Educație

INTERVIU | Diana Neacșu, fostă elevă a Liceului de Artă „Gh. Tăttărescu” din Focșani, acum profesoară apreciată de Canto clasic

Ziarul de Vrancea
29 dec 2019 4590 vizualizări
Diana Neacșu fostă elevă a Liceului de Artă „Gh. Tăttărescu” din Focșani, ajunsă apreciat profesor de canto clasic.Foto:migalo.ro 
Diana Neacșu fostă elevă a Liceului de Artă „Gh. Tăttărescu” din Focșani, ajunsă apreciat profesor de canto clasic.Foto:migalo.ro 

Interviul apare pe site-ul migalo.ro sub semnătura , în seria EDUCÂND SALVĂM O LUME!INTERVIUL SĂPTĂMÂNIIMUZICĂOAMENI ȘI FAPTE

Pe Diana Neacșu nu trebuie să o cunoști personal ca să înțelegi câtă ambiție, energie, hotărâre, dorință de cunoaștere și cât talent adăpostește personalitatea ei artistică și umană. Este suficient să știm că în 11 ani de activitate didactică a reușit performanța de a forma voci pentru scene lirice importante din România. Iată câteva exemple (dacă ar fi să amintim doar rezultatele ultimilor doi ani): Sorana Nastasiu, solist la Opera Națională Română din Iași (a debutat în rolul lui Cherubino din Nunta lui Figaro), Diana Bîlcu, activitate corist la aceeași instituție (olimpică la specialitate în anul 2015), Elena Băiceanu, activitate corist Opera Națională Română din Iași, Cociobanu Adelina Maria (olimpică la specialitate în anii 2017, 2018, Bursieră staART 2018), studentă în anul II la Universitatea Națională de Muzică București, Bursieră a Fundației Principesa Margareta 2019, debut ca solist la Sala Radio, Bucuresti, Prisacaru Florentina Katrinel (olimpică la specialitate în anul 2017), Bursiera staART 2018, studentă în anul II la Universitatea Națională de Arte „George Enescu ” din Iași.

(....)

Dialogul avut cu doamna profesoară Diana Neacșu lasă la vedere un om deosebit de valoros, un profesor profund ancorat în șlefuirea vocilor tinere, un mânuitor iscusit de metode și mijloace de educare nu doar a glasurilor, ci mai ales a omului de mâine.

(....)

Cum a început călătoria pe acest fascinant tărâm, MUZICA?

Eram elevă în clasa a IX-a la un liceu cu profil real unde, în programa școlară, aveam pe săptămână între 5 și 7 ore de matematică și multe de fizică… Și totuși eu adoram să cânt! Cântam mult, oriunde, oricând cineva din familie sau dintre prieteni îmi cereau acest lucru. Aveam o chitară clasică și, după ce am învățat câteva acorduri de bază, am început să compun melodii simple pe care le fredonam până adormeam. La începutul clasei a X-a, desigur, având răzlețe cunoștințe muzicale, dar o dorință însetată de cunoaștere, am obținut printr-un examen de diferențe, transferul la Liceul de Artă „Gh. Tăttărescu” din Focșani unde am început să studiez chitară clasică și pian. Eram absorbită total de acest univers și îmi doream extrem de mult să recuperez anii în care „trecusem pe lângă MUZICĂ“. Așadar, studiam cât rezistam cu ochii deschiși…, ascultam muzică clasică, citeam tot ce găseam atunci despre operă, lied etc. Din păcate, în liceul nostru nu exista în acel moment secție de Artă vocală, prin urmare, în anul IV de liceu, am început să studiez canto clasic cu prof.univ. Maria Hurduc de la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Și așa a început drumul meu…

Cine v-au fost mentorii, oamenii care au crezut în potențialul dumneavoastră artistic?

Liceul de Artă din Focșani este reprezentat de profesori valoroși care au lăsat amprenta pe nenumărate generații de artiști; cred că eu am fost un elev norocos beneficiind de îndrumarea unor adevărați maeștri care mi-au insuflat dragostea pentru muzică, dorința de a cerceta și de a mă perfecționa. Este vorba de domnul prof. Mircea Ianchievici (Chitară), doamna prof. Cicinia Badin (Teorie muzicală), doamna prof. Carmen Herghelegiu (Istoria muzicii).

Recapitulăm. Pian și Chitară în liceu. Canto la facultate. Totuși, azi vorbim de un înzestrat profesor de Canto! Au fost suficienți cei patru ani de studiu Canto sau este vorba de o pasiune dusă până la limita profesiei și desigur, dincolo de ea, cu profesionalism și rezultate de excepție?

Da… Pian, Chitara… și tot ce-mi „pica în mâini”! Domnul profesor Ianchievici avea în cabinet un set de instrumente de percuție și acolo mă găsea în unele dimineți – executând diverse ritmuri pe care le puteam înțelege și executa în acel moment. Eram preocupată să învât orice era legat de muzică, chiar dacă intenționam să merg pe drumul artei vocale clasice.

Citiți întregul articol publicat pe site-ul migalo.ro  accesând titlul alăturat:Diana Neacșu, profesor de Canto clasic: „A fi artist este un DAR, a fi profesor, o VOCAȚIE!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.