Educație

Premieră în învățământul vrâncean: se înființează prima clasă de învățământ profesional dual

Mihaela Vlădescu
18 ian 2018 4217 vizualizări

Aceasta va funcționa la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" Focșani și va beneficia de sprijinul Artifex și Pandora

Din toamnă în învățământul vrâncean va funcționa prima clasă de învățământ profesional dual, dacă proiectul de plan de școlarizare propus de IȘJ va fi aprobat de MEN. Clasa, care constituie o premieră pentru județul nostru, va funcționa la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" Focșani, absolvenții urmând să primească o calificare în domeniul confecțiilor textile. Învăţământul profesional dual este diferit față de alte forme fiindcă este organizat la cererea agenţilor economici. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare pentru formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile). Organizarea învăţământului dual se face la cererea agenţilor economici, iar organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Prin urmare, această formă de învăţământ profesional dă posibilitatea agenţilor economici să se implice direct în toate componentele formării forţei de muncă de care au nevoie. Un element important este faptul că acesta se desfăşoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev. În organizarea învățământului dual la Colegiul "Asachi" se implică Artifex și Pandora, care vor crea facilități pentru elevi, aceștia urmând să facă practica la cele două firme.

 

Calificare nouă la Colegiul "Balș"

Proiectul de plan de școlarizare aprobat în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) și propus MEN pentru avizare, prevede funcționarea, în anul școlar 2018 - 2019 la nivelul județului Vrancea, a 110 clase în învățământul preuniversitar de stat. Dintre acestea, 92 sunt la liceu și 18 la învățământ profesional. Numărul de clase este același ca anul trecut, deși numărul elevilor de clasa a VIII-A, potrivit inspectorului general al ISJ, Dorin Cristea, este în scădere. Învățământul teoretic a pierdut o clasă (39 clase), pe care a câștigat-o învățământul tehnologic (45 clase), iar vocaționalul a menținut numărul de 8 clase. Recomandările reprezentanților MEN sunt ca să crească numărul de clase de învățământ tehnologic și profesional și să scadă cel al claselor de învățământ teoretic. "Ne dorim ca în anii următori ponderea claselor de învățământ profesional să fie mai mare. S-a creat mentalitatea că această formă de învățământ este rușinoasă, ori nu este așa. Învățământul profesional oferă o calificare într-un timp scurt, este stimulativ prin bursa lunară acordată, iar orele de practică sunt mai numeroase decât cele de teorie pentru că se pune accent pe învățarea unei meserii," a declarat inspectorul școlar  pentru invăţământul profesional şi tehnic, din cadrul ISJ, Carmen Oprea. Calificările sunt aceleași din anul anterior, însă pentru anul școlar 2019-2020 se va înființa, la Colegiul "Balș" din Adjud, o clasă de operator în prelucrarea celulozei, specializare cerută de Vrancart. Cea mai solicitată calificare, pănă acum, la învățământul profesional, este cea de mecanic auto.

Clase nerealizate din cauza abandonului scolar

Chiar dacă numărul de clase de 110 va primi avizul MEN, nu înseamnă că acestea vor fi și realizate. În anul școlar 2017-2018 nu au fost realizate 7 clase, ceea ce este foarte posibil să se întâmple și la toamnă. Motivele sunt numeroase, potrivit reprezentanților IȘJ: abandon scolar, plecarea peste hotare, schimbare de domiciliu. (M.VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.