Educație

Galerie foto | Tradiţii şi obiceiuri de toamnă la Şcoala Gimnazială din Băleşti, de Ziua Recoltei

Janine VADISLAV
19 oct 2019 4498 vizualizări

Poate că vă întrebaţi care ar fi legătura dintre Şcoală şi Ziua Recoltei. Aparent nici una numai că, o poveste care mi-a fost spusă de o doamnă cu suflet mare, m-a emoţionat nespus. Am fost emoţionată şi fericită că astfel de iniţiative de suflet vin şi din partea elevilor. Toamna se culeg roadele, se contabilizează bunele intenţii, se trage linia şi se socoteşte... Sunteţi curioşi să aflaţi dacă au ieşit pe „plus”? Cu siguranţă, da.

Nu se bucură doar cei mari, se bucură şi cei mici care au iniţiative pe măsura vârstei lor.  Ziua Recoltei în comuna Băleşti, unde s-a petrecut acest adevărat eveniment, a fost gândită şi organizată - pentru prima oară - de către elevii Şcolii Gimnaziale, ajutaţi şi de prichindeii de la Grădiniţa cu Program Normal Băleşti. Dând dovadă de mult simţ artistic şi talent, s-au prezentat în faţa gospodinelor pregătite să-şi umple cămara, cu o frumoasă expoziţie de produse româneşti muncite de mamele, mătuşile şi bunicile lor.

Bătrânii spun că acesta este un obicei străvechi păstrat cu sfinţenie, semn al recunoştinţei faţă de truditorii satului, transmis acum, mai departe, tinerei generaţii. 

Fructe care mai de care, legume şi zarzavaturi, conserve de toamnă, numai bune să umple cămările, compoturi de toate felurile, gemuri şi dulceţuri sofisticate, iar la final plăcinte cu mere şi dovleac, dar şi dovleci rumeni, numai buni de copt. Nici prichindeii n-au fost uitaţi, pentru ei s-au pregătit bomboane din zahăr ars cu nuci. Vă lasă gura apă, nu-i aşa? Veniţi la Băleşti anul viitor şi veţi putea gusta din fiecare pe săturate.

Aşa cum e obiceiul la oamenii gospodari, vizitatorii - părinţi, bunici, conducerea locală, consilieri locali, locuitori ai comunei, au fost primiţi - cum e obiceiul la oamenii gospodari - cu pâine şi sare. N-au lipsit nici cadrele didactice aflate la vârsta pensionarii: prof. Dragomir Ionel, înv. Popescu Gica, prof. Ciupercă Grigore si doamna bibliotecar Costin Elena, de la Biblioteca Comunala.

Spre bucuria elevilor, produsele aranjate pe mese au dispărut cât ai bate din palme, banii strânşi fiind destinaţi achiziţionării de rechizite şi materiale didactice necesare bunei desfăşurări a procesului educaţional.

  Cei care „au dat mână cu mână” pentru ca totul să iasă ca la carte au fost prof. Emilia Camelia Tudorie, dir. Grădiniţa cu Program Normal, din Băleşti, profesorii Lazăr Alina, Bughiurlan Marina, Necula Alina, Sîmbotin Mihai, Şcoala Primară Băleşti, profesorii diriginţi Petrescu Petronela, clasa a V-a, Ion Ana Mădălina, clasa a VI-a, Trandafir Constantin, clasa a VIII-a, precum şi colaboratorii lor, profesorii Trandafir Elena, Verdeţu Mihaela, Manu Adela, Ciobotaru Lucian, Iorga Ştefan, Jugănaru Valerică şi  Murariu-Radu Neculai, care au dat o mână de ajutor la pregătirea şi amenajarea ,,Târgului de Produse Tradiţionale – Expoziţie şi Vânzare”.  ( Janine VADISLAV )

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.