Educație

Început de an școlar, cu noi inspectori școlari, un Compendiu și multe nemulțumiri

Mihaela Vlădescu
10 sep 2017 2864 vizualizări

Astăzi începe un nou an școlar, marcat de inexistența manualelor la clasa a V-a, amenințări cu proteste ale sindicatelor și procese pe rol ale inspectorilor generali demiși, după ce aceștia au fost numiți în urmă cu un an prin concurs.

Niciun început de an școlar fără scandaluri și neajunsuri! Asta pare să se petreacă an de an în luna septembrie, de parcă nu doar iarna ne ia prin surprindere ci, mai nou, și debutul anului școlar! După ce în anii anteriori elevii de clase primare au început școala fără manuale, anul acesta a venit rândul elevilor de gimnaziu. Mai exact, elevii de clasa a V-a nu vor găsi pe bănci manuale școlare în prima zi și nici în primele două luni de cursuri, după cum au anunțat oficialii Ministerului Educației. În schimb a fost editat un Compendiu  care ar trebui să acopere, în viziunea Ministerului Educației, materia pentru opt săptămâni, la 15 discipline. Îndrumarul cuprinde lecţiile la 15 materii ale căror manuale au fost contestate, precum Limba Română, Limba modernă 1, Limba modernă 2 (engleză, franceză, germană), matematică, biologie, Educaţie socială, istorie, geografie, religie, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere. În Vrancea au ajuns 3.077 de Compendii pe care le vor primii elevii. Singurul manual tipărit până în prezent pentru clasa a V-a este cel de Educaţie fizică şi sport. Vestea deloc îmbucurătoare este că MENCȘ a anunțat că este posibil să tipărească un alt Compendiu dacă manualele nu vor fi gata în două luni!

Proteste ale profesorilor

După neajunsul manualelor, o altă veste deloc bună a venit din partea sindicatelor din educație. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că pe 2 octombrie vor începe protestele dacă Guvernul nu accepta încheierea unui acord scris prin care se angajează să soluționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ. Printre problemele sesizate se număra sporurile salariale, care se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, neplata sentințelor judecătorești dar și creșterea mică a salariilor nete în anul 2018.  Decizia de pichetare a fost luată în sedința Colegiului Național al Liderilor FSLI din data de 4 septembrie. Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obținerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Prin urmare, angajații din învățământ pierd, în medie, mai mult de 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri. “În urma ședinței Colegiului Național al Liderilor FSLI, din data de 04.09.2017, ținând seama de problemele din învățământ care au rămas nesoluționate în ultimii 2 ani, s-a hotărât încheierea unui acord cu Guvernul în vederea soluționării acestora cu termene clare. Nerespectarea acestor termene va duce la declanșarea protestelor după următorul calendar: în data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ. În zilele de 4 și 5 octombrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului. După aceste etape vom decide zilele în care vom face grevă de avertisment și intrarea în grevă generală!”, se arată într-o adresă a SLI Vrancea înaintată membrilor de sindicat din judeţ. Sindicaliştii din învăţământ mai reclamă faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.”Suntem nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%”, se arata într-o informare a FSLI.

Procese în instanță

Începutul de an școlar în Vrancea vine cu schimbări la nivelul conducerii Inspectoratului Șolar. Profesorul Dorin Cristea, care ocupa funcția în urma promovării unui concurs la MENCȘ, a fost înlocuit cu profesoara Lauriana Ailincuței, fost director al Liceului Pedagogic. Dorin Cristea a acționat în instanță Ministerul Educatiei considerând că motivele imputate de minister sunt hilare si neadevărate. “Se reproșează faptul că nu a fost trimis la minister un raport privind starea învățământului vrâncean, dar de fapt acest raport a fost transmis la începutul anului școlar, că nu mi-am afişat declaraţia de avere, dar aceasta se află pe site-ul ISJ, că nu am răspuns la o adresă a Instituţiei Prefectului cu data 28 august 2017, dar data este greșită pentru că ar trebui să dau răspuns peste 10 zile, privind situațiile unităților de învățământ fără autorizație de funcționare. De asemenea, se mai reproșează faptul că sunt deficiențe cu autoritățile locale referitoare la programul lapte și corn. Dar nu noi încheiem aceste contracte, ci Consiliul Județean Vrancea. Noi punem numai avizele în urma contractelor încheiate. IȘJ a centralizat aceste situații în ultimii ani”, a declarat la vremea respectivă profesorul Dorin Cristea. Cristea a fost demis din funcţie, împreună cu alți 12 inspectori din țară, într-o seară de vineri, printr-un fax venit la ora 22,00. Lauriana Ailincuței și-a început mandatul printr-un consiliu de administrație ce a ținut, joi, mai bine de 5 ore. În ultima săptămână de activitate la IȘJ, Dorin Cristea a prelungit mandatele tuturor inspectorilor școlari și a numit directori în școlile în care nu au existat participanți la concursuul pentru ocuparea funcțiilor de conducerea din acestea.

Probleme în unele școli

Cu zece zile înainte să sune clopoțelul, 15 unități de învățământ nu erau pregătite să își primească elevii. Prefectul de Vrancea a cerut o nouă situație a stadiului igienizării acestora, ultimul raport al IȘJ, prezentat vineri, 8 septembrie 2017, Prefecturii, arătând că „la nivelul IȘJ Vrancea, unitățile de învățământ sunt apte pentru începerea anului școlar 2017-2018 în bune condiții”. Raportul semnat de inspectorul general Lauriana Ailincuței arată că la Școala Sihlea nu există aviz ISU pentru funcționare, dar pentru „obținerea avizului ISU s-au solicitat fonduri Primăriei”. „La Școala Gimnazială Vînători, structură Școala Gimnazială Mirceștii Noi se desfășoară lucrări de reabilitare capitală, procesul instructiv-educativ se va desfășura în partea clădirii reabilitate. La Liceul „Simion Mehedinți” Vidra s-au realizat lucrări de igienizare și reparații interioare, rămânând de finalizat lucrările de reparații aferente internatului școlar și atelierului. În anul școlar 2017/2018 se va învăța în două schimburi până la finalizarea lucrărilor și obținerea autorizațiilor de funcționare la clădirea internatului școlar. La Școala Gimnazială Vulturu s-au realizat lucrările de igienizare în totalitate, astfel încât anul școlar va începe în condiții corespunzătoare. Rămâne în continuare problema transportului elevilor, fiind necesar un microbuz de capacitate mare. La Colegiul Național „ Al. I. Cuza” Focșani, igienizarea a fost realizată parțial la toate corpurile unității”, se mai arată în raportul IȘJ. 

Ce noutăți aduce anul școlar 2017-2018

În anul școlar care începe școlarii și preșcolarii vor primi mese formate din unul dintre aceste produse: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi;  lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite); produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari. Potrivit unei hotărâri a Guvernului, privind modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru şcoli al României, pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie. Pentru elevii de clasa a XII-a, anul școlar aduce modificări în ceea ce privește susținerea examenului de bacalaureat. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, absolvenţii clasei a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale în perioada 12-22 februarie, iar probele scrise se vor desfăşura în intervalul 25-28 iunie. Reprezentanţii elevilor spun că nu sunt de acord cu programarea atât de tardivă a examenelor scrise argumentând că este inuman să susţii un examen atât de important pe caniculă. La nivelul județului Vrancea noul an școlar înseamnă și funcționarea unor clase în regim simultan întrucât numărul elevilor a scăzut foarte mult. Acest lucru se petrece mai ales în zona montană, însă este și cazul Școlii Răstoaca. Și, deși anul școlar începe mai devreme cu patru zile decât de obicei, emoțiile pentru cei mici și pentru părinții acestora sunt la fel de mari. Un nou început ce va însemna noi provocări pentru elevi, părinți și profesori deopotrivă! (M.V.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.