Educație

Patriarhul Daniel joacă tare: Un sfânt basarabean de Centenarul Unirii Basarabiei cu România

Romeo-Valentin MUSCĂ
1 apr 2018 14649 vizualizări
Foto: Patriarhul Daniel în mijlocul delegaţiei parlamentului Republicii Moldova. În partea stângă a imaginii, dr. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti (Foto preluată de la pagina Fb Mihai Gribincea)
Foto: Patriarhul Daniel în mijlocul delegaţiei parlamentului Republicii Moldova. În partea stângă a imaginii, dr. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti (Foto preluată de la pagina Fb Mihai Gribincea)

La două secole de la naştere şi la o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu România, fostul mitropolit Iosif al Moldovei, născut în Ţinutul Soroca, a fost canonizat

Discret, cu paşi mărunţi, dar eficienţi, Patriarhul Daniel face în plan diplomatic mai mult decât Ministerul de Externe şi Preşedinţia României la un loc. În ajunul Centenarului Unirii Basarabiei cu România, Patriarhul Daniel a oficiat la catedrala metropolitană din Iaşi, în prezenţa IPS Petru de Chișinău și PS Antonie de Orhei, canonizarea unui român născut în teritoriile din stânga Prutului, exact acum 200 de ani. Este vorba de Iosif, fostul mitropolit al Moldovei(1875-1902), născut în 1818, într-o familie de preoţi din Ţinutul Soroca. Dacă Ministerul Inculturii şi-a bătut joc de Centenarul Unirii, Patriarhul Daniel a declarat 2018 - Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Unirii din 1918. Dacă pe preşedintele românilor de pe Facebook îl apucă râsul când un jurnalist îl întreabă de ce nu a fost prezent în Parlament de ziua Centenarului, Patriarhul Daniel a prezentat în plenul Academiei Române, rolul simbolic al canonizării sale, eveniment la care preşedintele Iohannis nu a fost prezent.

 

Pe 27 martie clopotele au răsunat în toată România

 

Acelaşi gest simbolic l-a făcut Patriarhul Daniel şi pe 27 martie, când a fost în mijlocul parlamentarilor ca Patriarh al românilor de pretutindeni. Mai mult decât atât, Patriarhia Română a cerut tuturor parohiilor din ţară şi din străinătate ca pe 27 martie să fie oficiate servicii religioase în memoria membrilor Sfatului Ţării care au votat Unirea cu România. În ceea cel priveşte pe Johannis, acesta nu numai că nu a fost în Parlament, dar pe 27 martie nu a participat la vreun eveniment din ţară, lăsându-ne să deducem că este din altă lume şi s-a plictisit de România. Şi noi de el! Sigur, s-ar putea reproşa Patriarhului că în timp ce preoţii români din Republica Moldova aflaţi în jurisdicţia Patriarhiei Române sunt persecutaţi de Biserica aflată în ascultarea Moscovei, Daniel se întâlnea cu patriarhul Chiril al Rusiei la Bucureşti şi mergea el însuşi la Moscova. Numai că aceste vizite fac parte din diplomaţia ecleziastică şi asigură pacea necesară bunei convieţuiri între noi şi ruşi şi mai ales evită ca războiul dintre politicienii de la Moscova şi Bucureşti să se transfere şi asupra relaţiei dintre cele două Biserici.

 

Un sfânt pentru sufletul Mitropoliei Basarabiei

 

Pentru cei care cunosc mai puţin istoria Bisericii din Republica Moldova după căderea Uniunii Sovietice şi proclamarea Independenţei, trebuie precizat că în Republica Moldova funcţionează două Biserici ortodoxe: Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) - în jurisdicţia Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse şi Mitropolia Basarabiei - sub ascultarea Patriarhiei Ortodoxe Române. În altă cheie, canonizarea fostului mitropolit Iosif compensează simbolic canonizarea fostului ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni de către Biserica Ortodoxă din Moldova în 2016. Bodoni a fost primul mitropolit al Basarabiei, după ruperea acestor teritorii de la Principatul Moldova în 1812, iar canonizarea sa a fost văzută ca o acţiune filorusă şi antiromânească pusă la cale de apostolii euroasiatismului de la Moscova. În concluzie, dacă serviciile nu pregătesc terenul pentru reîntregirea neamului şi se ocupă de numărat portocalele Sămădăului prin Brazilia, iar preşedintele a abandonat definitiv România în braţele penalilor, avem certitudinea că măcar Biserica îşi face datoria şi lucrează în interesul României.

                    Romeo-Valentin Muscă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.