Educație

Geograful Șerban Dragomirescu sărbătorit la Foșcani

Romeo-Valentin MUSCĂ
24 oct 2017 5248 vizualizări

Un eveniment de excepție s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Municipiul Focșani, cu ocazia simpozionului dedicat savantului Simion Mehedinți. Este vorba despre sărbătorirea a două personalități din elita științei românești și implicit lansarea a două volume omagiale: „Profesorul Șerban Dragomirescu 85” (Ed. Terra, Focșani, 2017) și „Profesorul Gheorghiță Geană 75” (Ed. Terra, Focșani, 2017).

În ediția de astăzi vom prezenta volumul dedicat marelui geograf, iar în ediția de mâine pe cel în onoarea antropologului născut în Soveja. Profesorul Șerban Dragomirescu este unul dintre ultimii savanți din această  branșă, un cercetător de cursă lungă, cosmopolit prin formația intelectuală și deschis spre toate orizonturile. Atașat din anii ʾ60 de opera și personalitatea geografului Simion Mehedinți, Șerban Dragomirescu s-a numărat printre primii susținători ai simpozionului dedicat geografului sovejan și a rămas unul dintre cei mai constanți participanți la acest eveniment anual. De aici și ideea profesorului Costică Neagu pentru a-i publica un volum omagial la aniversarea a 85 de ani.

 

Șerban Dragomirescu, un aristocrat de viță veche

 

Alături de materialele pe care Serban Dragomirescu le-a prezentat la simpozionul anual, volumul cuprinde articole semnate de editorul Costică Neagu, cercetătorii Florin Roman, Radu Săgeată, Cristian Lascu și profesorii Răzvan Săcrieru, Alexandra Tătaru, Nicolae Damian, Mircea Buza, Elena Teodoreanu și Ioan Ianoș. Onorat în țară și peste hotare, de Academia Română și instituții similare din Occident, membru în Comisii și Comitete din domeniile geografiei și mediului, participant la sute de congrese și simpozioane pe toate continentele, Șerban Dragomirescu este una dintre cele mai autorizate voci ale geografiei pe plan intern și extern. A redactat, ca autor și coautor, tomuri de Geografie a României, Atlasul României, Dicționarul Geografic, hărți, sute de studii și articole; a dedicat studii unor personalități uitate sau puțin cunoscute, pe care le-a introdus în circuitul științific.

 

A publicat celebra „Hartă a naționalităților”

 

Nu în ultimul rând a contribuit la publicarea lucrărilor savantului francez Emmanuel de Martonne, străinul care a redactat cele mai complexe lucrări geografice despre România, iar ca membru al Serviciul Cartografic al Armatei Franceze din Primul Război Mondial, De Martonne a întocmit celebra „Hartă a naționalităților”, care a stat pe masa Conferinței de Pace de la Paris, sprijinind demersurile politicienilor români pentru recunoașterea României Mari. Elegant și sobru ca un aristocrat de viță veche, Serban Dragomirescu impune respect prin stilul pedant, prin elocință și pregătirea profesională. De reținut că manifestarea a fost organizată de un ONG, în speță de Asociația „Simion Mehedinți”, fără susținerea instituțiilor de cultură și învățământ din județ. Spre uimirea invitaților, momentul a strălucit prin absența oricărui reprezentant al autorităților băștinașe sau a vreunui contractual ori funcționar public cu responsabilități în domeniul culturii. La mulți ani, Domnule Profesor Șerban Dragomirescu! Vă mulțumim că an de an înnobilați cu prezența domniei voastre evenimentul de la Focșani! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.