Educație

Lansarea volumului ”Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII”

Ziarul de Vrancea
4 mar 2019 1396 vizualizări

  Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea în parteneriat cu Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” Odobești vă invită joi, 7 martie 2019, începând cu ora 17.00, la Secția Împrumut la Domiciliu Adulți din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, la evenimentul de lansare a volumului ”Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII”, scrisă de către istoricul focşănean Aurel Nicodei şi apărută în Anul Centenar, în condiţii grafice de excepţie, la Editura Palatul Culturii din Iaşi.

Absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Aurel Nicodei şi-a închinat existenţa profesională cercetării arheologice, desfăşurând cercetări de specialitate la fosta mănăstire Mera, fostul schit Bordeşti, bisericile din Focşani şi Odobeşti. În mod tradiţional, Biserica a constituit axis mundi al vieţii comunitare proprii satului românesc, sacrul pătrunzând cu semnificaţiile sale multiple viaţa de zi cu zi a ţăranului român şi a vetrei strămoşeşti.           

Volumul „Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII” este rodul lucrării de doctorat susţinute de către autor în anul 2011, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, şi constituie o incursiune de specialitate în orizontul sacru al Ţării Vrancei. Textul lucrării doctorale, prelucrat și actualizat a constituit baza prezentului volum.

Fost cercetător la Muzeul Vrancei și consilier la Direcția pentru Cultură Vrancea, în prezent profesor la Școala din Andreiașu, Aurel Nicodei a făcut parte dintre specialiștii Muzeului între 1993-2006, perioadă în care a participat la campaniile arheologice având ca subiect monumentele ecleziastice. Lucrarea de faţă oferă lectorului o perspectivă inedită asupra Bisericii, ca factor de coeziune spirituală şi pilon al vieţii social-economice, familiarizându-l deopotrivă cu lăcaşurile de cult din Vrancea secolului XVII şi XVIII, cu tehnicile de construcţie şi concepţiile arhitectonice proprii acestora, precum şi cu lumea meşterilor constructori care au făcut posibilă existenţa bisericilor vrâncene în perioada amintită.

În cadrul lansării de joi, Biblioteca Judeţeană Vrancea, gazda acestui eveniment, îi are ca invitaţi pe Aurel Nicodei (istoric, autorul cărţii), Janine Vladislav (scriitoare), dr. Florinel Agafiţei (istoric), dr. Costică Asăvoaie (cercetător ştiinţific, prefaţatorul lucrării), Ionuţ Bercaru (profesor), dr. Ion Cherciu (cercetător), Dorin Cristea (profesor, Inspector Şcolar General al IŞJ Vrancea) şi dr. Romeo-Valentin Muscă, directorul Casei de cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobeşti.

Suntem onoraţi să vă invităm la întâlnirea cu profesorul şi cercetătorul Aurel Nicodei, fiu de onoare al Vrancei, care a făcut cunoscute, prin lucrarea domniei sale, monumentele medievale vrâncene, la nivelul întregii suflări româneşti, transmit  reprezentanții Bibliotecii Județene”Duliliu Zamfirescu” din Focșani,    

 Manager,                                                                                  Relaţii Publice,                                     

Margareta Tătăruş                                                                    Adrian Ţiglea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.