Educație

Personalități de preț din Vrancea

Ziarul de Vrancea
7 aug 2019 6781 vizualizări

Româna este o țară extrem de bogată din toate punctele de vedere. Pe lângă istoria marcantă care a dus la șlefuirea cetățenilor din zilele noastre, la zestrea, peisajele care îți taie respirația și la tradițiile unice în lume, este importantă și menționarea celor care fac acest popor deosebit. Din fericire, numărul valorilor românești nu este unul de neglijat. Aici s-au născut și au trăit de-a lungul timpului o serie importantă de sportivi, actori, scriitori, arhitecți și chiar simple persoane care au făcut descoperiri remarcante în toate  domeniile. La o primă vedere acest tezaur pare să eclipseze orice altă  națiune, dar tocmai simplitatea și modestia nu permit trasarea barierelor  umane.

Vrancea nu este mai prejos când vine vorba de unele dintre cele mai cunoscute și  apreciate persoane care au avut parte de o viață și o carieră presărate cu succese și aprecierea unei întregi  generații. Poate că nu multă  lume  este  conștientă de acest  lucru, dar zona Vrancei este  una cu totul și cu totul  specială, un fel de „mină” pentru personalitățile de anvergură cunoscute atât la nivel  național cât și internațional. Cele mai  importante  domenii care s-au bucurat de adevărați  specialiști  sunt economia  și   viața cultural-artistică.

Ion Mincu

Născutpe 6 decembrie la Focșani, arhitectul Ion Mincu a reușit săf  acă o adevărată revoluție în acest domeniu. Datorită  faptuluică a fost înconjurat de un peisaj în care prepondera stilul brâncovenesc, bogat în ornamente, scări exterioare și  bolte, arhitectul a introdus cu succes arhitectura tradițională din România în  operele sale. Drept  dovadă  stau chiar vila Robescu din Sinaia și  Bufetul din șoseaua  Kiseleff. Chiar dacă a absolvit cu succes studiile  Școlii de Arte Frumoase de la Paris, fiindr emarcat în  repetate  rânduri pentru  talentul  său, Ion Mincu a decis să se întoarcă în  țara sa  natală, loc  în care urmează să  promoveze  stilul  neoromânesc, concept care presupune îmbinarea  arhitecturii  rurale cu cea veche românească și cu cea bisericească.

Anghel Saligny

O altă personalitate de preț a acestei  regiuni este  academicianul și inginerul constructor Anghel  Saligny. Acest întemeietor al ingineriei românești este  cunoscut pentru măiestria sa în  ceea ce privește proiectarea și construirea de poduri din structură metalică sau beton armat. Deși a fost inițial atras de astronomie, a continuat să studieze  ingineria sub tutela unor profesori de renume Schewelder și Franzius. Ulterior chiar a lucrat la construcția căii  ferate  ce face legătura  dintre Cottbus și Frankfurt pe Oder, iar mai  apoi a ajutat la construcția căii  ferate ce  unește orașul  Ploiești de Predeal. Mai mult de atât, Anghel Saligny a implementat  diferite  soluțiiunice legate de proiectarea și  construcția  podurilor, dar  și a construcțiilor industriale. Tot el a fost  cel care a realizat primele  poduri  combinate (șosea și  cale  ferată) din România.

Petre LiciuUnul dintre cei mai importanți pionieri ai  cinematografiei românești, Petre Liciu, s-a  născut în  Focșani. Studiile le-a urmat în  Franța, dar s-a întors  curând la postul pe care îl  deținea la Teatrul  Național  din București, devenind unul dintre stâlpii  acestuia. Cele mai  importante  roluri  pe care le-a interpretat de-a lungul unui deceniu includ  Neguțătorul din Veneția  de Shakespeare, Ștefăniță din opera Viforul  de Delavrancea  sau Cezar din Ruy Blas de Victor Hugo.

Din aceeași  categorie face parte și Ion Dichiseanu care a jucat în diverse roluri  și a  încântat  publicul  prin  naturalețea și  talentul  său. Se pare că există  destul de mulți  actori de renume care s-au născut în  Vrancea. Munca  lor  va fi apreciată și iubită mulți  ani de acum  încolo. Ion Dichiseanu a jucat în  multe  filme, interpretând  roluri în  filme de comedie, acțiune, aventură sau  chiar și  filme a căror  tematică era pokerul. Se pare că  aceasta  este o temă  recurentă care a apărut  chiar și  în  cele  mai  populare  capodopere cinematografice.

Angela Gheorghiu

Puțină lume este  conștientă de faptul  că una  dintre  cele mai  apreciate  cântărețe de operă din lume s-a născut în  Vrancea. Angela Gheorghiu a  urmat  cursurile Conservatorului din București, absolvind în  anul 1990. Debutul  acesteia a avut  loc  în  anul 1992 la Londra, scenă  pe care a interpretat  rolul  Zerlina, in Don Giovanni, urmată  imediat de personajul Mimi din La bohème a lui Giacomo Puccini. În urma  acestor  evenimente de succes  soprana a fost  prezentă în  sălile de spectacol din toată  lumea, printre  acestea se numără: Viena, Paris, Londra, Salzburg, Berlin, Roma, Veneția, Atena, Chicago, Toronto și  multe  altele.

O personalitate de asemenea calibru a  avut parte de momente de-a dreptul  unice. În  anul 2002 a cântat la Jubileul de Aural Reginei  Elisabeta a II-a,  concert care este  disponibil  și  în format DVD. Mai mult de atât, Angela Gheorghiu a  avut onoarea să  cânte chiar și  pentru  Alteța Sa Prințul Charles în  repetate  ocazii.

Acestea sunt  câteva dintre cele  mai de preț  personalități care s-au născut în zona Vrancei. Unele  dintre  acestea au avut parte de succes și  recunoștință la nivel  mondial, dar aceste  lucruri nu le-au făcut să-și   uite  rădăcinile.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.