Educație

Pianul Bechstein al Ateneului Popular, care a împlinit un an, a răsunat superb în concertul omagial dedicat lui Dinu Lipatti

Alexandra TĂTARU
13 iun 2017 1436 vizualizări

Concertul de luni seară de la Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia” a fost susținut de Orchestra de Cameră ”Unirea”, dirijată de Vincent Gruger și maestrul pianist Viniciu Moroianu. Au fost interpretate lucrări de Bach, Lipatti și Mehul, în premieră.

 

 

 

 

 

Evenimentul a marcat închiderea Stagiunii camerale 2016-2017, omagierea marelui pianist Dinu Lipatti, dar și aniversarea unui an de la inaugurarea pianului Bechstein cu care, anul trecut, pe 13 iunie, a fost înzestrat Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia”, prin grija Primăriei municipiului Focșani. Anul trecut, la inaugurarea pianului a fost prezent maestrul Viniciu Moroianu, același invitat special de anul acesta care a interpretat atât lucrări ale lui Dinu Lipatti, dar și Concertul pentru pian în fa minor BWV 1056, împreună cu Orchestra Unirea. În deschidere, directorul Ateneului, Valentin Gheorghiță, a reamintit spectatorilor care au fost evenimentele importante din timpul Stagiunii 2016-2017. ”S-a cântat Beethoven, Schuman, Albinoni, Mozart, Paul Constantinescu, Mendelssohn, Olah ș.a.. Am avut concertul de Crăciun și soliști invitați renumiți. Am abordat compozitori din toate epocile, de la epoca barocă la cea contemporană, invitați de marcă precum Daniel Goiți, care a deschis stagiunea, apoi pe soliștii Alexandra Tărniceru, Laura Balaş, Andrei Mihalcea, am avut concertul de pian cu Horia Maxim, chiar de Ziua Unirii Principatelor, un concert cu concert maestrul nostru, la vioară, Cristian Balaș, concertul vocal-simfonic cu corul Pastorala, activități diverse, lucrări în premieră, lucru care se va întâmpla și în această seară”, a precizat Valentin Gheorghiță. Dacă în prima parte a concertului a dominat Bach și Lipatti, în cea de-a doua parte o altă premieră a uimit melomanii prezenți, anume Etienne Nicolas Mehul – Simfonia nr. 1 în sol minor. Etienne Nicolas Mehul este cel mai apreciat compozitor de operă din Franța, din epoca Revoluției franceze. Simfonia lui Mehul, prima din cele cinci, este notabilă pentru starea de spirit creată de disonanțe și a fost comparată pe alocuri cu Simfonia nr. 5 de Beethoven, scrisă de altfel în același an, 1808.

Urmează concertele verii. Stagiunea 2017-2918 se va deschide în octombrie

Valentin Gheorghiță a anunțat că Stagiunea se va redeschide pe 9 octombrie și vor fi programate patru concerte principale. Două în octombrie, unul în noiembrie și, probabil,  al patrulea în decembrie. ”Ne-am propus multe dar nu vom putea reuși fără ajutorul focșănenilor. Sperăm să placă propunerile noastre și așteptăm focșănenii în număr cât mai mare la concertele noastre”, a mai spus Valentin Gheorghiță. Până atunci însă, vor fi concertele verii, primul dintre ele fiind Concertul Festiv dedicat Zilei Municipiului Focșani din data de 5 iulie, ora 19.00. La concertul festiv au fost invitați să cânte, alături de Orchestra ”Unirea”, focșănenii Matei Lăbunț, la pian, și soprana Alina Lăduncă Coban. Un al doilea concert estival al Orchestrei Unirea va fi pe 16 iulie, de la 19.30 în Grădina Publică. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.