Luni, 23.07.2018, triatlonul olimpiadelor școlare ia startul la Focșani
La Focșani începe luni,23.07.2018, Olimpiada națională „Științe pentru juniori”. Aceasta reunește 105 participanți din toate județele, care vor concura la trei discipline – biologie, chimie și fizică.
Olimpiada națională „Științe pentru juniori”, ajunsă la a XIII-a ediție, începe luni la Focșani. Deschiderea acesteia a avut loc duminică seara în aula Colegiului Național Unirea, unitate de învățământ care este gazda evenimentului. Invitații au vizionat un film despre istoria colegiului și a orașului Focșani, după care au primit salutul Inspectoratului Școlar Județean, transmis de inspectorul general Lauriana Ailincuței, și a autorităților locale, transmis prin intermediul vicepreședintelui Consiliului Județean, Cristian Dănuț. Pentru a întări importanța existenței Colegiului Unirea în istoria învățământului românesc și a da greutate evenimentului, directorul CNU, profesorul Cornel Noană a amintit trei nume de academicieni români care au fost elevii unității gazdă a olimpiadei din acest an: academicienii Anghel Saligny, Gheorghe Longinescu și Oscar Sager - continuator al lui Gheorghe Marinescu, fondatorul Școlii românești de neurologie. „Voi sunteți cei care vor avea grijă de imaginea acestei țări. Important este cum alegeți locul din care o veți face, că va fi la olimpiada internațională sau mai târziu, acolo unde vă veți afla, în țară sau în străinătate, sunt convins că ne veți reprezenta bine,” a spus Cornel Noană. Potrivit acestuia, numărul premiilor din acest an este consistent, după ce Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a decis să acorde 30 de premii speciale, ceea ce va însemna că jumătate dintre concurenți vor primi premii. Comisia Centrală este formată din 45 de profesori, președinte fiind Gabriel Pascu de la Universitatea de Vest din Timișoara, iar președinte executiv Traian Șăitan – inspector în cadrul MEN. De altfel, Traian Săitan a salutat numărul mare de participanți la ediția din acest an, comparativ cu cea anterioară. „Mă bucur foarte tare că sunteți mai numeroși decât anul trecut și sper ca de la an la an numărul participanților la această olimpiadă, care nu este deloc ușoară, să crească. Mulțumesc foarte mult autorităților locale că au sprijinit această olimpiadă”, a spus Șăitan.
Vrancea, reprezentată de doi elevi
Ospitalitatea vrâncenilor a fost salutată și de către președintele Comisiei Centrale, Gabriel Pascu, care, la 30 de ani, este cel mai tânăr președinte al unei olimpiade naționale. „Mulțumesc gazdelor, Inspectoratului Scolar, Primăriei, Consiliului Judetean si liceului gazdă, cu toții au fost foarte primitori. E foarte important faptul că există sprijin din partea autorităților locale și a sponsorilorpentru că în ultima perioadă numărul olimpiadelor s-a mărit. Olimpiada aceasta are un specific aparte pentru că este compusă din trei discipline și e greu să le știi pe toate la perfecție, cu atât mai mult cu cât participanții sunt copii cu vârste până la 15 ani. Dar cu siguranță vom găsi câțiva foarte buni pe care îi vom cuprinde în lotul pentru etapa internațională. În lotul lărgit vor intra într-o perioadă de pregătire de 2 săptămâni, pe partea teoretică, apoi vor rămâne 6 care vor intra pe pregătire practică și vor reprezenta România la etapa internațională. Subiectele sunt din programa școlară, sigur este posibil să fie și copii sclipitori, dar de obicei cei care obțin premii fac foarte multă pregătire suplimentară”, ne-a declarat Gabriel Pascu, președintele Comisiei Centrale a olimpiadei. De luni, 23 iulie, încep probele atât teoretice cât și practice, la cele trei discipline – biologie, chimie, fizică - ce se vor finaliza miercuri, 25 iulie. Festivitatea de închidere și premierea sunt programate joi, 26 iulie, la ora 10,00 în sala de festivități a CNU. Vrancea este reprezentată la această olimpiadă de doi elevi de la Colegiile Unirea și Cuza.