Educație

O elevă foarte bună la învățătură, de etnie romă, parte din programul Centrului de Excelență Vrancea, a abandonat școala pentru că s-a căsătorit

Ziarul de Vrancea
19 ian 2023 5110 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:unicef.org
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:unicef.org

Profesorul și publicistul vrâncean Costi Rogozanu povestește într-un articol publicat rerecent în cotidianul Libertatea despre cazul unei eleve de etnie romă foarte isteață parte din programul Centrului de Excelență Vrancea care a abandoant școala anul trecut pentru că s-a căsătorit. Curios! În toată această perioadă, nici Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea și nici Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, instituții abilitate să ia măsuri și să comunice în asemenea situații, n-au pomenit absolut nimic despre acest caz!

Profesor de Limba și Literatura Română, publicistul Costi Rogozanu a ajuns să profeseze în învățământ în județul Vrancea de unde este originar, din septembrie 2021, dintr-un experiment: a vrut să vadă cum este examenul de titularizare. L-a luat și și-a spus că nu are nimic de pierdut dacă merge mai departe. Așa că și-a ales Școala Gimnazială „Ionel Sârbu” din Ciorăști, județul Vrancea, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Nănești, unde locuiește cu soția sa, Dora. Face zilnic naveta până la școală. A preluat clasele V-VIII și este diriginte la a șaptea.

Într-o postare pe contul său de facebook, Costi Rogozanu precizează următoarele în legătură cu articolul său publicat în ediția online din 14 ianuarie 2023 în cotidianul Libertatea:

Despre un eșec, despre cum pierd eleve foarte bune pentru că nu facem destul.

Cu romii păstrători de tradiții nu s-a vorbit, nu s-a dus muncă de convingere reală, asta e ce pot să vă spun după ce am și vorbit, am și văzut cum decurg aceste evenimente. Cine trebuia să facă asta? Pe lângă stat și direcțiile care ar trebui să se ocupe de soarta copilului. Îmi vin în minte automat zeci de ONG-uri pentru apărarea drepturilor romilor. Zeci de milioane de euro cheltuite pentru „integrare”, pentru „egalitate de șanse”. Fiecare fată minoră care nu mai vine la școală pentru că a fost căsătorită este un eșec enorm pentru tot oengismul românesc.

E un eșec pentru statul român, dar și pentru pătura de organizații cărora practic statul le-a subcontractat responsabilitatea – ar fi trebuit să facă zid viu în fiecare astfel de caz. Atenție, nu cred că soluția este intervenția în forță. Poate statul norvegian, cu banii săi, își permite să ia copiii de acasă în caz de îndoctrinare familială. Noi nu ne permitem. Alocăm cei mai puțin bani din UE pentru cauzele sociale. Nu are rost să ne facem iluzii că putem rezolva situații atât de complexe ca lupta cu o cutumă precum cea descrisă. Ce e foarte clar însă e că văd un abandon total al acestor destine. La câte milioane am cheltuit pe integrare, cred că am avea 10 activiști pe cap de copil căsătorit care să vină, să stea de vorbă cu familiile, să lase fetele la școală și după căsătorie măcar.

O elevă foarte isteață – pe care am pierdut-o anul trecut în urma unei astfel de căsătorii – era parte din programul Centrului de Excelență Vrancea. Am făcut cu ei, în cadrul unui proiect, un lung șir de interviuri și discuții tip „dirigenție” despre teme convenite de comun acord. Respectiva elevă a propus tema rasismului. Ne-a spus că simte rasism în tot felul de detalii ale relației cu comunitatea românească. Pentru ea, partea cu tradiția romă era mai mult o formă de adăpost, după ce vorbe a înghițit de mică din partea comunității românești.

Complexitatea discuției e, deci, mai mare decât pare, mai ales după ce auzi o părere ca a elevei de care vă spuneam. Reflexele instituțiilor de pe la noi sunt cam așa: se sesizează public, atunci acționăm, și atunci astfel încât să nu se schimbe nimic. Asta deși astfel de căsătorii sunt publice, vede toată comunitatea cine cu cine „a fost căsătorit”. „Acțiunea” înseamnă, de obicei, amendă și isterie. Tocmai asta am văzut cu ochii mei: că nu merge, nu funcționează.”

Citiți întreg articolul scris de profesorul și publicistul vrâncean Costi Rogozanu publicat în ediția ediția online din 14 ianuarie 2023 în cotidianul Libertatea​ accesând titlul alăturat:Să discutăm sincer despre copiii care nu mai vin la școală pentru că se căsătoresc. Cu isterie și urlat: „să li se ia copilul” nu rezolvăm nimic

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.