Educație

Pro Saeculum- o revistă cât o bibliotecă. Flash-uri XIX,nr.7-8, 2020

Vasile Lefter
16 feb 2021 1684 vizualizări
Profesorul Vasile Lefter
Profesorul Vasile Lefter

În ultimul număr al „Însemnărilor ieșene”, Maria Trandafir face o amplă prezentare a revistei vrâncene numind-o „exemplară, relevând ca merit de bază modul în care prezintă fenomenul cultural în contemporaneitate.

Ultimul număr al revistei Pro Saeculum ni se înfățișează la fel de preocupat de surprinderea pulsului vieții culturale de pe o arie geografică largă fără granițe între provinciile istorice.

Cele 256 de pagini A 4 propun materiale bine documentate ,bine scrise, din mai toate domeniile vieții spirituale, alternând abordarea științifică bazată pe documente cu texte beletristice sau de natură publicistică. O varietate de stiluri funcționale măiestrit armonizate de Colegiul redacțional, director executiv Nina Deșliu, Redactor-șef Rodica Lăzărescu. Colegiul director este format din intelectuali de top, precum Niculae Gheran, acad. Gheorghe Păun, Irina Petraș, acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Ioan-Aurel Pop, Magda Ursache.

De menționat că revista apare sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania. Formatul de caleidoscop permite abordarea celor mai variate modele compoziționale.

Ca de obicei, editorialul este semnat de Rodica Lăzărescu. Pretextul articolului de deschidere este un mare dicționar dedicat lui Constantin Brâncuși. Este o lucrare de 902 pagini, semnată de gorjeanul Zenovie Cârlugea. Titlul editorialului este unul cu trimiteri religioase: „ Așa să ne ajute Dumnezeu”.

Magda Ursache ne surprinde cu reflecțiile din articolul cu titlu metaforic: „Mers pe ape și pe puțină moarte”, Povești de trecut vămile, interviuri cu scriitori.

„Eminescu filosof”, de Ionel Necula, adaugă noi puncte de vedere în lunga dezbatere axată pe influențele filozofice în opera eminesciană. Poetul național este văzut de autorul demersului critic din perspectiva artistului care caută idei filozofice pentru a le extrage din ghemul comun/

Pro saeculum ne-a obișnuit cu metoda foileton, fragmentând materialele prea întinse. Este și cazul unui studiu scris de Ioan Dumitru Denciu. Este o abordare academică a unei probleme de istoria limbii: „Topice, Toponimice, Curiozități”.

Renumitul istoric Ioan Scurtu onorează ultimul număr al revistei cu o comunicare de interes național: „Minoritățile naționale în România Mare”.

Colaboratorii de la Pro Saeculum sunt mereu în căutare de subiecte noi, care să capteze și atenția cititorului obișnuit. O astfel de cheie mitică oferă Maria Nițu prin reflecșia „Să bat în lemn, Ucigă-l toaca”. Este interesantă decodarea sunetelor de toacă. Acestea amintesc de cuiele bătute în mâinile lui Isus, după sugestia autoarei.

Muzele lui Lucian Blaga îl tulbură pe Gheorghe Glodeanu. O pată de culoare!

Pasionații de folclor și folcloristică descoperă puncte de vedere interesante în studiul lui A Gh.Olteanu, „Tema înstrăinării în lirica populară românească”.

Ca o continuare tematică semnalăm articolul publicat de Victor Ravini-„Mesajul ciobanului din Miorița”.

Un gen mult promovat de revista vrânceană Pro Saeculum este interviul. Ni se facilitează astfel cunoașterea unora dintre contemporanii noștri. Corneliu Galben și Vasile Ghica sunt scanați gazetărește de Rodica Lăzărescu. Selectăm două mărturii ale celor intervievați:

Corneliu Galben : „Cel mai aproape mă simt de galbenul din aurul sfinților din icoane”.

Vasile Ghica: „Pentru mine , examenul major este cel din fața cititorilor”.

Și interviul realizat de Ilie Rad, interlocutor Dumitru Popescu, merită citit cu atenție. Scriitorul care ne-a ținut cu răsuflarea tăiată prin romanul „Pumnul și Palma” își declară pasiunea pentru fantasme:„ M-au sedus întotdeauna fantasmele”.

O temă mai pretențioasî abordează Maria Nencescu, invitându-ne să aflăm mai multe despre limbajul artistic. Titlul este rezumativ:„Limbajul artistic. Concepte. Aalternative. Perspective”.

Autorii de eseuri în acest ultim număr al revistei„ cât o bibliotecă” se numesc: Ioan Datcu, Ștefan Dimitriu, Constantin Cubleșan, Iulian Chivu, A Gh.Olteanu, Mihai Sălcuțan, Viorel Chirilă, Traian D. Lazăr…

Genericul „Puncte de vedere” creează oportunitatea abordării lejere a varii subiecte, accesibile și cititorului mai puțin avizat. Aici se poate dezbate orice problemă, de la existența cotidiană, până la receptarea valorilor culturale.

Ajungând la secțiunea dedicată literaturii beletristice, suntem întâmpinați de teme și motive de circulație universală, turnate în forme novatoare la curent cu universalitatea. Revista devine o platformă de întâlnire a creatorilor de frumos de pretutindeni, uniți prin timbrul original al rostirii ficționale. Notăm câteva nume de creatori: Marcel Mureșanu, Cornel Galben, Passionaria Stoicescu, Nicolae Cabel, Dan Anghelescu, Mihaela Oancea, Ioan Al. Lupu, Mihaela Aioneei șa.

Proza este mai puțin prezentă în acest număr. Semnează Nicolae Gheran, Lucian Badea și Gabriel Todică.

Un poem dramatic scris de Nicolae Havriliuc,„Urme pe nisipuri călătoare”, vine ca o invitație la aplecare spre genul dramatic.

Secțiunea Meridiane aduce traduceri din literatura internațională.

Într-o discuție cu Nina Deșliu, am surprins regretul că prea puțini scriitori vrânceni publică în Pro Saeculum. În acest număr se regăsesc numele profesorilor Spirescu, poezie și proză. Speranța unei îmbunătățiri a acestei realități rămâne.

Cronica plastică este asigurată încă o dată de talentată Elena Stoiciu.

Aceste flash-uri gazetărești au ca scop trezirea interesului publicului larg pentru o revistă de mare ținută intelectuală.

Revista Pro Saeculum este și în format electronic, de unde fiecare poate citi ce-i poftește sufletul iubitor de frumos.

Vasile Lefter


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.