Educație

Proiectul educativ al liceenilor din Vrancea: „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!”

Ziarul de Vrancea
9 apr 2019 1969 vizualizări

Proiectul educativ „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!” a continuat prin concursul de dezbateri privind diferite prevederi din Statutul elevului, pornind de la evenimentele istorice omagiate în această perioadă. 

După luptele din primul război mondial, la 27 martie/9 aprilie 1918 Sfatul Țării din Basarabia a votat reunirea cu România, iar după declarațiile de unire de la Cernăuți și Alba Iulia, în martie 1919, regina Maria a susținut cauza României la Conferința de pace de la Paris și tratatele pentru înfăptuirea României Mari s-au negociat până în iunie 1920. 

Liceenii au dezbătut conduita școlară pornind de la un citat din jurnalul Reginei Maria de la 7 martie 1919, memorii ce reprezintă totodată și un exemplu de patriotism: „în acest moment, când țara mea încă mai suferă, nu pot cheltui sume mari pentru mine. Cred că am pierdut obiceiul ținutelor strălucitoare … toți din jurul meu au cedat nebuniei pariziene de a avea haine!”

Modalitățile de gândire critică, argumentare și dezbatere respectuoasă au fost completate de exemplificarea medierii ca posibilitate de soluționare pașnică a divergențelor de opinie. Astfel, toți participanții au purtat tricouri inscripționate cu propriile mesaje, pentru a îmbina atât decența vestimentară, cât și individualizarea ținutei într-o activitate extrașcolară. Echipele fiecărui liceu și-au personalizat tricourile prin completarea frazei „Românii au fost … sunt … și vor fi … dacă eu aleg să …”. Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani a fost reprezentat de mesajul „aleg să fiu european”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud a menționat „aleg să îmi fac mândru neamul românesc”, iar Colegiul Național „Unirea” Focșani a câștigat concursul, demonstrând că se implică în activități conform mesajului „aleg să fac tot ce îmi stă în putință.” Elevii care au participat la exersarea dezbaterilor au fost: Beșleagă Alessio, Brînzoi Iulian, Călin Crețu Luca, Grosu Elena, Tănasă Diana Andreea, Coșoreanu Alexandru, Ignat Liviu, Rogozan Ionela Raisa, Butnaru Andreea Denisa, Matișan Rareș-Ștefan, Roșu Maria, Voineag Lorena, Puiu Teodor. Toți participanții au dovedit diferite competențe necesare interacțiunilor sociale respectuoase, precum toleranța, promptitudinea și documentarea în privința reglementărilor în vigoare.

Elevii de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani au fost îndrumați de profesor Alban Luminița Camelia, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud au fost îndrumați de profesor State Adriana Carmen, iar elevii de la Colegiul Național „Unirea” Focșani au fost îndrumați de profesor Stroe Diana.

Decorul scenei Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” Focșani a reprezentat cocori realizați prin origami și mulțumim celor care s-au implicat în transmiterea acestui îndemn de pace: beneficiarii de la Modulele Familiale Mărășești din cadrul DGASPC Vrancea, elevii de la Școala Gimnazială „Mareșal Alexandru Averescu” Adjud și voluntarii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Focșani.

Mulțumim interpretei Carmen Mustață pentru ruga „Doamne-Doamne, fă dreptate, ține frate lângă frate, dă-ne minte și credință, stinge orice rea-voință”. Adresăm mulțumiri și arbitrilor: Cherciu Mihaela Elena, profesor la Liceul Tehnologic „G.G.Longinescu” Focșani, Cătălina Cionac, psiholog la DGASPC Vrancea și Constantinescu Ioana, voluntar de la Clubului Seniorilor „Unirea” Focșani, Crucea Roșie Vrancea. 

Seniorii și vârstnicii parteneri în proiect au răspuns la întrebarea „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie?” prin invitația adresată tinerilor de a exersa armonia, respectul, faptul de a fi uniți și prietenoși, precum și prin cerința de a contraargumenta mai puțin prin critici și mai mult prin atitudini constructive.

Informații transmise de profesor coordonator din partea Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, consilier școlar Soare Iulia.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.