentației. Așa va crește și dragostea de carte, câte una, câte una,până vom ajunge oameni de știință.

ORA SĂ ȘTIM

tema: Descoperim lumea insectelor și a animalelor: : ,,Bunele maniere”

În cadrul proiectului Ora să Știm,copiii, au ascultat, povestea ,,Gărgărița morocănoasă”de Eric Carle. Ei au aflat că aceasta nu știe să se comporte frumos cu ceilalți, este lăudăroasă și se crede cea mai puternică dintre toți. În momentul în care începe să înțeleag ădiferențele dintre ea și animale se întoarce în lumea ei obosită, udă dar cu respect. Ca aplicație au folosit un vas de apă unde, o balenă,,dăduatât de puternic  din coadăîncâtgărgărița s-a întorsînlumeareală, lumeaei.

Pe baza unor planșe au aflat de diferența camări meșiputeredintreanimale, au descoperit ceasul și măsurareatimpului. Activitatea s-a încheiat cu realizarea unor desene, figurine din plastilină și cu o proiecție video.

În final copiii au primit cite un symbol al insectei, o gărgăriță veselă.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.