Educație

Legenda Soarelui - compunere realizată de Maria Lihăt, elevă la Școala Gimnazială Jitia, Vrancea

Ziarul de Vrancea
24 iun 2020 2380 vizualizări
Legenda Soarelui, compunere relizată de  Maria Lihăt, elevă la Școala Gimnazială Jitia, Vrancea .Foto:arhiva ZdV credit foto:Infomediu Europa
Legenda Soarelui, compunere relizată de Maria Lihăt, elevă la Școala Gimnazială Jitia, Vrancea .Foto:arhiva ZdV credit foto:Infomediu Europa

Se spune că demult exista un ținut îndepărtat unde întunericul era stăpân. Oamenii se rugau la Dumnezeu să aibă parte de o fărâmă de lumină.

După câteva luni bune, o stea a căzut în curtea unui om nevoiaș. Speriat, acesta a ieșit într-un suflet din casa sa și uimit privea către ea. Steaua îi dădu un săculeț și îi șopti:

-Acest săculeț are în el praf de lumină. De fiecare dată când vei dori, împrăștie-l și vei avea parte de lumina dorită.

Confuz, luă săculețul de mătase și ,nerăbdător, îl desfăcu. Înăuntru era un praf  ce semăna cu nisipul auriu și strălucitor. Împrăștia omul peste tot prin curte însă lumina rămânea câteva minute și apoi dispărea ca o nălucă.

Între timp, steaua buclucașă merse din casă în casă și împărți tuturor oamenilor câte un săculeț cu praf de lumină. Praful pe care îl împrăștiau lumina dar tot atât de repede dispărea. S-au sfătuit să găsească o cale ca lumina să nu mai dispară, să rămână veșnic în ținutul lor.

S-au hotărât să aducă fiecare săculețul primit de la steluță. Vărsară toți praful fermecat în același loc formând un bulgăre gigantic de lumină. Lumina puternică îi orbea și împrăștia în toate colțurile raze sclipitoare dând viață ținutului.

De bucurie, făcură o horă în jurul ei chiuind și veselindu-se de minunea creată. De frică să nu le fure cineva bulgărele luminos, s-au gândit să-l înalțe la cer. Încercară o dată, de două ori, iar a treia oară reușiră ca prin minune să o ridice către cer. Bulgărele luminos dădu roată pământului împrăștiind lumina pretutindeni. Obosit, și-a găsit un locușor pe cer de unde lumina și încălzea întreaga lume.

Oamenii i-au pus bulgărașului de lumină numele de „Soare” iar ținutului, „Țara de aur”.

Compunerea Legenda Soarelui realizată de Maria Lihăt, elevă la Școala Gimnazială Jitia, ne-a fost transmisă de Stana Georgescu Apostu, profesor de limba română la Școala ”Regina Maria”Vintileasca cu mențiunea că a fost scrisă de ”Ziua Solstițiului de vară” denumită și ”Ziua Soarelui​”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.