Educație

Prima ie pentru tinerele din Jitia

Mihaela Vlădescu
22 iun 2017 2209 vizualizări

Ttinerele din Jitia au învăţat să coasă ii, în cadrul proiectului ”Prima mea ie”, desfăşurat în parteneriat cu şcoala din localitate şi Şezătoarea Bucureşti

Tinerele din localitatea vrânceană Jitia au învăţat să coasă ii în cadrul unui proiect desfăşurat de Şcoala Gimnazială Jitia în parteneriat cu Șezătoarea București. Proiectul s-a desfăşurat în perioada ianuarie-iunie 2017 la Școala Gimnazială Jitia, iar în cadrul acestuia trei eleve din clasa a VII-a, Alice-Lăcrămioara Lalu, Teodora-Iuliana Săraru și Selena-Maria Ticu, au cusut prima lor ie sub îndrumarea Ștefănicăi Pantelimon. Materialele necesare au fost donate de Șezătoarea București, prin intermediul Victoriei Bizon de la Şezătoarea Bucureşti. “Obiectivele proiectului au fost: dezvoltarea creativităţii şi îmbunătățirea competenţelor în domeniul cusăturilor tradiționale; păstrarea valorilor populare rurale prin transmiterea lor către tânăra generație din comuna Jitia”, după cum arată coordonatorul proiectului, profesorul Sorin Pantelimon, pe pagina sa de facebook. Iile vor rămâne în muzeul Şcolii Jitia, după ce vor fi purtate de cele care le-au cusut, pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei. La Școala Gimnazială Jitia există un mini-muzeu etnografic, unde iubitorii tradiţiilor, prin intermediul unui alt proiect desfăşurat de şcoala din localitate, au reconstituit mediul în care își ducea traiul familia țărănească muntenească, de la începutul secolului trecut. În încăperea în care a fost amenajat mini-muzeul se găsesc două războaie de țesut, un pat tradițional, o măsuță cu trei picioare, o vârtelniță, fiare de călcat, putinei, costume populare, țesături și multe altele. Toți cei care vor să-l viziteze sau să contribuie cu obiecte vechi, fotografii, piese de costum popular și țesături, pot contacta reprezentanţii unităţii de învăţământ, după cum anunţă aceştia din urmă. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.