Educație

Profesorii nu primesc drepturile salariale câștigate în instanță, la prima rectificare

Mihaela Vlădescu
7 aug 2017 1457 vizualizări

Anunțul a fost făcut la Focșani de Ministrul Educației, Liviu Pop.Acesta consideră că învățământul românesc este, în prezent, de nota 6 spre 7.Ministrul a identificat la Vrancea două educatoare necalificate

Ministrul Educației, Liviu Pop, a fost luni la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea unde a avut o întâlnire de lucru cu inspectorii și cu liderii locali de sindicat. Ministrul a arătat că în discuțiile avute cu reprezentanții din învățământul județului Vrancea a luat la cunoștință problemele specifice judetului și a ținut să clarifice temerea sindicaliștilor din domeniu conform căreia  ar urma să li se diminueze salariile de la 1 ianuarie 2018. "Au fost discutate unele probleme generale, altele particulare. Cele generale zic că le-am clarificat: temerea colegilor din sindicat că se vor diminua salariile de la 1 ianuarie 2018, prin noul calcul al salariilor, ceea ce este fals. Se știe clar că prin noua lege a salarizării unitare și cu toate contribuțiile reduse la angajator toți au de câștigat, nu pierde nimeni, adică discutăm de contribuții de aproape 40% pe care le scădem la 35%, iar impozitul de la 16% la 0% sau 10%", a afirmat ministrul Pop. Acesta a venit cu o veste proastă pentru cadrele care au de recuperat sume importante câștigate în urma hotărârilor judecatoresti. "Am discutat şi acest aspect şi la prima rectificare cu siguranţă nu vor primi aceste sume, ştiu şi liderii naţionali, pentru că vrem să fim cinstiţi cu ei. Încercăm în noiembrie să plătim o parte din ele. Nu ştim care vor fi sumele, nu depinde numai de Ministerul Educaţiei, sunt  unele lucruri care trebuie reglate la nivel naţional vizavi de unele situaţii create în unele judeţe cu plata acestor sentinţe. Dar avem în grafic plata acestora după luna noiembrie, nu ştiu dacă toată suma, pentru că e vorba de 700 milioane lei la nivelul sistemului de învăţământ. Trebuie să vedem cum arată execuţia bugetară în trimestrul III, în aşa fel încât la ultima rectificare de anul acesta să alocăm sume pentru plata sentinţelor ", a precizat ministrul Educatiei. Potrivit unor surse, în unele județe ar fi încasat sume necuvenite și cadre didactice care nu au făcut obiectul acțiunilor în instanță. Ministrul ar dori mai întâi să se recupereze banii de la acestea, apoi să facă plata către cei cărora li se cuvin. Sumele așteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma sentințelor judecătorești prin care dascălii au primit aceste drepturi aferente tăierilor de 25% din salarii efectuate în 2010. Alte două tranșe reprezentând plata acestor drepturi au fost efectuate către dascăli în anii 2015 și 2016.

Învățământul românesc, între notele 6 si 7

Ministrul consideră că învățământul românesc se află între notele 6 și 7, cea mai gravă problemă, în opinia sa, fiind legată de faptul că încă există cadre didactice necalificate. Asta în condițiile în care de la an la an numărul dascălilor necalificați a scăzut, ba, mai mult, mulți având câte două specializări, după ce ministerul a dat drumul universităților să fabrice absolvenți de reconversie pe bandă rulantă. "Noi astăzi avem în sistemul de învăţământ 2% dintre colegii noştri necalificaţi. Sau sunt cu studii medii, sau sunt într-o specializare şi predau altă calificare. Adică peste 4.300 de colegi de-ai noştri sunt necalificaţi. Primul obiectiv al nostru este să găsim măsurile prin care să-i calificăm pe cei care sunt în sistem. Important este să avem profesori calificaţi", considera ministrul, care a identificat la Vrancea două educatoare necalificate. Ambele însă predau în cătune, unde posibilitatea de navetă nu există. Cum dorește Liviu Pop să rezolve această situație? "La nivel de unitate şcolară, prin banii pe care îi alocă ministerul prin finanţarea per elev să se subvenţioneze cursurile de perfecţionare pentru calificarea colegilor noştri. Este de datoria directorilor, alături de CA, să prindă în buget aceste sume", a mai declarat ministrul Educatiei.

"E un subiect închis”

Referitor la obținerea autorizațiilor de funcționare de către școli, Liviu Pop a precizat că a avut o discuție “temeinică”  duminica seara cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi cu câţiva primari. “Judeţul Vrancea are şantiere în lucru, e in media naţională din punct de vedere al autorizaţiilor sanitare de funcţionare. Prin PNDL déjà intră câteva unităţi în reabilitare şi sperăm unele dintre ele să se finalizeze anul acesta, altele cât mai repede, în aşa fel încât să avem în toate unităţile autorizaţii de funcţionare. Suntem în grafic din punctul acesta de vedere şi alături de autorităţile locale sunt convins că putem crea condiţii pentru toţi copiii din judeţul dumneavoastră”, a precizat ministrul. Cât despre  manualele școlare, subiectul este unul închis în opinia acestuia, care dă asigurări pe 11 septembrie toți elevii vor avea manuale pe bănci. “E un subiect închis din punctul meu de vedere. Azi (n.r. luni ) e 7, aştept finalizarea contestaţiiilor şi săptămâna aceasta o să dau planul de măsuri în aşa fel încât să asigurăm necesarul de manuale pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, astfel încât să fie toate manualele atunci când începe anul şcolar. Manualele sunt, profesorii decid, conform legii, dacă elevii trebuie să folosească sau nu manualul la clasă”, a mai afirmat la Focșani Liviu Pop. Ministrul Educației a fost în Vrancea prezent și la manifestările de la Mărășești, dedicate Centenarului Primului Război Mondial. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.