Educație

Profesorii - paznici pe timpul zilei pentru elevi

Mihaela Vlădescu
24 sep 2017 1880 vizualizări

O situațíe a IȘJ înaintată MENCȘ arată că în școlile vrâncene paza este asigurată de cadrele didactice. Numai 18 școli au contracte de prestări servicii încheiate cu firme de pază autorizate

Unitățile de învățământ vrâncene sunt deficitare la capitolul pază. Un raport al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea  înaintat Ministerului Educației arată că din cele 117 unități școlare cu personalitate juridică din județ, numai 18 școli au contracte de prestări servicii încheiate cu firme de pază autorizate, au sistem de supraveghere video și sistem de alarmă sau pază proprie. „12 școli nu au camere de supraveghere și nici sistem de alarmă, dar paza este asigurată prin profesorii de serviciu. 87 de școli dispun de camere de supraveghere și sisteme de alarmă, pază obștească pe timpul nopții asigurată de Primărie, cadrele didactice de serviciu sau Poliția locală, împrejmuirea școlii cu gard”, se arată în raportul IȘJ. Documentaul arată situațía detaliată, din punct de pedere al asigurării pazei, pe fiecare unitate școlară, atât pe perioada desfășurării cursurilor, cât și în afara acestora. Școlile care beneficiază de pază sunt, în general, cele din mediul urban. Majoritatea au paza asigurată prin personal propriu, însă există și unități de învățământ unde sunt încheiate contracte cu firme specializate. Astfel, la Colegiul Cuza din Focșani paza este aasigurată cu o firmă specializată, dar există și paza proprie, unitatea având angajat un paznic. Contracte cu firme de pază au și Colegiul „Ion Mincu”, acesta având și suprveghere video, Colegiul „Valeriu D. Cotea”, Scoala „Ion Basgan” Focsani, Școala „Stefan cel Mare”, Școala „Duiliu Zamfirescu” Focșani, Liceul de Arte, Liceul Pedagogic, Școala „Mareșal Averescu” Adjud, Școala „Alexandru Vlahuță” Focșani, Școala 7 Focșani. Alte scoli au preferat să înlocuiască paza privată cu instalarea echipamentelor video. Acestea sunt: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, Centrul Școlar pentru Educațiie Incluzivă Mihălceni, Colegiul Botta Adjud, Colegiul Asachi, Colegiul Vuia, grădinițele din mediul urban, LPS, Liceul de Arte, Licerul Pedagogic, Liceul Vidra, Liceul Teoretic Odobești, Școala Slobozia Bradului, Școala Cîmpineanca, Școala Garoafa, Școala Slobozia Ciorățti, Școala Vrîncioaia, Școala Broșteni, Școala Bălești, Școala Jariștea, Școala Nereju Mic, Școala Biliești, Școala Paltin, Școala Gologanu, Școala Vintileasca, Școala Răcoasa, Școala Țifești, Școala Popești, Școala Vulturu, Școala Răstoaca, Școala Păunești.

Școli fără pază sau unde aceasta este asigurată de...cadrele didactice

Un număr însemnat de unități de învățământ au paza asigurată prin profesorii de serviciu sau nu au pază de niciun fel. La Școala Tulnici paza este asigurată pe timpul desfășurării cursurilor de către cadrele didactice și de administratorul unității, la Școala Gimnazială Vidra în timpul cursurilor profesorul de serviciu și personalul de întreținere asigură paza, în rest aceasta neexistând. Nici Școala Năruja nu are paznic, ia la Bordești de asemenea, pază nu există. Și la Gugești paza este asigurată cu personal nedidactic pe parcursul desfășurării programului școlar, iar la Gura Caliței profesorul de serviciu și elevul de serviciu răspund de pază în timpul cursurilor. La Școlile Mera, Ruginești, Păulești, Spulber, Suraia, Bordeasca Veche nu există pază, iar la Școala Șindrilari aceasta este asigurată doar pe timp de noapte. „Grădinița Mărăști, care funcționează cu 13 copii la grupă, nu este dotată cu supraveghere video. Gradul de siguranță în incinta școlilor primare și a grădinițelor arondate este asigurat prin închiderea porților cu lacăt, respectându-se procedura de acces în școală. Ca urmare a acestei acțiuni, toate unitățile școlare sunt împrejmuite corespunzător”, se arată într-o notă a Școlii Răcoasa către IȘJ. Și la Școala Vînători paza este asigurată de profesorul de serviciu. La Școala Primară și Grădinița Călimănești – MĂrășești cadrele didactice răspund de pază, la Școala Primară Siretu  în timpul orelor de curs profesorii de serviciu răspund de siguranța elevilor, același lucru și la Școala și Grădinița Haret. Situația a fost înaintată Ministerului Educației. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.