Educație

Galerie foto | Târgul de carte de la Focşani şi-a închis porţile. Cum a fost la cea de-a XIV-a ediție

Janine VADISLAV
4 nov 2019 2621 vizualizări

A fost.... De astă dată, dacă nu vă supăraţi, voi spune cum mi s-a părut mie şi de ce mi-a plăcut! Au fost 4 zile minunate, desfăşurate într-o atmosferă caldă, calmă, prietenoasă, căreia i s-au alăturat 11 edituri bune, bune, care au adus cărţi deosebite, aş putea spune, pe gustul tuturor. Voi aminti câteva dintre cele pentru care am o adevărată slăbiciune, Saeculum, Humanitas, Nemira, Art...Au fost şi câteva cărţi pentru copii purtând semnătura unei doamne delicate, care urmărea cu interes, din spatele standului său, evoluţia cititorilor sau doar a privitorilor, în eleganta clădire „Balada”. Cărţile sale, 14 la număr, se prezintă singure: frumos colorate, cu desene pe gustul celor mici şi versuri plăcute auzului şi inimii...

Cărţile pe care eu le caut de obicei sunt şi ele aici. De departe, Solenoid, robust între copertele grele, pare a fi cartea  săptămânii, lunii, anului...., de ce nu a secolului, o adevărată fortăreaţa din care, dacă ai reuşit să pătrunzi, nu-ţi mai doreşti să pleci. Am auzit păreri pro şi contra dar - mă întreb -, ce alt scriitor contemporan să fi dus la bun sfârşit un astfel de proiect? Mi-ar fi plăcut să regăsesc şi câţiva scriitori români de mare forţă la un moment dat, Mircea Horia Simionescu, Radu Petrescu, Fowles, Modiani şi Tolstoi, ale căror cărţi nu vor îmbătrâni în veci. E doar o sugestie pentru 2020. Poate şi Sadoveanu şi Camil Petrescu? Dar să ne întoarcem la autoarea noastră  de poveşti..., ea însăşi o carte din care îşi trag seva celelalte 14 cărţi.

„Sunt autoarea unei colecţii de carte intitulată  „Scrieri pentru copii de la Bunica”. Am 14 titluri, poveşti, ghicitori, fabule. Am ales să scriu în versuri, să fie mai uşor pentru copii, am ales personaje amuzante, al ales final fericit pentru poveştile mele, astfel încât copilul să plece fericit, bucuros după ce lecturează o poveste de-a mea. Am ţinut să înveţe ceva din cărţile mele, aşa cum l-am rugat pe Dumnezeu în cartea mea, „Învăţăminte pentru suflet”.

De-ar fi să mai rămân pe lume,

Aş avea multe de făcut,

Cât voi mai fi, te rog, pe tine, Doamne,

Ajută-mă s-ajut ...”, ne-a spus doamna Victoria Furcoiu.

Au fost întâlniri memorabile, conferinţe, lansări de carte care au adus în atenţie şi scriitori vrânceni. 

Mult aşteptată a fost conferinţa cu tema „Oameni şi cărţi”, dedicată celor 161 de ani de la naşterea scriitorului, jurnalistului şi diplomatului Duiliu Zamfirescu, născut la 30 octombrie 1858 la Plaineşti Râmnicul Sărat, (azi Dumbrăveni), susţinută de către istoricul şi criticul literar Ioan Adam, binecunoscut publicului focşănean pentru remarcabila sa contribuţie la cercetarea vieţii şi operei zamfiresciene.

Domnul prof. dr. Ioan Adam este autorul a numeroase volume, ediţii, ediţii critice, a zeci de prefeţe, traduceri, antologii şi a peste 3000 de articole în diverse periodice.

Publicul focşănean l-a întâlnit şi pe autorul celor două cărţi-eveniment, „Biblia Pierdută” - cel mai bine vândut roman românesc din ultimii 30 de ani şi „Testamentul lui Abraham” şi să primească autografe pe cărţile dorite. 

„Această ediţie este dedicată Anului Cărţii în România şi se doreşte a fi un omagiu adus oamenilor de litere, editurilor, tuturor celor care apreciază şi respectă cartea. Târgul de carte 2019 este un succes asigurat şi de editurile care au venit în număr mare, cu foarte multe titluri aşteptate de cititorii vrânceni”, a spus Ana Raluca Bojan, manager Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, Focşani.

Au fost multe lansări de carte, dacă mă gândesc doar la Editura Terra, care si-a prezentat noutăţile înaintea mea, pot spune că a fost un regal anul acesta, dacă mă gândesc doar la o superbă carte prezentată de domnul dr. Valentin Muscă,  „Testamentul lui Burada”, o carte eveniment.

Dar, despre cartea mea, „ Satul erou Mărăsti”, în memoria colectivă”, a vorbit doamna Teodora Fîntînaru.

„Doamna Janine Vadislav,o cunoştinţă foarte veche a bibliotecii şi a mea, ne propune o carte deosebită, oarecum unică, dedicată Centenarului Primului Război Mondial. Este prima carte care ajunge la noi la bibliotecă, dedicată acestui eveniment şi nu oricum. Este o carte de mărturii, de amintiri ale unor oameni încă alături de noi şi care îşi amintesc ce se întâmpla acum 100 de ani în Mărăşti, punctul de plecare a biruinţei de la Mărăşeşti. Vreau să-i mulţumesc doamnei Vadislav, care şi acum este în exerciţiul funcţiunii, filmează şi care habar n-are  că este scriitoare şi că se vorbeşte despre dânsa aici! Vreau să-i mulţumesc pentru că ne oferă această carte cu totul specială pentru că aici sunt voci, sunt amintiri, tristeţi, aici sunt poveşti de viaţă care vin direct de la oameni care au trăit vremurile acelea, povestite de urmaşii lor. Am avut deosebita plăcere să aflu într-un capitol numit „Eroii de  azi”, povestea bibliotecarului din Răcoasa şi el un erou al vremurilor noastre, a spus doamna Teodora Fîntînaru, bibliotecar Bilioteca Judeţeana „Duiliu Zamfirescu”, Focşani.

Un cuvânt plin de simpatie şi admiraţie pentru cartea  autoarei a avut şi domnul Vladimir Păun, primarul comunei Răcoasa.

„Istoria veche şi contemporană este între copertele acestei cărţi. Mă bucur că un om de suflet, cum este doamna Janine, a avut ideea, curajul şi măiestria  de a transpune în carte ceea ce înseamnă Mărăşti-ul nu doar pentru noi, ci pentru întreaga ţară. Convingerea mea  este că, dacă n-ar fi fost Mărăşti-ul, foarte probabil n-am fi vorbit despre România Mare”.

Prezent la lansare a fost şi domnul profesor Mihail Broina, un om legat prin nenumărate fire de acest sat unde trăieşte de ani buni.

„Apariţia cărţii doamnei Janine Vadislav a constituit pentru locuitorii din Mărăşti un adevărat eveniment. Cartea vine să umple un gol pe care noi, cei de acolo, îl simţim acut. Mărăşti-ul este unul dintre colţurile triunghiului de foc Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, este locul unde Armata a II Română, condusă de Generalul Averescu a repurtat o colosală victorie, care a schimbat practic cursul Primului Război Mondial. Cartea umple un gol cu amintirile celor intervievaţi, care au fost consultaţi şi care sunt urmaşii direcţi ai celor căzuţi pe câmpul de luptă. Ei trăiesc prin spusele bunicilor, străbunicilor ceea ce au trăit luptătorii acolo. Asta este specific cărţii doamnei Janine Vadislav”. 

Dragii mei, acum a venit vremea să ne retragem cu cărţile noastre cumpărate sau primite în dar la Târg, să citim, să ne bucurăm de ceea ce fac acei oameni talentaţi şi uneori chiar geniali, cu atâtea poveşti unele adevărate, unele inventate, dar şi acelea inventate au un gram de adevăr. În concluzie, bucuraţi-vă de  cărţi!( Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.