Educație

Marți 30 ianuarie a fost ”Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”

Ziarul de Vrancea
30 ian 2018 2866 vizualizări

Marți, Ziua Internațională a Nonviolenţei în Şcoli a fost sărbătorită de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea şi elevii Școlii ”Duiliu Zamfirescu” din municipiul Focșani.

La data de 30 ianuarie, în mai multe ţări ale lumii, este sărbătorită Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Şcoală. Cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei şi Păcii, încă din anul 1964, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, prin centre de educaţie, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi.

Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

Pentru a marca această zi, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu cei de la Serviciul Ordine Publică – Proximitate au fost prezenţi în mijlocul elevilor din clasa a VII-a ai Școlii ”Duiliu Zamfirescu” din municipiul Focșani și au oferit informaţii despre formele violenţei şi sfaturi despre cum să evite situaţiile de conflict.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute aspecte legate de răspundere penală și contravențională a minorilor , cât și probleme frecvente cu care se pot confrunta aceștia în societate: traficul de ființe umane, consumul de substanțe interzise, violența în rândul tinerilor.

Conform studiului „Violenţa în şcoală”, realizat de UNICEF în anul 2006, violenţa în şcoală este „orice formă de manifestare a unor comportamente precum:

- exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;

- bruscare, împingere, lovire, rănire;  - comportament care intră sub incidenţa legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă– furt);

 - ofensă adusă statutului/autorităţii cadrului didactic (limbaj sau conduită ireverenţioasă faţă de cadrul didactic);

 - comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare”.

La finalul întâlnirii, elevii, profesorii și polițiștii şi-au dat mâna, formând un ”lanţ uman simbolic” - manifestare împotriva violenței în școli.

Recomandări pentru a preveni violența:

* NU încurajaţi violenţa şi nu proferaţi injurii! Acestea sunt cauze ce duc la declanşarea unor conflicte şi pot genera violenţa;

* NU vă faceţi singuri dreptate! Unele gesturi pot avea consecinţe grave!

* NU daţi frâu liber sentimentelor de ură, invidie, laudă şi grandomanie!

* Evitaţi persoanele mai irascibile şi puse pe ceartă! NU le jigniţi şi NU le încurajaţi!

* Dacă sunteţi martorul unei agresiuni, interveniţi cerând ajutorul profesorilor sau poliţiei!

* NU daţi curs provocărilor venite de la persoane aflate în stare de ebrietate!

* Evitaţi persoanele dubioase care se află în perimetrul şcolii şi doresc să vă atragă la comiterea unor infracţiuni (trafic de droguri, trafic de persoane şi violenţă).

 * Nu acceptați compania persoanelor necunoscute, ele pot fi autoare sau complice la tâlhării.

În orice situație, nu dați frâu manifestarilor vulgare și sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă. Procedând astfel nu se va isca un conflict!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.