Educație

Portofoliul profesional, menținut la examenul de definitivat de anul viitor

Mihaela Vlădescu
22 sep 2017 2646 vizualizări

 Se revine la susținerea probei scrise în timpul verii. Nota minimă de promovare rămâne 8. Examenul poate fi susținut și în urma achitării unei taxe de 300 lei

Cadrele didactice tinere, care doresc să obțină definitivarea în învățământ anul acesta şcolar, vor susține examenul după metodologia de anul trecut. Concret, se menține portofoliul profesional, care va fi notat şi care are o pondere importantă din nota finală. De asemenea, sunt scoase subiectele de psihopedagogie, disciplină care era considerată cea mai dificilă de către candidaţi. Astfel, potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, făcută publică de către Ministerul Educaţiei (MENCŞ), structura examenului pentru obţinerea primului grad didactic în învăţământ are două etape. Prima etapă este eliminatorie şi constă în susţinerea a două inspecţii de specialitate, ceea ce era şi până acum, şi, noutatea introdusă în urmă cu un an,  evaluarea portofoliului profesional. Etapa a doua a examenului constă într-o probă scrisă, cu o durată de patru ore, cu subiecte doar din disciplina de specialitate, metodică şi, după caz, didactică. Portofoliul profesional trebuie alcătuit de fiecare candidat și este evaluat de către comisia care efectuează cea de-a doua inspecţie de specialitate, nota fiind în luată în calcul la media finală a examenului de definitivat. 

Se revine la examenul scris în vară

Anul acesta școlar s-a decis revenirea la susținerea probei teoretice în vară, după experimentul din anul școlar anterior când proba scrisă a avut loc în luna aprilie. Prin urmare, proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, în anul școlar 2017-2018, se va desfășura miercuri, 18 iulie 2018, centrul de examen fiind Școala Nr. 3 FocșaniNota minimă de promovare a examenului rămâne 8. Înscrierea candidaților care doresc să obțină definitivarea în învățământ se face la unitățile de învățământ până în data de 9 octombrie 2017, inclusiv. Celelalte etape prevăzute în calendarul de organizare și desfășurare a acestui examen sunt: emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen județene/a Municipiului București (până la 2 octombrie 2017), transmiterea dosarelor de înscriere la inspectoratele școlare județene/ISMB în paralel cu verificarea și avizarea acestora (până la 9 octombrie 2017), respectiv informarea candidaților cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere (9 - 31 octombrie). Inspecțiile de specialitate vor fi efectuate până la 1 iunie 2018. Ulterior (3 - 10 iunie 2018), în vederea susținerii probei scrise, dosarele de înscriere ale candidaților din baza de date vor fi completate și validate. Prima afișare a rezultatelor înregistrate de participanții la proba scrisă va avea loc în 24 iulie. În zilele de 24 și 25 iulie vor putea fi depuse contestații, care vor fi soluționate în intervalul 25 - 27 iulie. Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 27 iulie. Listele nominale cu candidații admiși vor fi transmise la Ministerul Educației Naționale în săptămâna 30 iulie - 3 august, MEN urmând să valideze rezultatele examenului prin ordin de ministru.

Examen cu taxă

Cadrele didactice pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea, la unitatea de învăţământ la care se depune dosarul de înscriere, a unei taxe de 300 lei. Cuantumul taxei de înscriere poate fi modificat de consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea probelor de examen. În 2017 s-au înscris la examenul de definitivare în învățământ aproape 140 de cadre didactice, dintre care au promovat 67. (M. VLĂDESCU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.