Educație

În calendarul acțiunilor de suflet al Vrancei, vrâncenii au înscris un nou eveniment – ”Ion Diaconu –o viață dedicată Vrancei”

Constantin Macarie
27 sep 2017 1850 vizualizări

        Sub patronajul consiliului local, al  primăriei comunei Vrâncioaia, primar Ionică Danțiș, duminică, 24 septembrie 2017, printr-o suită de manifestări omagiale, marele folclorist ION DIACONU a fost readus acasă în satul natal SPINEȘTI, sat de legendă ce amintește de vremuri imemorabile ale lui Ștefan cel Mare, ale  Babei Vrâncioaia. Acolo, între dealurile întomnate ale Vrancei istorice, ale Spineștiului legendar, consiliul local Vrâncioaia, primarul au buciumat în patru zări chemând pe cei ce ai Vrancei se simt, pe fiica și ginerele marelui omagiat, Paula și respectiv Petre Bălan, pe cei ce l-au cunoscut pe ,, cel mai luminat fiu al Vrancei”, ACASĂ la Ion Diaconu, în noul și cochetul Centru Cultural ce poartă numele folcloristului ce și-a dedicat întreaga viață Vrancei, acest „poem geografic dăltuit în piatră ( Dumitru Pricop), „„ nod vital al neamului românesc” ( Simion Mehedinți). La Spinești oamenii locului, primarul „au trunat o căniță de apă la rădăcinile Vrancei, ale vrâncenilor”, cum frumos  glăsuia  prof. Vasile Țibrea, fiu al locului. Citându-l pe Frederik Mistral, Paula (Diaconu) Bălan, fiica profesorului Ion Diaconu invoca divinitatea: ,,  Dă, Doamne gloria nu pentru mine, ci pentru patria noastră”.

  Pentru a evoca un moment de glorie din istoria culturală a patriei, a Vrancei s-au adunat în mijlocul minunaților oameni ai Spineștiului, la buciumul de suflet al edililor vrâceni, prof. univ. doctor Costică Neagu, prof. Constantin Macarie, prof. Ștefan Neagu, nepot al omagiatului, prof. Vasile Țibrea, fiu al satului, iar ca invitați de onoare  vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea – Dănuț Cristian, deputatul de Vrancea Nicușor Halici, îndemnând ,, să ne  întărim rădăcinile, că dacă nu, ne vom prăbuși la cea mai mică adiere a vântului”. Iar invitatul de onoare cel mai de preț a fost, fără îndoială, familia Paula și Petre Bălan (fiica, respectiv ginerele) Să ne păstrăm rădăcinile, să reparăm greșelile trecutului și să facem să nu se mai repete – acesta a fost mesajul simpozionului „Ion Diaconu – o viață dăruită Vrancei”. Iar mesajul a venit dinspre vrâncenii Spineștiului, prin vocea și fapta primarului ( „mă mândresc cu intelectualitatea satului, cu preotul, cu învățătorii, cu profesorii, cu oamenii satului ce-mi dau putarea gândului și a faptei), dinspre fiica fiului de seamă al satului, prin zicerile invitaților. ,,Vă adun pe toți într-un fascicol de lumină care mă înseninează, care revarsă căldură și strălucire pe cel ce a fost ION DICONU- tatăl meu”- rostea Paula, fiica savantului. în biblioteca centrului cultural, de acum mai bogată prin sutele de volume donate de domnia sa, cât și de Asociația ,, Simion Mehedinți”, prin zecile de fotografii expuse cronologic, cu grijă în acest edificiu ce mirosea a var proaspăt și a gând și faptă de vrâncean.

          „Luminile vin dinspre soare, dinspre stele și lună, dinspre prieteni, oameni. Mai cad peste noi și umbre. Dar umbrele-s trecătoare. Se duc și trec. Căci  ăsta le e blestemul celor ce se nasc pentru a ține umbră pământului, înterpuși cu răul lor în calea luminii”(C.M.). Și dacă viața dăruită Vrancei de Ion Diaconu, care a străbătut cu pasul sute de kilometri pe cărările Vrancei, spre a-i demonstra unicitatea, originalitatea spațiului arhaic  vrâncenesc, cât și al zonelor  geografice străbătute de Putna și Râmnic, a avut parte de prea multe umbre ale trecutului, umbre ce i-au marcat existența, acum sub razele tomnatice ale lui septembrie, filtrate parcă prin miere, sub lumina cuvântului omagial al vrâncenilor, chipul marelui dispărut a fost aureolat de zicerile de suflet ale invitaților, în satul natal, în spațiul spiritual vrâncenesc, românesc.

          „Un timp al mărturisirii, după acel al trăirii” - așa a definit prof. Ștefan Neagu, nepotul folcloristului de la Spinești, acțiunea subsumată simpozionului amintit.

          „S-a scris prea puțin și, din cât s-a scris, se știe prea puțin despre Ion Diaconu. De aceea ce facem astăzi aici noi, ce face Paula și Petre Bălan este um mare act de restuire a valorilor Vrancei, între care Ion Diaconu este una dintre ele.”(C.M.) Faptele sale au marcat istoria Vrancei, restituindu-i, veșnicindu-i comorile prin întemeierea primului Muzeu Regional al Vrancei, bază a muzeului de azi gospodărit de urmași, prin Etnosul inițiat, prin cărțile sale Ținutul Vrancei, 5 volume ce însumează anchetele sale privind perenitatea și originalitatea vrâncenească a Mioriței, prin prima și singura Monografie a ținutului Putna, pe care a coordonat-o și redactat-o, prin truda profesorului de renume la prestigiosul Liceu Unirea, dar și prin martiriul vieții sale din urmă când, privat de libertate, privat de averea ce a acumulat-o prin muncă, privat de dreptul de a profesa, s-a stins din viață în 1984, la vârsta de 81 de ani, ani în cea mai mare parte dăruiți Vrancei natale.

          A rămas AMINTIREA, veșnicită în faptele sale, în opera sa monumentală, ce duminică, 24 septembrie a acestui an, a fost pusă în lumină la Centrul cultural  ION DIACONU, o clădire multifuncțională, unde opera și imagini din viața sa sunt de azi expuse consătenilor, tuturor care se simt ai acestui pământ românesc, prin efortul edililor ce gospodăresc acest sat legendar, și, în mod deosebit, al fiicei sale ce ostenește cu sârg la tipărirea operei sale complete, la reabilitarea binemeritată a folcloristului de Vrancea.

Fiindcă Simpozionul „Ion Diaconu - o viață dăruită Vrancei”, aflat acum la prima ediție, se permanentizează, în fiecare a treia duminică din an,  a spus primarul comunei Vrâncioaia, comună ce se află pe primul loc în județ la atragerea fondurilor europene. Printr-un asemnenea fond european și fomduri proprii s-a ridicat Centrul cultural „Ion Diaconu”, prin asemenea fond european s-au asfaltat drumurile ce duc spre satele componente, deci și la Spinești, unde invitația de a fi oaspetele marelui folclorist este permanentă și poate fi împlinită străbătând drumul asfaltat, spectaculos urcând și coborând, ondulând-se peste dealurile încărcate de istorie și pitoresc. Acolo, la Spinești, în atmosfera ospitalieră vrâncenească  veți citi o frumoasă și grăitoare pagină din istoria spirituală a Vrancei, în fiecare toamnă de septembrie și nu numai.

    Constantin Macarie

P. S. Marele absent al evenimentului a fost și de data aceasta Direcția Județeană de Cultură Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.