Pomenirea morţilor - Moşii de toamnă
Astăzi este pomenirea morţilor, cunoscută în popor ca Moşii de toamnă, ziua în care creştinii ortodocşi participă la serviciul religios dedicat special celor răposaţi.
Nu întâmplător, ziua de pomenire este sâmbăta pentru Moşii de toamnă, ca şi pentru Moşii de iarnă, Moşii de primăvară şi Moşii de vară, pentru că Biserica a rânduit ca pomenirea morţilor să se facă sâmbăta, contrar falselor tradiţii introduse în cultul morţilor de anumiţi preoţi din Vrancea, care oficiază aşa zisele «40 de parastase» duminica, în Ziua Învierii Domnului. Sub denumirea generică de «Moş» se ascunde de fapt un adevărat cult al înaintaşilor, al strămoşilor, al celor trecuţi în cealaltă lume, cuvântul «Moş» fiind de fapt un termen care face referire la cineva bătrân, dar şi personaj de legendă şi chiar mitologic.
De la Moş Crăciun şi Moş Ajun, la Moş Andrei şi Moş Nicolae, toţi aceşti moşi sunt de fapt personajele care fac legătura între lumea de aici şi cea de dincolo, iar cele 4 sâmbete ale morţilor, numite cu termenul de sâmbete ale moşilor sunt momente precise când creştinii se apropie prin rugăciune de cei răposaţi. Mai mult decât atât, le aduc bucate pe care preotul le binecuvintează pentru ca sufletele celor plecaţi să se bucure de acestea pe lumea cealaltă. (V. MUSCĂ)
Text din arhiva Ziarului de Vrancea din 02.11.2012
Citiți și
Cine respectă tradiţiile de Moşii de toamnă, va avea noroc şi sănătate