Educație

Iconostas și scaun arhieresc, de la biserica „Sfinții Împărați” a fostei mănăstiri Mera, expertizate pentru clasare

Ziarul de Vrancea
17 dec 2019 2318 vizualizări

Amănunte pe acest subiect  însoțite de fotografii ne-au parvenit prin intermediul uni comunicat de presă transmis de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea.

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea continuă campania de identificare a bunurilor culturale susceptibile de clasare. În acest sens, în data de 13 decembrie 2019, consilierii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, însoțiți de doamna Mirea Mădălina, expert în bunuri cu semnificație artistică: artă decorativă și aplicată, icoane și obiecte de cult din sec. XVII-XIX, s-au deplasat la biserica „Sfinții Împărați” a fostei mănăstiri Mera, în vederea documentării pentru efectuarea expertizei iconostasului bisericii și a vechiului scaun arhieresc din biserică, cu scopul de a le propune spre clasare în patrimoniul cultural național mobil.

Cel mai valoros bun cultural identificat – iconostasul – care datează din sec. al XVII-lea, din vremea construirii bisericii – este sculptat în lemn de tei și apare sub forma unei arhitecturi bogat decorate cu ornamente vegetale, geometrice şi zoomorfe, la care se adaugă colonete şi medalioane pe care se înfăşoară vrejuri de frunze şi flori, motive zoomorfe.

Aceeaşi bogăţie de ornamente vegetale încadrează ramele şi medalioanele pictate ale icoanelor. Din decoraţia pictată a iconostasului se remarcă de la dreapta la stânga suscesiunea icoanelor împărăteşti: Icoana Hramului Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Icoana Maicii Domnului, Icoana Mântuitorului Isus Hristos, Icoana Sf. Ierarh Nicolae. În registrul superior icoanele existente ale catapetesmei se desfăşoară în medalioane pictate dispuse pe trei rânduri în următoarea succesiune: icoane în medalioane ce înfăţişează Praznicile Împărăteşti, icoane în medalioane ce înfăţişează Sfinţii  Apostoli, icoane în medalioane ce înfăţişează Sfinţii Prooroci.

Uşile împărăteşti şi uşile diaconeşti ale iconostasului sunt bogat ornamentate cu aceleaşi motive vegetale. În ansamblul său, Iconostasul rămâne o piesă deosebit de valoroasă ce îmbogăţeşte decoraţia artistică a interiorului bisericii monument istoric.

Scaunul arhieresc este sculptat în lemn, cu o arhitectură bogat decorată cu motive ornamentale vegetale (frunze, flori), motive ornamentale geometrice, cu o datare din sec. al XVII-lea.

Ansamblul Fostei Mănăstiri Mera, monument istoric cod LMI VN-II-a-A-06519 situat în comuna Mera se individualizează ca fiind unul din cele mai importante monumente istorice şi de arhitectură din judeţul Vrancea, ctitorie voievodală fortificată a familiei Cantemir.

Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.