Educație

Poetul Constantin Ghiniță omagiat de vrânceni la Mărășești

Ziarul de Vrancea
18 iun 2017 2366 vizualizări

Vrânceni din toate colțurile județului l-au omagiat la Mărășești pe Constantin Ghiniță, unul dintre cei mai importanți poeți de factură mitico-religioasă din ultima jumătate de secol.

Nu mai puțin de trei foști edili din Focșani și Mărășești, scriitori din Panciu, Adjud, Focșani, Odobești și alte localități vrâncene, protoiereul de Panciu și un sobor de preoți, inclusiv preotul din satul natal al poetului – Clipiceşti, au ținut să rememoreze figura poetului trecut în lumea veșniciei. După discursul oficial al viceprimarului Cătălin Arghire, protoiereul de Panciu, preotul Vasile Dabija a deschis evenimentul cultural, amintind rolul poetului în viaţa unei cetăţi, puterea verbului şi amintirea frumoasă pe care scritorul a lăsat-o în memoria comunităţii. Profesorul Valeriu Anghel, care a îngrijit volumul lansat cu această ocazie, a făcut o prezentare a poeziei autorului, arătând latura mitico-religioasă şi afirmând că, în opinia sa, „Constantin Ghiniță este al doilea mare poet al Vrancei după Dumitru Pricop”. Aceeaşi remarcă a avut-o şi profesorul Paul Spirescu, unul dintre cei mai buni prieteni ai poetului. Un discurs încărcat de emoții a rostit poetul Virgil Panait, care a dorit să precizeze că i-a fost discipol „Evanghelistului din Mărășești” la începutul anilor ´70. Profesorul Virgil Răileanu a scos în evidență apostolatul lui Constantin Ghiniță la Casa de Cultură, prin cercurile și cenaclurile care au oferit tinerilor dintr-un oraș sărac, speranța pentru o viață mai bună.

 

„Casa de Cultură era un loc de suflet pentru noi”

 

În același ton a fost și discursul profesorului Aurel Neculai, cei doi publicând interesanta revistă „Clio de Mărăşeşti”, acesta ţinând să remarce că, în ciuda lipsurilor şi greutăţilor de tot felul, Casa de Cultură din Mărăşeşti era un loc de suflet pentru profesori şi elevi. Din rândul preoţilor, cel mai bine l-a cunoscut părintele Costinel Voineag, prieten şi duhovnic al poetului, care a dorit să amintească celor prezenţi sufletul frumos şi mărinimia poetului. Intervenţii emoţionante au avut fostul primar al Focşanilor - Decebal Bacinschi şi fostul primar al Mărăşeştilor - Emilian Braşov, ambii recunoscând importanţa pe care omul Constantin Ghiniţă a avut-o în viaţa lor şi a comunităţii. Trubadurul George Pătrăşcanu din Fitioneşti-Panciu a spus că datorită lui Constantin Ghiniţă s-a apucat de scris. Profesorul Costică Neagu a încheiat evenimentul cu o concluzie despre opera lui Ghiniţă şi mai ales asupra posterităţii pe care noi, contemporanii, nu ştim să o mai cultivăm în Vrancea ultimilor ani. La eveniment au mai participat poetul Marin Moscu, compozitorul Stelian Ene, prof. Ion Catană – directorul Casei de Cultură din Adjud, prof. Sebastian Ionuţ Burlan - directorul Şcolii nr. 7 din Focşani, Otilia Gogu, fosta directoare a Casei de Cultură din Mărăşeşti, cadre didactice din Focşani şi Mărăşeşti şi iubitori de poezie care au dorit să-l omagieze pe poetul care ar fi împlinit la sfârşitul anului trecut, 70 de ani. La manifestare a fost prezentă şi Rodica Ghiniţă, soţia poetului. Manifestarea a fost realizată la iniţiativa Casei de Cultură din Odobeşti, cu sprijinul primarului Oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic. (Ziarul de Vrancea).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.