Educație

Omagii, aniversări și lansări de proiecte la Simpozionul ”Simion Mehedinți”

Alexandra TĂTARU
22 oct 2017 1414 vizualizări

Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, în parteneriat cu Filiala Vrancea a Societății Române de Geografie, Casa de Cultură Odobești, precum și școli sau licee din județ, a organizat în perioada 16-22 octombrie 2017 a XXVII-a ediţie a ”Zilelor Simion Mehedinți”. 

Evenimentul tradițional anual dedică, de cel puțin 27 de ani, prin activități științifice și culturale complexe, câte o săptămână specială de cunoaștere a vieții și operei ”savantului encicloped” Simion Mehedinți, născut la Soveja, pe 16 octombrie 1868, în școli și instituții de cultură, perioadă care se încheie cu un simpozion și un pelerinaj la mormântul savantului. Dintre activitățile speciale premergătoare simpozionului ”Simion Mehedinți”, manifestare care a avut loc sâmbătă la Ateneul Popular ”Mr. Pastia” din Focșani, s-au evidențiat și expoziția de pictură și grafică – Harta ca operă de artă, de la Liceul de Artă și dezbaterea ”Victor RAVINI - Miorița, izvorul nemuririi”, de la Casa de Cultură ,,Constantin C. Giurescu” din Odobești, sub coordonarea dr. Teolog Valentin Muscă.

Lansări de publicații și proiecte

Sesiunea de comunicări, ce a avut loc în sala mică a Ateneului Popular, a cuprins mai multe momente dedicate savantului sau altor geografi ai lumii și țării prin prelegeri cu caracter științific deosebit. În deschidere, președintele Asociației ”Simion Mehedinți”, conf. univ. dr. Costică Neagu, a adus un cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți la manifestare, dar și celor care au contribuit de-a lungul celor 27 de ani de activitate în cadrul Asociației. Profesorul Neagu a reamintit că aceasta activitate nu se rezumă doar la manifestările ”Zilele Simion Mehedinți”, ci s-au derulat și se derulează permanent proiecte de mare valoare culturală, cu sprijinul profesorilor universitari, oamenilor de cultură, edililor ș.a.. ”Pe lângă publicațiile pe care le lansăm anual și la care lucrăm în permanență, respectiv Buletinul Asociației și Revista Milcovia, vă reamintesc și despre proiectul ”Casa Memorială Dumitru Pricop”, care este în curs de finalizare. De asemenea, ne-am mai propus, cu ajutorul Societății de Geografie din România, să completăm colecția documentară inaugurată la Soveja, anul trecut, și vom continua împreună aceste demersuri. Proiectul pe care ni-l propunem să-l aducem la nivel academic, în preajma Centenarului Marii Uniri, este să lansăm un dicționar al personalităților academice vrâncene. Anul viitor, se vor împlini 150 de ani de la nașterea lui Mehedinți și poate vom reuși să facem o activitate cu totul și cu totul specială”, a precizat conf. univ. dr. Costică Neagu.

Comunicări științifice și momente omagiale

Comunicările științifice au abordat o paletă largă de probleme (știință, istorie, geografie, cultură) prin care conferențiarii au încercat să deslușească trecutul, prezentul, dar și viitorul acestui neam. Anul acesta au expus prof.dr. Răzvan Săcrieru, de la Liceul de Artă ”Gh. Tattarascu”, cerc. Șerban Dragomirescu, de la Institutul de Geografie al Academiei Române și prof.univ.dr. Gheorghiță Geană, de la Universitatea din București. Invitați de onoare au fost și prof. dr. Steluța Dan, profesor de geografie, reprezentantul Ministerului Educației Naționale și al Societății de Geografie din România și prof. univ. dr. Ilie Moise, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, Sibiu. Atât invitații, dar și audiența mixtă și-au manifestat bucuria de a asculta atât de multe informații interesante și originale. Spre exemplu, reprezentantul MEN și al Societății de Geografie din România, prof. dr. Steluța Dan, pe lângă bucuria de a asculta prelegerile unor oameni deosebiți, și-a manifestat și îngrijorarea cu privire la soarta geografiei și viitorul generațiilor care se vor depărta de această disciplină dacă nu se va introduce în planul cadru de la liceu. ”În acest sens, peste 5.000 de profesori au semnat un memoriu pe care SGR l-a înaintat forurilor superioare. Ne dorim ca la toate profilurile și filierele din ciclul liceal, geografia să fie studiată cel puțin o oră pe săptămână și să fie reintrodusă ca disciplină la alegere la examenul de Bacalaureat la toate profilurile și filierele”, a mai precizat inspectorul MEN.

Membrii fondatori și conferențiari permanenți la ”Zilele Simion Mehedinți”, prof. univ. dr. Gheorghiță Geană și cerc. Șerban Dragomirescu au fost aniversații evenimentului. Publicațiile omagiale editate de Asociația ”Simion Mehedinți”  și oferite la aniversarea a 75 de ani, respectiv de 85 de ani de viață ai celor doi profesori, le-au produs acestora multe emoții. Profesorii au mulțumit, nu în puține cuvinte, nu doar pentru surprizele emoționante, cât mai ales pentru șansa pe care au avut-o de a fi contemporani cu mari personalități ale științei și culturii și de la care au avut enorm de învățat. În sinteză, profesorii aniversați au mărturisit că încă vor mai avea ceva de spus, măcar cu gândul la acești savanți.

După încheierea sesiunii de comunicări, invitații Asociației ,,Simion Mehedinți” s-au deplasat la Soveja,  locul de naștere al savantului. Acolo au vizitat Centrul Cultural și Colecția Documentară ,,Simion Mehedinți”, Școala Gimnazială ,,Simion Mehedinți”, iar duminică 22 octombrie 2017 au făcut un pelerinaj la mormântul savantului unde a avut loc și un parastas, cu sprijinul Primăriei Soveja și Centrului Cultural ,,Simion Mehedinți”. (A.T.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.