Pr. prof. dr. Silviu-Iulian Roșca, noul inspector școlar pentru disciplina Religie din județul Vrancea
În zilele de 9 și 11 octombrie 2024 au avut loc consfătuirile profesorilor de Religie din județele Buzău și Vrancea. Cele două reuniuni ale cadrelor didactice au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de care s-a aflat pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul.
Întrunirea profesorilor vrânceni s-a desfășurat miercuri, 9 octombrie, în sala multimedia a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din municipiul Focșani, în prezența Ierarhului locului, a consilierului de resort și a dnei prof. dr. Livia-Silvia Marcu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, fiind moderată de pr. prof. dr. Silviu-Iulian Roșca, noul inspector școlar pentru disciplina Religie din județ.
La sfârșitul evenimentului, Părintele Arhiepiscop Ciprian a adresat un cuvânt de binecuvântare tuturor participanților, îndemnându-i pe dascăli să dea dovadă de responsabilitate în îndeplinirea misiunii care le-a fost încredințată și prin primirea binecuvântării pentru a putea preda Religia ortodoxă în învățământul preuniversitar de stat.
„Misiunea frățiilor voastre este una specială și cere o implicare totală: așa cum aveți copii în familiile restrânse, tot astfel îi aveți și pe copiii din familiile extinse de la școlile unde activați. Alături de preoți, și dumneavoastră îndepliniți o slujire la un altar – acela al catedrei –, pentru că acolo transmiteți învățături care sunt izvorâte nu din înțelepciunea umană, ci din cea dumnezeiască. Contextul educației contemporane nu este unul dintre cele mai fericite, deoarece vedeți cu câte provocări ne confruntăm atunci când se mizează pe educarea copiilor doar din anumite puncte de vedere, mai puțin din cel creștin. Tocmai de aceea, noi urmărim să avem o cooperare firească și responsabilă cu instituțiile statului pe componenta educației, pentru că și profesorii, și slujitorii Bisericii își doresc ca tinerii și copiii noștri să crească sănătos. Ei reprezintă atât viitorul Bisericii, cât și al națiunii noastre, iar acest viitor depinde de modul în care ei își însușesc adevăratele valori ale culturii și civilizației europene, fundamentate pe Sfânta Evanghelie” – a concluzionat Înaltpreasfinția Sa.
De asemenea, Chiriarhul l-a prezentat pe noul inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Vrancea – pr. prof. Silviu-Iulian Roșca, paroh al Parohiei Bizighești din Protoieria Focșani II și cadru didactic la Colegiul Național „Alexandru-Ioan Cuza” din Focșani.
Consfătuirea profesorilor buzoieni a avut loc vineri, 11 octombrie, în amfiteatrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din municipiul Buzău, la care au luat parte și dascălii disciplinelor teologice de specialitate de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, în frunte cu pr. director Cristian-Marius Dima. Dl prof. Robert-Mugurel Roșioru, inspectorul de Religie din cadrul ISJ Buzău, a moderat întâlnirea, pe parcursul căreia au mai intervenit cu oferte de interes pentru colegii profesori și alte completări, din partea organizațiilor pe care le reprezintă, dl prof. Ștefan Torcărescu, directorul Casei Corpului Didactic Buzău, respectiv dna prof. Neluța-Mirela Furtună, președintele Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV).
Cu această ocazie, pr. cons. Dan Necula a adus în atenție aspectele pozitive, precum și neajunsurile care s-au constatat în anul precedent, în privința calității orelor de Religie, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a urat preoților, doamnelor și domnilor profesori un an școlar binecuvântat, cu performanțe educaționale în predare și în desfășurarea activităților extrașcolare, menite să contribuie la formarea caracterului moral-religios al copiilor și tinerilor.
Scopul consfătuirilor anuale ale profesorilor de Religie este, în primul rând, prezentarea de către inspectorul școlar de specialitate a mai multor aspecte ce țin de diagnoza procesului educațional pentru anul școlar precedent, de cadrul legislativ și de structura anului școlar în curs. Printre obiectivele vizate se mai numără aplicarea curriculum-ului național la disciplina în cauză și analiza SWOT a orei de Religie în noul an, organizarea compartimentului disciplinei la nivelul Inspectoratului Școlar Județean, cu prezentarea membrilor Consiliului Consultativ și a profesorilor metodiști, informații despre inspecțiile de specialitate și ofertele de formare puse la dispoziție de Casele Corpului Didactic județene pentru profesori, însă sunt dezbătute și multe alte aspecte care țin de situația generală a predării Religiei în contextul actual.
Text informații + foto:arhiepiscopiabzvn.ro