Educație

Pelerinaj la mormântul lui Simion Mehedinţi

Mihaela Vlădescu
19 oct 2017 1763 vizualizări

Începe ediţia a XXVII-a ediție a ,,Zilelor Simion Mehedinți”Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” organizează în aceste zile a XXVII-a ediţie a Zilelor Simion Mehedinți, ediţie ce cuprinde evenimente dedicate cunoașterii vieții și operei ,,savantului encicloped”, născut la Soveja, în Țara Mioriței

Toată săptămâna aceasta au avut loc acțiuni de cunoaştere a vieţii şi a operei lui Simion Mehedinţi, în şcolile şi liceele din judeţ. Vineri 20 octombrie 2017, la ora 12,00 la Casa de Cultură ,,Constantin C. Giurescu” din Odobești va avea loc o dezbatere pe marginea lucrării ,,Victor RAVINI - Miorița, izvorul nemuririi”, în parteneriat cu ISJ Vrancea. Participă profesori de limba română și elevi. Vor conferenția profesorii: Valeriu Anghel şi   Constantin Macarie. Sâmbătă 21 noiembrie, de la ora 9,30 se va deschide a XXVII-a ediție a ,,Zilelor Simion Mehedinți” la Ateneul Popular ,,Maior Gh. Pastia”. Cu această ocazie, după câteva alocuțiuni și mesaje, vor fi lansate publicațiile Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, prezentate de coordonatorii acestora, profesorii Nicolae Damian și Costică Neagu. Vor urma comunicările științifice: S. Mehedinți, Gh. Buzoianu, C. Calmuschi ,,confluențe geografice”. Câteva ipostaze din înv. geografic românesc la cumpăna sec. XIX-XX - Prof. dr. Răzvan Săcrieru de la  Liceul de Arte ,,Gheorghe Tattarescu”, Focșani; Transilvania în opinia savantului Simion Mehedinți - Prof. univ. dr. Ion Velcea, decan fondator la Facultatea de Geografia Turismului, Sibiu; Simion Mehedinți și Emmanuel de Martonne, o antinomie?! Cercetător Șerban Dragomirescu, Institutul de Geografie al Academiei Române; Un moment confesiv... - Prof. univ. dr. Gheorghiţă Geană de la  Universitatea din Bucureşti. “Comunicările științifice abordează o paletă largă de probleme (știință, istorie, geografie, cultură) prin care conferențiarii vor încerca să deslușească trecutul, prezentul, dar și viitorul acestui neam”, după cum transmite Costică Neagu, preşedintele Asociaţiei Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” . Anul acesta Asociația, la cei 27 de ani ai săi, își propune un să realizeze un ,,Moment omagial”, dedicat unor membri fondatori pentru ,,cei 27 de ani dăruiți Asociației Simion Mehedinți, dăruiți culturii române și vrâncene.

Anul acesta la eveniment vor fi prezenţi prof. dr. Steluța Dan, profesor de geografie, reprezentantul MEN și al Societății de Geografie din România și prof. univ. dr. Ilie Moise de la Institutul de Cercetări Socio-umane al Academiei Române, Sibiu, care a mai participat și la alte sesiuni de comunicări, unul dintre marii etnologi români și un prieten statornic al culturii tradiționale vrâncene. După terminarea sesiunii de comunicări, invitații Asociației ,,Simion Mehedinți” se vor deplasa la Soveja sâmbătă, 21octombrie, locul de naștere al savantului, unde se vor vizita Centrul Cultural și Colecția Documentară ,,Simion Mehedinți”; Școala Gimnazială ,,Simion Mehedinți”. Duminică,  22 octombrie, vor avea loc un pelerinaj la mormântul savantului și un parastas făcut de Primăria Soveja și Centrul Cultural ,,Simion Mehedinți”. “Credem că toate cele de mai sus constituie motive serioase pentru a participa la ,,Zilele Simion Mehedinți” a tuturor celor care se simt vrânceni și alături de cultura vrânceană”, transmite Costica Neagu. (M. V.)


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.