Educație

Profesorii de limba română din judet, în vizită la Teatrul Național

Mihaela Vlădescu
22 apr 2018 1935 vizualizări

Cercul Pedagogic al profesorilor de limba și literatura  română din Vrancea, s-a desfășurat la București, la Teatrul National "I.L. Caragiale". Cele doua arte, literatura și teatrul, s-au îngemănat, sub semnul transdisciplinarității, în cadrul unui proiect care a răspuns așteptărilor cadrelor didactice participante.

Cei 150 de profesori au fost întâmpinați de directorul artistic, distinsa actrița Ilinca Tomoroveanu, care le-a vorbit despre rolul teatrului contemporan și despre deschiderea Naționalului către repertoriul dramatic internațional și spre experimente teatrale inedite. În continuare, profesorii de limba si literatura română au fost invitați de Ionuț Mihai Corpaci, directorul de comunicare, să viziteze toate sălile TNB-ului, culisele și atelierele de creație, ajungându-se până la terasa deschisă de la ultimul etaj, unde panorama s-a dovedit de neuitat. „Toate explicațiile primite au demonstrat că, dincolo de textul dramatic predat la clasă, se ascunde o lume fascinantă, fără de care nu s-ar putea crea emoția autentică”, ne-a transmis inspectorul de limba romana din cadrul ISJ Vrancea, profesoara Teodora Bentz. Activitatea s-a încheiat cu vizionarea unei piese de teatru. Adriana Popescu, director de strategie, a propus cadrelor didactice de limba și literatura română din Vrancea o piesa jucată cu mare succes pe scenele londoneze, " Cursa de șoareci" de Agatha Christie. Gazdele le-au pregatit profesorilor de limba și literatura română o surpriză plăcută, deoarece fiecare dintre ei a primit, în dar, două cărți: Drama istorică națională  de Ionuț Niculescu și Ștefan cel Mare, personajul arhetipal și devenirile dramatice  de Aureliu Goci. La rândul lor, colegii au surprins-o pe fosta inspectoare de specialitate, Marilena Găucan, profesor la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani, aplaudând-o la scenă deschisă, în Sala Mare a Teatrului Național, a carei zi de nastere a fost. „Activitățile propuse în cadrul Cercului Pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din Vrancea au demonstrat, încă o dată, așa cum afirmase Frederico Garcia Lorca, că Teatrul este poezia ce se desprinde din cărți și devine omenească. Participanții la acest proiect au făcut posibilă transfigurarea poeziei și i-au dat împreună un alt contur, mai aproape de realitatea pe care o trăim”, mai transmite Teodora Bentz.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.