Educație

Limba română - comoara de aur a sufletului românesc, speranța noastră spre reunificarea românilor în hotarele străbune

Ziarul de Vrancea
3 sep 2020 1667 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Stiri din judetul Hunedoara
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Stiri din judetul Hunedoara

Poetul Grigore Vieru, un mare patriot, care a iubit limba strămoşească, neamul şi ţara mai presus de propria viaţă, afirma că: „Limba unui popor este chiar sângele acelui popor”  Cu certitudine limba este comoara de aur a unui popor, coloana vertebrală, altarul sufletului acelui popor. Vorbind de Regina graiului străbun, limba română, moştenitoarea limbii dace, a rămas şi va fi întotdeauna lumina sufletului românesc.

Limba română este hrana cea vie, lăsată de Dumnezeu-românilor şi urmaşilor lor, pe veşnicie. Numeroşi cercetători, arheologi, istorici şi oameni de ştiinţă din lume recunosc, afirmă deschis că primele fiinţe umane au apărut în Transilvania, mai exact în Ardeal.Există un document din Biblioteca de la Viena, despre trecutul fabulos al acestui teritoriu din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic!

Civilizaţia străveche, mai veche cu 1000 de ani decât cea sumeriană, este localizată în estul ţării, la Cucuteni; Tăbliţele de la Tărtăria, sânt cu 1000 de ani mai vechi decât cele Sumeriene.

"Civilizaţia s-a născut acolo unde trăieşte astăzi poporul român!..răspândindu-se apoi atât spre răsărit cât şi spre apus! Acum 13-15 mii de ani" susţine arheologul american - WILLIAM SCHILLER  iar DANIEL RUZO afirma: "Carpaţii sunt într-o regiune a lumii unde este situat centrul european al celei mai vechi culturi cunoscute la ora actuală". Meționez câteva noi descoperiri care atestă cele afirmate.

     De curând cel mai vechi schelet de umanoid a fost găsit în Râmnicu Vâlcea, poreclit “pescarul de la lacul Getic”, fiind datat la 1 milion de ani; Civilizaţia străveche, mai veche cu 1000 de ani decât cea sumeriană, este localizată în estul ţării, la Cucuteni;Tăbliţele din Munţii Neamţului, tot mai vechi decât tăbliţele sumeriene cu 1000 de ani; Descoperirea din Masivul Bucegi, din anul 2003 – 11 August 2003: ”americanii şi românii pătrund sub masivul Bucegi şi descoperă o sală a proiecţiilor cu holograme care au arătat istoria adevărată a Terrei, au descoperit amfora cu aur monoatomic, care duce la longevitate, adică o persoană poate trăi mii de ani în acelaşi corp fizic, dacă ar consuma aşa ceva în anumite perioade stabilite”;Cel mai vechi cuptor, de pe această planetă, de topit metale s-a găsit la Câmpeni; a fost atestat la aproximativ 6000 de aniî.e.n.; Sarmizegetusa – alt loc special conform celor de la BBC: ”s-ar afla nişte artefacte fabuloase sub acest loc (arhiva atlanţilor)” și multe altele.

    Chiar şi după dispariţia Atlantidei, multiplele ei colonii din lumea întreagă au păstrat supravieţuitori care au moştenit ecouri ai aceste civilizaţii, mai ales în Europa, îndeosebi în Spaţiul Carpatic, salvatorul populaţiilor europene pe timpul glaciaţiei, de unde s-au răspândit în timp, în Bazinul Mediteranian, Egipt, Asia Mică, Mesopotania, nordul Africii, Marea Rgee (Creta), coasta răsăriteană a Asiei Mici, Canaan şi deasemeni, din Spaţiul Carpatic spre continentul asiatic, în primul rând, în India şi de aici, în întreg Extrem Orient. Aceleaşi ecouri au ajuns în Americi (America de Nord, America Centrală şi America de Sud).

În acest sens, există multiple dovezi din domeniul istoriei, artei, scrierii. În toate aceste orizonturi, aceste principale elemente de simboluri şi scriere, sunt observate și în Peştera Altamira din Spania.

În afară de România, limba română se mai vorbește în:

* Republica Moldova, ca limbă oficială, fiind limba maternă pentru 2,5 milioane de locuitori (sub denumirea de "limba moldovenească") deși este recunoscută oficial identitatea sa cu limba română).

* Provincia Autonomă Voivodina, Serbia, unde este limbă oficială.

* Țările vecine cu România și Republica Moldova, adică Ucraina, Ungaria, Serbia (Valea Timocului), și Bulgaria.

* Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba română din Asia se găsește în Israel, unde în 1995 limba română era vorbită de 5% din populație, emigrată din România în Israel.

* Româna este vorbită ca limbă străină de arabi din Orientul Mijlociu care au studiat în România. Se estimează că aproape jumătate de milion de arabi din Orientul Mijlociu au studiat în România în anii 1980 și cunosc limba română.

* Prin deportări masive, în special ale moldovenilor din RSS Moldovenească, limba română a devenit o limbă minoritară în unele țări din fosta URSS.

* Vorbitori de limbă română se găsesc și în multe alte țări occidentale (datorită emigrației), precum Italia, Spania, Statele Unite, Canada, Franța, Portugalia, Cipru, Germania sau Australia. Peste 3 000 000 de vorbitori de română locuiesc legal în Europa și America de Nord.Limba Română este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate servicii religioase în statul monastic Muntele Athos, o regiune autonomă din Grecia, fiind vorbită în schiturile Prodromu și Lacu”.Prin graiul românesc, poporul român a arătat întregii lumi, încă de la început, frumuseţea spirituală, viaţa cu bucuriile şi tristeţile ei, istoria luptelor pentru supravieţuire, afirmare şi ridicarea spre noi culmi ale viitorului. Oamenii de cultură, poeţii, artiştii, iubitorii de frumos au slăvit şi cântat zestrea noastră strămoşească, victoriile, visele, înfrângerile dar şi speranţele. În mod deosebit poeţii au cultivat, cu sfinţenie, graiul părintesc, personalitatea şi originalitatea, mândria şi admiraţia faţă de înaintaşi şi dorinţa de îmbogăţire dar şi de înfrumuseţare permanentă a vorbirii româneşti.

Ce frumos spunea Nichita Stănescu„Limba română este patria mea”, căci o patrie fără nume nu este patrie. Numai în dulcea rostire românească putem simţi, trăi şi iubi româneşte. Numai în graiul propriu ne preţuim părinţii, admira frumuseţile naturale, iubi soţia, copii şi neamul în care ne-am născut. Este nedrept şi primejdios să fie considerată limba maternă, ca o limbă de categoria a doua şi cu certitudine nici nu este aşa. Limba română, catedrala „zidită” pe teritoriul Carpato-Danubiano-Pontic, binecuvântat de însuşi Dumnezeu şi plin de osemintele eroilor români. Să ne reamintim de faptele viteazului domnitor Constantin Brâncoveanu şi de sacrificiul suprem pentru apărarea fiinţei naţionale, a credinţei şi culturii române. E de datoria fiecăruia dintre noi, a oricărui român, a oricărui cetăţean ce se naşte pe aceste meleaguri, să facem eforturi în vederea cunoaşterii, respectării, preţuirii şi răspândirii corecte a vorbirii şi scrierii în limba română. Să nu mai acceptăm „barbarismele” care alterează structura de bază a limbii. Marele pericol al acceptării "barbarismelor" în limba română este potențialul lor distructiv asupra structurii de bază a limbii. Ceea ce diferențiază barbarismele de neologismele "civilizate" este tocmai faptul că nu se pot încadra în regulile gramaticale existente, pentru ele trebuind să fie adoptate excepții de la aceste reguli. Dar cu cât se acceptă mai multe excepții de la o regulă gramaticală, cu atât regula respectivă devine mai insignifiantă și într-un sfârșit va fi desființată. Gramatica este schela pe care este clădit "edificiul" limbii, iar dezagregarea unei porțiuni din aceasta schelă poate avea consecințe dezastruoase pentru întregul edificiu, afirma poetul Nichita Stănescu.

     Doamna Herta Muller afirma: „Limba română mă însoţeşte permanent, o am în cap, chiar dacă scriu în limba germană. Mă însoţesc, întotdeauna, în paralel, imaginile celeilalte limbi…” Indiferent pe ce coordonate ale globului, temporar lucrăm, locuim, ori ne plimbăm să nu uităm să gândim şi vorbi în graiul părintesc şi dacă cunoaştem alte limbi, ceea ce este un lucru bun, să nu ne ponegrim propria vorbire, ar însemna propria umilire şi desconsiderare.

Sunt convins că limba română are un viitor strălucit şi că îngrijind, cum se cuvine, coloana infinită a neamului, limba, pământul ţării şi credinţa strămoşească vom trăi bine şi asigura eternitatea minunatului grai românesc. Putem şi trebuie să devenim buni gospodari pe ogoarele patriei române, să facem din acesta un colţ de rai, pentru românii de pretutindeni şi să participăm, fiecare după posibilităţi, la creşterea gloriei României în lume.

Regret că în acest an al încercărilor, al pandemiei este riscant să organizăm şi să sărbătorim cum se cuvine ZIUA LIMBII ROMÂNE. Dar fiecare putem în sufletul nostru să aducem un omagiu înaintaşilor, o rugăciune pentru românii de oriunde, pentru slujitorii limbii române şi pentru înveşnicirea frumosului grai românesc. LA MULŢI ANI!

Scriitor Ionel MARIN, preşedintele Asociaţiei cultural-umanitare Bogdania


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.