Educație

Privegherea mărturisitorilor vrânceni la Adjud

Romeo-Valentin MUSCĂ
20 nov 2017 3604 vizualizări

A fost o apologie a sfinților mărturisitori vrânceni din temnițele comuniste

Protoieria Panciu și Pparohia Sf „Dumitru” din Adjud au organizat în acest sfârșit de săptămână în orașul dintre Trotuș și Siret o adevărată priveghere a sfinților Vrancei, a mărturisitorilor din timpul regimului comunist. Desfășurat într-o atmosfera vesperală, așa cum se derulau întâlnirile tainice dintre creștini în timpul persecuțiilor, evenimentul de la Adjud a fost o apologie a curajului și puterii mărturisitoare de care au dat dovadă în anii terorii, preoții, ieromonahii și creștinii din acest colț de Românie. Au fost evocate figurile unor personalități intrate în cartea demnității neamului românesc și rolul acestora în viața creștinilor în anii negri ai comunismului. Protoiereul Vasile Dabija a prezentat cel mai recent număr al revistei „Glasul Adevărului”, număr închinat ieromonahului Evghenie Hulea, „Sfântul de la Mușunoaiele”, insistând asupra importanței acestui mărturisitor ca exemplu de demnitate și comportament creștin. Preotul Ionel Adam a prezentat volumul autobiografic al ieroschimonahului Nil Dorobanțul, „Nebun pentru Hristos” (Editura Floare de april, Bacău, 2017), un monah fără egal în asumarea suferinței, coborât direct din romanele dostoievschiene, care a lăsat amintiri vii în memoriile multor vrânceni.

 

Invitat special jurnalistul Silviu Alupei

 

Au mai conferențiat preoții Vasile Oriță, Traian Zoltan, Teodor Feraru, Mihail Săpunaru și prof. Gicu-Valentin Dogaru. O necesară punere la punct a noțiunii de „mărturisitor” a făcut-o protosinghelul Isidor Iacob de la Mănăstirea Sihastru, care a lămurit confuzia care se face atunci când numim la grămadă pe toți cei întemnițați de regimul comunist drept „mărturisitori”. O prezență insolită la eveniment (și co-organizator dintr-un anumit punct de vedere), a fost jurnalistul Silviu Alupei. Acesta se numără printre puținii ziariști care au început din anii ʼ90 demersul canonizării mărturisitorilor din închisorile comuniste. În stilul inconfundabil, debordând de energie și patos, Silviu Alupei a improvizat o hartă a sfințeniei Vrancei, demonstrând cu date și nume, că Vrancea și Curbura Carpaților au fost un Cotul Donului al rezistenței anticomuniste. Această întâlnire s-a încheiat sub semnul creștin al iertării, amintind ultimele cuvinte ale filosofului mărturisitor Mircea Vulcănescu: ”Să nu ne răzbunați!”.

 

Creștinismul nu este o instituție a haștagurilor

 

Creștinismul nu este o instituție a haștagurilor, nici a DNA-urilor, ci una în care funcționează principiul iubirii și iertării. Datoria noastră este să-i iertăm și să-i îndreptăm pe tâlharii care au mutilat România anilor ʾ50 și pe jefuitorii care au devalizat România post-decembristă. Să se înțeleagă bine, iertare nu înseamnă să-i luăm în brațe, ci să-i lăsăm pe mâna Justiției și să nu ne aliniem la mitingurile pro sau anti haștag! Deocamdată, statul român se manifestă ca în anii terorii, făcând un amalgam prin Legea 217/2015, aruncând intenționat anatema asupra celui mai mare filosof creștin român, care s-a opus toată viața extremelor și extremismelor, Mircea Vulcănescu. Încă nu a fost reînființat Departamentul Cultelor dar, dacă mai apar 2-3 legi în genul celei din 2015, s-ar putea să cerem autorizație la Primărie atunci când ne întâlnim la Biserică în afara orelor de cult. Asta și din cauza noastră, pentru că nu sesizăm cum diavolul lucrează la izolarea și ignorarea Bisericii. Felicitări celor care au gândit, organizat și realizat acest eveniment creștin de la care politicienii au lipsit cu desăvârșire! (Romeo-Valentin MUSCĂ) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.