Educație

Întâlnire cu istoria Țării Vrancei și a fostului Județ Putna

Romeo-Valentin MUSCĂ
5 iul 2019 2168 vizualizări

Asociația „Simion Mehedinți”, Asociația Obștilor Vrâncene, GAL „Țara Vrancei” și Casa de Cultură din Odobești vă invită duminică, 7 iulie a.c., de la ora 11, în Dumbrava Bârseștilor, la întâlnirea cu istoria Țării Vrancei și a fostului Județ Putna.

În deschiderea Festivalului „Tudora Vrâncioaia” vor fi prezentate „Documente Vrâncene” (ediția a II-a), „Documente Putnene (ediția a III-a) și „Înscrisul Obștii Vrancei pentru Schitul Valea Neagră” din 1846. Tipărirea celor 3 titluri s-a făcut cu sprijinul Asociației Obștilor Vrâncene și are ca scop consolidarea identității acestui ținut de legendă, locuit de o comunitate care a luptat cu succes împotriva fanarioților (Celebrul „Proces al Dezrobirii” a durat 13 ani, între 1801-1814 și a costat 78.550 lei aur) și contra regimului comunist (Cea mai mare revoltă anticomunistă din România a avut loc în 1950 și a cuprins toate satele Vrancei).

Pentru a ține treaz spiritul vrâncean, acești nemuritori de pe acoperișul Carpaților au cerut Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului obște monahală pentru a înființa un loc de rugăciune. Așa a fost ctitorit Schitul Vrancei, devenit Valea Neagră, rezervorul duhovnicesc al Țării Vrancei, Școală pentru feciorii moșnenilor și chilie pentru bătrânii care doreau să-și sfârșească zilele în straie monahale.

Ce are Odobeștiul cu Țara Vrancei? Dacă Focșanii au fost reședința fostului Ținut al Putnei și „Drumul Vrancei” era cea mai cunoscută cale de legătură între satele Vrancei istorice și Focșani, Odobeștii au fost localitatea cea mai apropiată de sufletul vrâncenilor și viceversa. Unul dintre bătrânii fondatori ai Moșiei Odobeștilor (Chilău) venea din Munții Vrancei, iar Măgura Odobeștilor era punctul unde răzeșii din Podgorie aprindeau focul să transmită moșnenilor din satele de munte semnalul că vin turcii și tătarii.

Despre toate acestea, duminică în Dumbrava Bârseștilor!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Text informații + foto:Casa de Cultură Odobești


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.