Educație

La Spulber, în interpretarea unor liceeni din Focşani, a prins viaţă romanul „Baltagul” al lui Sadoveanu

Ziarul de Vrancea
9 mai 2019 8066 vizualizări

Un proiect didactic inedit a prins contur, zilele trecute, la Spulber, o localitate de la poalele munţilor Vrancei, unde mai mulţi elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional ''Unirea'' din Focşani au ajuns pentru a da viaţă unui roman din bibliografia şcolară obligatorie.

Cine nu îşi mai aminteşte de "Baltagul", romanul lui Mihai Sadoveanu, care a încântat sau, dimpotrivă, a "terorizat" generaţii întregi de liceeni, ce au trebuit să-l citească, vrând nevrând, din scoarţă în scoarţă? Personajul principal, Nechifor Lipan, pleacă la Dorna în preajma sărbătorii Sfântului Dumitru pentru a cumpăra nişte oi de la ciobanii de pe Rarău, dar atunci când acesta nu se mai întoarce acasă, Vitoria Lipan, cuprinsă de gânduri negre, pleacă pe urmele sale. Şi nu îi ia mult timp să înţeleagă că bărbatul său fusese omorât, să îi găsească pe cei responsabili şi mai ales să îi dea pe mâna justiţiei.


Astăzi, munca unui profesor de limba română nu e deloc uşoară atunci când trebuie să-şi convingă elevii să citească romanul, iar "ameninţarea" cu nota nu mai reprezintă demult o soluţie. Cristina Chiriac, profesor de la Colegiul Naţional "Unirea" din Focşani, a găsit însă o metodă inedită de a-i apropia pe tineri de cărţi atunci când a realizat că vechile metode nu mai dau rezultate.


"Din postura de profesor, în cazul în care predai literatură, te izbeşti de această reticenţă la cititul literaturii româneşti, având în vedere că e vorba de romane care vizează lumea veche, tradiţiile pe care ei nu le mai înţeleg pentru că nu mai au contact cu ele şi le văd ca pe nişte treburi fantastice. Şi atunci începi ca profesor mai învechit să le trânteşti note proaste să se apuce de citit, le dai lucrări de control etc. În momentul în care aplici metoda asta, şi am aplicat-o ani de-a rândul, la un moment dat începi să îţi pui semne de întrebare. Ce fel de meserie e asta? Vin la şcoală şi, în loc să am o relaţie superbă cu ei, mă îndepărtez de ei, ajung să mă urască", a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Cristina Chiriac.


Propunerea de a îmbina lectura cu filmul a venit chiar din partea elevilor şi, astfel, a prins contur un proiect frumos, concretizat printr-o primă experienţă de filmare a romanului "Baltagul", la Spulber.Citiâi întreg articolul accesând titlul alăturat:''Baltagul'' lui Sadoveanu a prins viaţă la Spulber, în interpretarea unor liceeni din Focşani

Articol publicat de AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea) ​

Citiți în continuare ce povestește despre proiect unul dintre elevii participanți la el:

 

După multe ore de limba și literatura română,  însoțite de teama verificării conținutului romanelor studiate,așa cum le vedeam noi, elevii, ne-am gândit că este nevoie de un strop de culoare in studierea și înțelegerea literaturii tradiționale, in plus, împletirea temerilor legate pur și simplu de note cu plăcerea transpunerii in practică.

      Acesta a fost punctul de plecare al aventurii noastre.Asa cum Vitoria Lipan a plecat într-un univers necunoscut în căutarea răposatului sau sot,așa am plecat și noi spre acest univers necunoscut al tradițiilor vrâncene.

       Astfel am ajuns in comuna Spulber,satul unde traditiile s-au păstrat de-a lungul timpului:exista buciumașii, există  și bocitoarele.I-am propus profesoarei noastre, Cristina Chiriac, de la Colegiul National Unirea Focșani sa ne ajute să ieșim din lumea noastra haotica si aglomerata și să intrăm în cea a ficțiunii, dorind totodata să evadam din tumultul societății moderne.Am găsit calul și câinele,am făcut praznicul și am coborât in râpă, am găsit și un narator care sa ne descrie legenda lui Nechifor Lipan, am mers și în cimitir unde am reușit să filmăm alaturi de preotul satului și parastasul de 40 de zile.

      Aceasta călătorie ne-a ajutat sa înțelegem mai bine romanul, ba chiar să îl trăim.Putem considera   aceasta experienta o maturizare literara care ne-a făcut să nu mai tratam literatura atât de superficial vazand scurtul metraj alte clase ale colegiului nostru au vrut sa intre în proiect încât acesta a început să capete amploare.Pe lângă Vitoria Lipan și Gheorghiță, au intrat Ghiță și Ana;pe lângă Bogza și Cutui a intrat Ion, Ana și Florica.Si tot așa...

  Profesorii Daniela Chiriac și Cezar-Sorin Chiriac de la Școală Gimnazială Spulber au susținut proiectul nostru cu toate eforturile posibile.

   Experienta a fost descrisă și la Radio Romania Actualități, duminică la ora 7:45:"Este dificil,este obositor, însă este o experiență pe care nu o vom uita niciodată.E nevoie de răbdare și de înțelegere".

În concluzie, prin acest proiect speram sa le trezim și celorlalți curiozitatea descoperirii literaturii românești încat sa nu mai fie percepută drept un simplu pretext de notare ci si o plăcere actoricească.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
corbai1004, acum 1810 zile, 9 ore, 24 minute, 35 secunde
Felicitări!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.