Educație

Omagiu satului erou Mărăști (3)

Janine VADISLAV
7 iul 2017 4575 vizualizări

Se împlinesc, peste câteva zile doar, 100 de ani de la prima mare victorie a Armatei Române, din 9/22 iulie 1917, condusă de către gen.  Alexandru Averescu, în zona satul emblematic Mărăşti. Se împlinesc 100 de ani de la Primul Război Mondial cumplit pentru întreaga suflare europeană în general şi pentru români în special. Maşina de război nemţească şi austro-ungară a făcut una cu pământul pe unde a trecut, a lăsat morţi fără număr, sate pustiite, recolte distruse, femei fără bărbaţii lor, copii fără tată,  părinţi fără floarea flăcăilor, secerată  de glonţul vrăjmaşului.

La 100 de ani, de la sângeroasele lupte, care nu au fost uitate şi nici amintirea lor nu a pălit, răcoşenii de azi, care îşi duc traiul ca moşii şi strămoşii lor în acelaşi loc, sau strămutaţi în alte colţuri de ţară, cei plecaţi departe, în lume, dar cu gândul şi inima în Răcoasa, vor comemora duminică 9 iulie, Jertfa, vor pomeni numele eroilor ştiuţi şi neştiuţi, tineri înalţi şi puternici ca bradul, ţinând piept urgiei, seceraţi de glonţul duşmanului. Va fi un moment de tristeţe învăluită în melancolia momentului, dar şi unul de bucurie! Suntem acum, aici datorită lor căci viaţa  merge înainte, ce s-a distrus, se face la loc, ce s-a uitat, se re aduce în minte. E un moment unic în felul său care, cu siguranţă, va fi retrăit peste alţi 100 de ani, de către urmaşii noştri.

În ordinul de Operaţii No 1867, din 8 iulie 1917  scria: „ Mâine, 9 iulie 1917, va începe ofensiva hotărâtă  cu ordinul No 1638 din 20 VI 1917, după cum urmează: Artileria destinată a bombarda întăririle duşmanului în sectorul de atac, va deschide focul la 12 şi-l va continua in aşa mod, ca poimâine 10 iulie, ora 20, completa dezorganizare a întăririlor primei linii duşmane să fie terminată” (gen. G.A. Dabija ), zi aleasă pentru comemorare. Un alt motiv îl constituie faptul că  9 iulie cade  duminică, la fel ca acum 100 de ani, zi în care generalul Alexandru Mărgineanu -  căruia îi revenise misiunea  exercitării operaţiunei ofensive în zona Mărăşti -   a făcut posibilă promisiunea memorabilă în faţa lui Dumnezeu, precum  că, dacă îl va ajuta să obţină victoria, va reclădi  biserica din satul  bombardat, promisiune ţinută cu tot respectul lui de ostaş. Noua biserică, sfinţită in anul 1928, în prezenţa Reginei Maria, a prinţului Nicolae şi a norodului adunat, poartă hramul Sfintei Maria Magdalena, care figurează în calendar în ziua de 9 iulie 1917. Tot atunci, în pridvorul bisericii a fost încrustat motto-ul Reginei Maria: „SĂ RECLĂDIM CU DRAGOSTE ÎN AMINTIREA  CELOR CĂZUŢI  AICI”.

Memorabil ca dimensiune şi evocare a acestui moment crucial din istoria României, este câmpul de luptă de la Mărăşti unde se înalţă maiestuos, Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial. La suprafaţa solului se ridică cele două case ale scărilor de acces în mausoleu. La primul nivel sunt prezentate luptele din zonă (1916-1917). Al doilea nivel subteran, tratat cu sobrietate, este zona criptelor cu oseminte, raclele mareşalului Alexandru Averescu, Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu, Nicolae Arghirescu şi a altor generali sau participanţi la aceste lupte. Este o succesiune de planuri ce se retrag către nişele semicirculare cu funcţiuni de osuare luminate prin plafon şi separate de restul spaţiului de foi de cristal inscripţionate cu îngeri cu aripile desfăcute. La subsol se află un mic muzeu în care sunt expuse obiecte care au aparţinut  generalului Arthur Văitoianu şi arme din Primul Război Mondial. Pe faţada monumentului  sunt amplasate 15 plăci de marmură  albă pe care sunt inscripţionate numele regimentelor şi ostaşilor, participanţi la luptele care au avut loc în zonă.  Acest mausoleu a fost înălţat  „Spre odihna veşnică a rămăşiţelor sfinte neamului românesc a treizeci şi cinci de mii de viteji căzuţi pentru ţară în bătălia de la Mărăşti şi împrejurimi şi pentru ca să fie pururea vie în sufletele urmaşilor amintirea măreţei jertfe”.

 

Primăria Răcoasa  vă invită  duminică, 9 Iulie, la Mărăşti.

Programul comemorativ va începe la Mărăşti,  la ora 12.00, cu un Te-deum, la biserica cu hramul Sfânta Maria Magdalena, unde oaspeţii vor fi conduşi, după ce vor fi  întâmpinaţi cu pâine şi sare în faţa Arcului de Triumf, la intrarea pe Câmpul Istoric de la Mărăşti.  

 

La ora 12.45, va fi aşezată piatra de temelie unui segment de tranşeu, la fosta cotă 536 ( proiect avut şi de fosta Societate  „Mărăşti ), cu intenţia de a fi reconstruită o porţiune din frontul anului 1917, dar şi cu dorinţa de a include Câmpul Istoric de la Mărăşti în circuitul turismului cultural naţional şi internaţional.  Tot acum va fi sfinţită o troiţă, în amintirea eroismului ostaşilor români, mulţi dintre ei ţărani din zonă.

 

La ora 13.00, Oficialităţile prezente la eveniment  vor depune coroane de flori la Mausoleul Eroilor din Mărăşti.

 

La ora 13.15, va avea loc  vernisajul  expoziţiei „EROUL NECUNOSCUT - SIMBOL AL EROISMULUI  NAŢIONAL”, expusă în clădirea Şcolii „Regina Maria”, din satul Mărăşti. Este un moment simbolic deoarece unul dintre cele 10 sicrie, din care a fost ales eroul necunoscut, a fost adus de pe câmpul de luptă de la Mărăşti.

 

Va urma lansarea cărţii „MĂRĂŞTI 100”, autori fiind  prof. Petre Abeaboeru si Neculai Ciolan, urmată de cele două reviste, „STRĂJER ÎN CALEA FURTUNILOR”, editată de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, de pe lângă Divizia  2 infanterie  „Getica” (continuarea tradiţiilor  de luptă a glorioasei Armate a 11- a române) şi „MĂRĂŞTI” - Revistă de Istorie, Cultură şi Atitudine Civică, editată de Asociaţia Mărăşti 1917 - Mareşalul Averescu Focşani.

Iată programul complet al manifestărilor publicat pe contul de facebook al primarului comunei Răcoasa Păun Vladimir:

"Mărăşti 100", "Centenar" cu prilejul primei victorii de asalt a Armatei Române ce avea să schimbe cursul istoriei şi înfăptuirea României! 

-9 Iulie: marcarea începerii ofensivei asupra Marastiului ocupat de armata ostilă! Program 9 Iulie 2017: - ora 12 "Tedeum" la Biserica din Mărăşti.

- ora 12-45 sfinţire şi punere "piatră de temelie" a unei troiţe în faţă locuinţei Robu, (care înlocuieşte o troiţă veche, pierdută între timp), care marchează în acelaşi timp ideea reconstruirii "Câmpului Istoric Mărăşti"!

-ora 13-30 Vernisajul Expoziţiei Eroului Necunoscut la "Şcoală Regina Maria" din Mărăşti, expoziţie a Muzeului Militar Central, cu sprijinul şi prezentarea Doamnei PR. Dr. Valeria Bălescu. 

-ora 14-14^15 Lansare carte "Mărăşti 100", Prof Petre Abeaboeru

-ora 15-......, lansare a două reviste legate de Mărăşti şi Primul Război Mondial 

- momentele culturale vor fi alternate cu momente artistice susţinute de artişti diferiţi

-Se doreşte, şi cel mai probabil se va concretiza, un moment artistic însoţit de un foc de tabăra "între vai", loc de unde a pornit "ofensivă" pe 9 Iulie.

Va aşteptăm pe toţi să participaţi!

-11 Iulie 2017, ora 13, vizită "Casei Regale", reprezentată prin Alteţele Sale Principesa Margareta şi Principele Radu care vor vizită Biserica "Adormirii Maicii Domnului" din Mărăşti şi apoi depunerea de coroana la Mausoleul Mărăşti

-18 Iulie, ora 18, vizită Preşedintelui României la Mausoleul Mărăşti, Biserica şi Şcoală Mărăşti. Rezervă 10% ! Motivele nu pot fi expuse.

-20 Iulie, ora 18, ceremonial militar la Mausoleul Mărăşti!

-24 Iulie- Noaptea Mausoleelor!

-4 August, ora 20^30-21(începere) Concert Omagial la Mausoleul Mărăşti.

Dacă vor surveni modificări va vom ţine la curent!

Invitaţia este deschisă pentru toţi cei ce simt româneşte şi se mândresc cu asta!

Primar Păun Vladimir”

 

Mai puţin cunoscută decât „Bătălia de la Mărăşeşti”, bătălia de la Mărăşti a fost prima mare bătălie câştigată de Armata Română împotriva Armatei Germane şi a anticipat luptele din august-septembrie de la Mărăşeşti. Bătălia de la Mărăşti a reprezentat un important punct de cotitură în desfăşurarea operaţiunilor militare pe frontul românesc dar a contribuit şi la ridicarea moralului ostaşilor români. Condusă de gen. Alexandru Averescu, pe un front de peste 30 de km, Armata Română a înfruntat Armata 1 Austro-Germană, în inferioritate numerică, dar aşezată pe poziţii strategice pe înălţimile de la Măgura Caşinului, Poiana Încărcătoarea, Mărăşti şi Dealul Teiuşului.

 

„Mă bucur din toată inima, având în vedere amploarea evenimentelor desfăşurate pe aceste locuri acum 100 de ani, să putem comemora alături de invitaţii noştri, de consătenii şi prietenii noştri, glorioasa Armata Română care s-a luptat  dumnezeieşte alungând  duşmanul de pe aceste plaiuri  cu o istorie de sute de ani. Ne vom aduce aminte cu pioşenie de tinerii  care, in loc să-şi pună cununa căsătoriei au ales-o pe cea a morţii şi a gloriei veşnice. Ce-am fi fost fără jertfa lor, ce am fi dacă n-ar exista în inimile noastre această iubire pentru glia strămoşească? Momentul din 9 iulie ne aminteşte, iar şi iară că suntem români, datori  să ducem mai departe  tot ce-am primit de la moşii noştri şi să punem alături şi partea noastră de jertfă,  pentru cei care vin”, a spus  Vladimir Sebastian Păun, primarul localităţii Răcoasa.În iulie 1917, trupele române conduse de gen. Averescu, cu preţul a mii de jertfe au reuşit să elibereze bună parte din Vrancea Arhaică, împingând trupele germane spre linia Siretului, obligându-le să se reorganizeze. Preţul acestei victorii au fost miile de morţi de o parte şi de alta a beligeranţilor şi alte mii de răniţi, la care s-au adăugat peste 2000 de prizonieri.  ( Janine  VADISLAV )

Citiți și:OMAGIU SATULUI EROU MĂRĂŞTI (1);

OMAGIU SATULUI EROU  MĂRĂȘTI (2)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.