Educație

Grădiniță nouă la Luncile, Chiojdeni, prin programul Hai la grădiniță! al Asociației OvidiuRo

Ziarul de Vrancea
30 ian 2018 1115 vizualizări

Asociația OvidiuRo acordă anul acesta 20 de granturi Hai la grădiniță! și încurajează echipele locale să implementeze soluții care „fac loc”în grădiniță tuturor copiilor de vârstă preșcolară din comunitate, pentru anul școlar 2018 – 2019. Grație acestui program 22 de preșcolari din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, vor merge la grădiniță din toamnă

Pentru al doilea an consecutiv, Asociația OvidiuRo susține comunitățile defavorizate să înscrie la grădiniță toți copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani care provin din familii sărace. 20 de granturi Hai la grădiniță! încurajează echipele locale să implementeze soluții care „fac loc” în grădiniță tuturor copiilor de vârstă preșcolară din comunitate, pentru anul școlar 2018 – 2019. Proiectul este susținut și în acest an de NN România și are o valoare totală de 40.000 de euro. Fiecare școală selectată pentru unul din granturile Hai la grădiniță! va beneficia de un pachet de intervenții ce reprezintă de fapt acordarea a 1200 de euro, pe care echipa locală îi va putea folosi așa cum consideră util pentru a facilita accesul copiilor săraci la grădiniță și un kit educațional în valoare de 400 de euro pus la dispoziție de OvidiuRo. În plus, cadrele didactice din comunitățile selectate vor participa la sesiuni de formare și vor fi susținute să organizeze module educaționale, pe parcursul anului școlar.

Este nevoie de implicarea directorilor și primarilor

Proiectul se desfășoară la nivel național și se adresează exclusiv comunităților defavorizate, iar pentru a putea participa, trebuie îndeplinite două condiții esențiale: (1)în comunitate există cel putin 15 copii care provin din familii sărace și care nu sunt încă înscriși la grădiniță și(2)directorul școlii solicită și obține acordul inspectoratului școlar pentru o nouă grupă de grădiniță.Termenul-limită de completare a formularului de aplicare de către directorul instituției de învățământ este 30 martie 2018, după cum anunță reprezentanții OvidiuRo. „Este o practică obișnuită ca, atunci când în grădiniță este înscris numărul maxim admis de copii, cei rămași neînscriși să nu mai fie primiți. Nu există o așa-numită listă de așteptare sau o procedură prin care autoritățile județene să fie înștiințate că numărul copiilor de vârstă preșcolară dintr-o comunitate este mai mare decât capacitatea grădiniței. Iar pentru că părinții nu fac sesizări în acest sens, cum se practică în mediul urban, copiii lor nu au șansa de a merge la grădiniță – situație care se repetă an de an. Crearea unei noi grupe de grădiniță poate părea un proces extrem de complicat pentru un director de școală care are oricum multe responsabilități - însă vestea bună este că de obicei nu presupune chiar construirea unei noi săli de grupă. Există numeroase alte soluții - cum ar fi transformarea unor anexe într-o sală pentru noua grupă sau obținerea unei sponsorizări care să suporte salariul profesorului pentru o perioadă determinată – inclusiv alternativa grupelor de după-amiază. Însă orice soluție presupune timp și determinare din partea directorului și, câteodată, a primarului - și, invariabil, obținerea de numeroase aprobări,” declară Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Grădiniță pentru copii din Luncile, comuna Chiojdeni

Anul acesta școlar, proiectul-pilot  Hai la grădiniță! a susținut formarea a 12 grupe noi și înscrierea la grădiniță pentru prima dată a peste 200 de copii din 12 comunități defavorizate. În județul Vrancea, OvidiuRo a acordat un grant pentru a susține echipa locală să deschidă o a doua grupă de grădiniță din comuna Chiojdeni, sat Luncile. Astfel, o sală din interiorul grădiniței - în care învățau elevi- a fost renovată, mobilată și utilată corespunzător, cu materiale educaționale, pentru ca 22 de copii să poată să vină la grădiniță începând din septembrie. Accesul la educație pentru cei din familii cu posibilități reduse este o prioritate pentru noi și ne bucurăm că putem face o diferență prin astfel de inițiative de incluziune socială, atât în comunitățile locale, cât și individual, pentru copiii pe care îi susținem să facă un prim pas pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și asigura un viitor mai bun”, a  declarat Carmen Soare, Chief Marketing Officer, NN. Legea 248/2015 încurajează familiile care trăiesc sub limita sărăciei să își înscrie copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani la grădiniță - oferind tichete sociale pentru grădiniță (în valoare de 50 lei/ lună) dacă își aduc zilnic copiii la grădiniță. Accesul la educație timpurie s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra rezultatelor școlare de mai târziu - legea reprezentând un element important al strategiei României de a-și îndeplini obiectivele cu privire la reducerea abandonului școlar, ce și-a dovedit deja impactul, prin creșterea numărului de copii săraci înscriși la grădiniță precum și a numărului celor care au frecvență zilnică, mai transmit reprezentanții OvidiuRo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.