Educație

Oră pentru ”Educație pentru patrimoniul cultural din Ţara Vrancei” la Liceul Vidra

Mihaela Vlădescu
22 mai 2017 1969 vizualizări
Ora a fost ţinută de profesorul de istorie Ionel Antimirescu
Ora a fost ţinută de profesorul de istorie Ionel Antimirescu

Unitatea de învăţământ preuniversitar este singura din judeţ care a introdus în programa acestui an școlar un opțional numit ”Educație pentru patrimoniu cultural”

Liceenii de la Vidra au participat în cadrul activităţilor din Săptămâna Altfel la o oră deschisă de educaţie pentru patrimoniul cultural din Ţara Vrancei, ţinută de profesorul de istorie Ionel Antimirescu, cel care a reuşit introducerea în premieră în programa acestui an școlar într-o unitate şcolară din judeţul Vrancea, la Liceul ”Simion Mehedinți”, a unui opțional numit ”Educație pentru patrimoniu cultural”. Acest lucru s-a realizat în urma unui protocol dintre Ministerul Culturii și cel al Educației, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. La ora deschisă au participat elevi din clasele a X-a și a XII-a, fiind invitați preotul Ștefan Aga de la parohia din Vidra și membri ai echipei tehnice a GAL Țara Vrancei. Într-un adevărat spirit tradițional și mândri de istoria lor, elevii au purtat costume populare specifice zonei Țara Vrancei, fiind încântați de acest minunat patrimoniu. Profesorul Ionel Antimirescu a făcut o introducere în importanța educației privind recunoașterea valorii patrimoniului cultural local din Țara Vrancei, bogat atât prin vechime, cât și prin diversitate. Au urmat întrebări referitoare la aspectele discutate la clasă de-a lungul desfășurării acestui opțional, elevii oferind răspunsuri argumentate, fapt ce subliniază că au înțeles importanța dobândirii de cunoștințe despre istoria și obiceiurile înaintașilor lor. Portul popular din diferite zone ale teritoriului (Tulnici, Năruja, Nistorești, Vidra) a fost prezentat colegilor și invitaților. “Frumusețea și autenticitatea acestor costume tradiționale din Țara Vrancei sunt elemente de mândrie pentru toată comunitatea noastră locală”, a precizat profesorul Antimirescu.  Preotul Ștefan Aga a făcut o expunere subliniind și el recunoștința pentru valorile culturale primite de la înaintași, a prezentat documente foarte vechi găsite cu ocazia reabilitarii vechilor biserici și schituri din zonă, documente care atestă istoria tumultoasă și frumoasă a vrâncenilor. Opționalul ”Educație pentru patrimoniul cultural din Țara Vrancei” este un program de educație instituționalizată prin care se poate realiza conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național și local, prin educația elevilor în școală, dar mai ales poate duce la salvarea acestui patrimoniu cultural unic. (M.V.)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.