Educație

O vacanță de vară activă la Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Mihaela Vlădescu
19 iul 2018 1470 vizualizări

Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vracea a invitat copiii, adolescenţii, adulţii şi seniorii, la începutul vacanţei de vară, să se încrie la cluburile şi cursurile gratuite, propuse ca urmare a experienţei de succes din anii anteriori. În luna iulie, au fost prezenţi la cluburile şi cursurile desfăşurate în Bibliotecă peste 700 de participanţi.

La Centrul de Formare al Bibliotecii, în cadrul programului ”Școala de vară la Bibliotecă!”, se desfăşoară cursurile gratuite de scriere creativă, word şi power point pentru copii, ora de poveşti, comunicare prin joc şi improvizaţie, iniţiere în IT pentru adulţi şi pensionari, public speaking pentru adolescenţi, educaţie financiară pentru copii şi cel de percepere senzorială a naturii pentru copii. La Secţia pentru Copii şi Tineret, programul Bibliovacanţa oferă, şi în acest an, o paletă variată de cluburi şi ateliere, care îi iniţiază pe tinerii participanţi în tainele picturii, limbii engleze, lecturii, matematicii distractive, hand made-ului.

Cluburile bibliotecii, un mod ideal de petrecere a vacanței

În cadrul atelierului ”Vacanță în siguranță”, derulat în parteneriat cu IPJ Vrancea, copiii au învăţat despre regulile de siguranţă, aplicabile atât în viaţa reală, cât şi în mediul on-line. Claudia Lascan, Laura Dumitru și Mihai Lăduncă, profesori la Liceul de Artă Gh. Tattarascu din Focşani, îi învaţă pe copii să picteze şi să deseneze cu pensula și acuarelele, cu creioane colorate, sau carioci, deopotrivă cu sufletul. La cursul de inițiere în tainele calculatorului și internetului pentru adulți și seniori, voluntarele bibliotecii, Ana-Maria, Ramona, Nicoleta și Ana, sunt călăuze de încredere pe drumul fascinant al mediului on-line. Flavia și Mădălina vin în ajutorul copiilor înscrişi la ”Cursul de Comunicare prin joc și improvizație”. În cadrul cursului de scriere creativă, jurnalista Laura Breană îi iniţiază pe copii în tainele scrisului de jurnalist și în lumea poveștilor adevărate. Ana, Maria, Simona și Irina îi învaţă pe copii să scrie cu diacritice, să formateze textul, să adăuge numere de pagină, fotografii și tabele, să câștige concursuri la care premiile le vor folosi să-și pună semn la cartea citită în această vară. Clubul de engleză, susţinut de Marilena Șerbănuț, îi iniţiază pe copii în tainele vocabularului prin intermediul conversaţiilor libere şi a jocurilor interactive, de pildă vânătoarea de comori, având ca finalitate dezvoltarea abilităţilor de conversaţie, îmbogățirea și exersare vocabularului, dar şi socializarea și dezvoltarea capacității de lucru în echipă. Clubul de lectură, coordonat de profesoarele Maria Cristea și Pompilia Bărbosu, îşi propune să îi apropie pe copii de eroi, întâmplări şi pilde care să le dezvolte imaginaţia, vocabularul, abilitatea de a conversa şi de a socializa în prezenţa fizică a celorlalţi. În vreme ce copiii mai mici creează poveștile proprii cu pomi din ciocolată, super eroi, vată de zahăr în loc de iarbă, prințese, dragoni, cavaleri, copiii mai mari împărtăşesc din tainele diverşilor autori, ţesând prietenii în jurul ideilor şi sentimentelor. Clubul de matematica distractivă, derulat sub îndrumarea profesoarei Mirela Pârvu, îşi propune să-i împrietenească pe copii cu această disciplină, prin metode moderne, în cadrul unei atmosfere destinse.

Despre capcanele internetului, nelipsit din viața copiilor

La Clubul de handmade, profesoara Cazacu Claudia Daniela, alături de voluntari, îi îniţiază pe participanţi în tainele artei. Ora de poveşti rămâne de fiecare dată în sufletul celor mici, graţie unor povestitori cu har precum Liliana Rotaru Luțescu şi Margareta Tătăruş, care dau viaţă poveştilor şi emoţiilor. În cadrul atelierului  ”Vacanță în siguranță”, susținut de comisar Monica Manolache și subinspector Luminița Lazăr, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului Judeţean de Poliție Vrancea, tinerii participanţi dezbat teme de actualitate precum siguranța în casă sau pe stradă, protejarea intimităţii, capcanele internetului şi ale viciilor care pot avea consecinţe negative pentru restul vieţii. Zâmbet, culoare, muzică, relaxare sunt stările trăite de către participanţii la clubul de pictură. Şi aceasta datorită coordonatorilor clubului, profesorii Dumitru Ștefan, Dumitru Elena și Virginia Dorobăț şi eleva Alexandrei Cătănoiu, de 4 ani voluntar de suflet a bibliotecii. La Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, educaţia prin descoperire, joc şi joacă, arta, lectura, voluntariatul, socializarea, prietenia, buna dispoziţie şi cartea reprezintă ingredientele sigure pentru o vară de neuitat.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.