Educație

Lumea cultural- artistică deplânge dispariția lui Constantin Balaci

Ziarul de Vrancea
5 mai 2021 1585 vizualizări

Cu mai puțin de o lună înainte de a împlini 86 de ani, cineastul, scenaristul, regizorul si publicistul vrâncean Constantin Balaci a plecat spre o lume mai bună.

Născut la 23 mai 1935 în Focșani, Constantin Balaci a absolvit Școala militară de infanterie, azi Academia Militară “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, fiind apoi între anii 1959-1989 colaborator al televiziunii naționale, în studiourile bucureștene ale TVR.

Pe plan local, a înființat în  anul 1964 stația de radioficare a Întreprinderii de confecții din Focșani și a pus bazele primul cineclub focșănean “Unirea” și primei mișcări de cineaști amatori din Vrancea către sfârșitul anilor ’60. Anul 1970 a însemnat promovarea sa ca instructor cultural la Consiliul județean al sindicatelor Vrancea și apoi ca director artistic al orchestrei profesioniste “Doina Vrancei”. Sub conducerea sa, Ansamblul Folcloric “Doina Vrancei” a urcat pe cele mai mari scene din țară, având în componență instrumentiști, interpreți, dansatori și coregrafi de talie națională, precum Nicolae Moței, Maria Costioaia, Maria Murgoci, Bică-Chirilă Bărbulescu sau Puiu Movilă.

În anul 1973  a înființat și a condus cineclubul “Zboina Film” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Focșani, acesta fiind pentru iubitorii celei de-a șaptea arte, un centru de îndrumare și de creație de film, dar și un mijloc de agregare a tinerilor dornici să descopere tainele artei cinematografice.

Considerat, pe bună dreptate, “părintele cinecluburilor”, Constantin Balaci a reușit să facă o adevărată carte de vizită a audio-vizualului vrâncean. Prin Studioul cinematografic “Zboina film”, Studioul pentru emisiuni audio locale din Focșani și Studioul de filme documentare au trecut de-a lungul timpului mari actori, regizori, scenariști, critici de film, ingineri de sunet, oameni de televiziune și radio ori artiști de muzică ușoară și populară, precum și diverși  publiciști.

În paralel însă cu filmul și radioul, Constantin Balaci s-a făcut remarcat și ca regizor artistic, montând spectacole de estradă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Focșani, în sala de festivități a Colegiului “Unirea” Focșani și la Teatrul “Mr. Gh. Pastia” din Focșani.

Pentru dedicarea sa și contribuția adusă filmului, a fost  premiat la numeroase festivaluri de gen, atât din țară cât și din străinătate.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit și faptul că, fiind un real deschizător de drumuri în comunicare, este cel care a înființat la Focșani primul radio privat din România post-decembristă: Radio “Tineret” Focșani.

Pentru întreaga sa activitate, întinsă pe mai bine de 4 decenii, Constantin Balaci a primit în anul 2018 titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani. În cadrul Galei Cetățenilor de Onoare, Primarul Cristi Valentin Misăilă i-a înmânat personal, in aplauzele celor prezenți, placheta și diploma de Onoare, mulțumindu-i totodată, pentru toate realizările sale profesionale și mai ales pentru numeroasele documente audio-video relevante pentru istoria Municipiului Focșani și a județului Vrancea.

Ședinta Consiliului Local al Municipiului Focsani, programată pentru marți 4 mai 2021 la ora 11 dimineața, l-a împiedicat pe Primarul Misăilă să participe la ceremoniile funerare organizate la aceeași oră.

Din respect pentru personalitatea celui dispărut, directorii Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” Focsani, Ansamblului folcloric „Țara Vrancei” și Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia” Focsani, au depus, în numele Primarului Municipiului Focșani, o coroană de flori și au transmis familiei îndoliate – Sincere condoleanțe!

Mulțumim, Constantin Balaci și drum lin către stele!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Focșani

Citiți și:VIDEO | A murit cineastul vrâncean Constantin Balaci, fost corespondent județean al TVR și cetățean de onoare al Focșaniului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.