Educație

Luna aceasta încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat

Mihaela Vlădescu
7 ian 2018 1737 vizualizări

Absolvenţii de liceu vor susţine probele orale ale examenului de Bacalaureat în timpul semestrului al II-lea, în luna februarie, iar profesorii vor putea corecta de acasă, online, lucrările candidaţilor la evaluarea naţională şi bacalaureat

Luna aceasta încep înscrierile pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Aceasta este o noutate, însă nu neapărat pe placul candidaţilor sau părinţilor acestora. Mai exact, înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune a examenului are loc în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2018, urmând ca în zilele de 12 și 13 februarie 2018 să se desfăşoare proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), care va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14-15 februarie. În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D) iar în 21 și 22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Prima probă scrisă — Limba și literatura română — Ea) — va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă — Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) — proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă — la alegere a profilului și specializării — proba Ed) — se va desfășura vineri, 28 iunie.

Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12,00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12,00 — 16,00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

Semestrul al II-lea, fără materie de predat

Desfăşurarea probelor de competenţe în luna februarie este o măsură bună, în opinia candidaţilor şi a părinţilor acestora, dar în condiţiile în care în semestrul al II-lea nu s-ar mai preda. În condiţiile actuale, elevii au programul supraaglomerat. “Semestrul al II-lea ar trebui gândit fără să mai existe materie de predat. In luna februarie sunt competenţe, apoi vin simulări, iar în tot acest timp ei trebuie să şi înveţe pentru exemene, dar li se şi predă la toate disciplinele. Poate ar trebui ca materia de predat sa se termine in primul semestru, apoi elevii să fie lăsaţi să îşi pună la punct ceea ce trebuie până la examen”, ne-a declarat un cadru didactic,  parinte al unui candidat la examenul de bcalaureat.

 

Calendarul sesiunii de toamnă

Înscrierea pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2018 are loc în perioada 10 — 13 iulie, iar pe 27 iulie se face înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe. Pe 20 august se va susține proba scrisă la Limba și literatura română, pe 21 august — cea la Limba și literatura maternă, 22 august — proba obligatorie a profilului, iar pe 23 august — proba la alegere a profilului și specializării. Între 24 și 27 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 28 august — evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29 și 30 august — evaluarea competențelor digitale. În zilele de 30 și 31 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Pe 1 septembrie vor fi afișate rezultatele (până la ora 12,00) și vor fi depuse contestațiile, între orele 12,00 și 16,00. Pe 6 septembrie vor fi făcute publice rezultatele finale.

Se doreşte ca lucrările să fie corectate online

Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că de anul acesta lucrările nu vor mai fi plimbate dintr-un județ în altul, ci vor fi corectate online de către profesori. El a precizat că doreşte acest lucru pentru a reduce ”presiunea la care au fost supuşi foarte mulţi profesori în timpul acestor examene” şi pentru a creşte încrederea în sistem.

Acest lucru nu este însă cert în acest moment. Într-un raport sintetic la şase luni de mandat, postat zilele acestea pe pagina sa de facebook, ministrul Educaţiei vorbeşte despre faptul că se pregătesc ”aplicaţii informatice pentru depunerea şi gestionarea documentelor profesionale ale cadrelor didactice, pentru evaluarea lucrărilor la probele scrise şi comunicarea rezultatelor concursurilor şi examenelor atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”.

Se are în vedere realizarea unui mecanism de evaluare on-line pentru lucrările scrise la examenele sau concursurile susţinute de elevi, cadre didactice şi candidaţi la cariera didactică. De asemenea, se va crea o bază de date ce va permite analize de sistem, analize la nivel judeţean, respectiv la nivelul unităţii şcolare”, se arată în document. (M.V.)


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.