Educație

Galerie foto | Scriitorii vrânceni, „personaje principale” în ultima carte a omului de cultură Ionel Necula

Janine VADISLAV
12 apr 2019 3739 vizualizări

Casa de Cultură  „Constantin C. Giurescu”, din Odobeşti a găzduit  lansarea volumului  „Spiritul vrâncean în lecturi elective”, al treilea din seria omonimă dedicată scriitorilor vrânceni, pe care i-a urmărit de-a lungul anilor, ale căror lucrări le cunoaşte ca nimeni altul. Memorialistul şi criticul literar Ionel Necula este autorul a peste 60 de volume, dintre care o duzină doar despre Tecuci, cu titlul „Uricar la poarta Moldovei”. A scris mai multe volume de filozofie, multe despre Emil Cioran, un volum despre Luca Piţu şi, nu în ultimul rând, „Filozofia identităţii româneşti”. De-a lungul anilor a dedicat trei dintre cărţile sale condeierilor vrânceni, mulţi dintre ei devenindu-i prieteni de-a lungul timpului. Publicul odobeştean, care îl cunoaşte deja pe scriitorul Ionel Necula, a umplut sala la refuz, printre cei prezenţi aflându-se poetul Paul Spirescu, din Adjud, prozatorul Gheorghe Neagu şi Dorina Cristea, autoarea unor memorabile pagini de poezie şi proză de cea mai bună calitate, din Focşani, Gheorghe Mocanu, din Broşteni, prozator, mai nou şi autor dramatic, toţi membri ai Uniunii Scriitorilor din România. 

Gazdă  atentă, directorul Casei de Cultură din Odobeşti, domnul Valentin Muscă, a ţinut să prezinte, în câteva cuvinte bine alese, volumul lansat, purtând semnătura ilustrului tecucean.

„De astă dată este vorba despre  o întâlnire specială cu o persoană, un autor, care a lansat şi susţinut, de-a lungul anilor, scriitori din Buzău, Prahova, Iaşi, Bucuretiş Galaţi şi Basarabia. Dumnealui chiar se intitulează într-o serie de lucrări - pe care trebuie să le răsfoim măcar odată-n viaţă - „Uricar la Poarta Moldovei”, „poarta” Moldovei fiind oraşul Tecuci. Puţini ştiu că la Tecuci, acum 150 de ani, Mănăstirea Profetul Samoil, din Focşani, deţinea tot centrul oraşului, iar tecucenii locuiau cu chirie pe pământul din centrul Tecuciului.  În postura de „Uricar la poarta Moldovei”, domnul Ionel Necula are instrumentul de a citi cărţile, nu doar titlurile, cum o fac unii, şi de a scrie. Suntem aici să-l onorăm pe domnul Ionel Necula, care nu scrie despre domnia sa,  scrie despre scriitorii care scriu, nu compilează, cum fac alţii.! În 2011, tot la Odobeşti, a debutat cu volumul I, iată că  acum lansăm volumul III.

Răsfoind recentul volum al omului de litere Ionel Necula, găsim numele unor scriitori cunoscuţi, cum sunt Doina Popa, Ştefania Oproescu, Adrian Botez, Dumitru Pricop, Gheorghe Neagu, Virgil Panait, Janine Vadislav, Gheorghe  Mocanu, Any Muscă, Constantin Duşcă, Mircea Dinuţ, Petre Abeaboeru,  Emil Băicoianu şi alţii mai puţin cunoscuţi, Mariana Raluca Baciu, Mariana Rogoz Stratulat, Ion Lazar da Coza. Asupra tuturor s-a aplecat cu aceeaşi grijă şi atenţie citind fiecare carte, fiecare pagină, acordând fiecăruia locul care i se cuvine în cartea sa. 

Din Tecuci, scriitorul Ionel Necula a venit  însoţit de poeta Aida Zaharia şi istoricul Daniel Bradea. Despre volum şi autor au vorbit Aida Zaharia, Gheorghe Neagu, Gheorghe Mocanu, Costică Neagu şi Dorel Vidraşcu, bunul său prieten, ziarist, scriitor şi regizor, originar din Focşani.

„Ionel Necula scrie pentru că are harul primit la naştere, pe care l-a cultivat  citind foarte mult, analizând foarte multe texte, cărţi, manuscrise... Cred că singurul lucru care-i lipseşte lui Ionel Necula este timpul necesar scrisului - mereu vrea mai mult - dar şi cititului, pentru a analiza tot ce are pe masa de lucru, concluziile ajungând în paginile cărţilor aşteptate cu nerăbdare de către cititorii săi. Avantajul nostru e că-l avem pe Ionel Necula. Cine n-are un Ionel Necula să-l caute, să-l găsească, să-l ţină aproape. „Spiritul vrâncean” este o carte despre autori, fie că sunt debutanţi sau deja consacraţi. Ionel Necula scrie cu aceeaşi aplecare şi interes despre poeţi, prozatori şi istorici, fiind interesat de toate aspectele şi abordările literare”, a spus  poeta Aida Zaharia, din Tecuci.

Deşi era invitat la o altă întâlnire culturală, unde urma să i se înmâneze un premiu, scriitorul Gheorghe Neagu  a preferat să fie alături de prietenul domniei sale, la Odobeşti.

„Noi, vrâncenii, suntem risipiţi ca fii Babei Vrâncioaia, dar Necula ne-adună în volum cu ceea ce gândeşte despre noi şi mai ales prin spiritul său  critic, onest, plin de graţie şi inspiraţie uneori. Îl felicit şi pe domnul Valentin Muscă, director al acestui aşezământ cultural, care a ajuns un om de cultură autentic şi care sprijină cultura din Vrancea. Este singurul de fapt care face acest gest. Aici suntem invitaţi toţi cei care sunt în stare să aibă ceva în mână şi în creier pentru ca spiritul vrâncean să fie la înălţime. (...) Ne aflăm în sala „Dumitru Pricop”, Poetul Dumitru Pricop era prietenul intim al lui Necula. Prietenii  din acestea mai rar găseşti”, a mai spus scriitorul Gheorghe Neagu.

Gheorghe Mocanu este un  alt scriitor vrâncean care are suficiente motive  pentru a-l aprecia pe domnul Ionel Necula şi anume disponibilitatea, răbdarea şi prietenia cu care se apleacă asupra scrierilor sale, încurajând un bun povestitor, un creator ambiţios care, deşi în Uniunea Scriitorilor, lucrează cu acelaşi entuziasm, ca la început, pentru a se asigura de aprecierea cititorilor şi, de ce nu, pentru a deveni celebru!

„(...) Un scriitor care crede că tot ce iese din peniţa lui este dumnezeiesc, nu-i scriitor, este doar un om care scrie. Ştiţi câte cărţi apar în Vrancea, într-un an?  Nu am nimic cu nici un autor - să se-nţeleagă bine - omul este liber să scrie şi este bine să se scrie în societatea noastră, pentru că nu au apărut de azi, de ieri, poate e nevoie de aşa ceva (...) Despre oamenii care  scriu valoros, care scriu literatură, s-a ocupat domnul Ionel Necula  Am văzut oameni supăraţi la apariţia vol II, pentru că nu s-au văzut acolo. Pe mine, personal, domnul Necula m-a urmărit de la început. Pentru mine contează. Sunt şi critici, nu numai laude. Domnul Necula este un critic de valoare căci a punctat  exact ceea ce i-a scăpat autorului”, a apus, printre altele prozatorul şi dramaturgul Gheorghe Mocanu care, se pare că va avea un succes fulminant cu ultima sa piesă, apreciată de actorul Mihai Bisericanu, prezent la lansarea ei la Odobeşti.

De la acest eveniment nu a lipsit nici conf. univ. dr. Costică Neagu, dumnealui însuşi un editor de carte foarte pretenţios.

„De câtva timp pleacă o lumina de la Odobeşti. Se-ntâmplă ceva... Chiar dacă nu este spectaculos, lucrul începe să urce. Când vorbim despre domnul Necula ar trebui să ne gândim la câteva lucruri: este un spirit constructiv, în al doilea rând, nimeni nu-i filozof în satul lui, e un fenomen care se repetă. În ultimul timp avea prieteni la Galaţi, avea prieteni la Bacău, iată că aş putea să spun că domnul Necula şi-a făcut prieteni şi în Vrancea şi este ascultat. Cred că ar trebui să ne aducem aminte de o vorba a lui Simion Mehedinţi. Are în lucrarea de licenţă o opinie uluitoare. Spune aşa: „Cine face critică, face operă definitivă”. De aici tragem concluzia că orice critic care se respectă  este un intermediar între operă şi cititor. Îl ajută pe cititor să decripteze opera, să înţeleagă şi sensurile mai greu de înţeles.”, a spus conf. univ. dr. Costică Neagu.

Ultimul cuvânt l-a avut criticul literar Ionel Necula, care a spus printre multe altele,

„Poate vă întrebaţi de unde această apetenţă  pentru spiritul vrâncean? În primul rând  datorită prieteniei pe care am avut-o şi o am cu mulţi scriitori din Vrancea.(...)  Aş zice, în primul rând, că în Vrancea este o aplecare mai specială pentru poezie. Şi aici sunt foarte multe lucruri de spus. Maladia autorilor vrânceni constă în faptul că unii au scris şi publicat mai multe cărţi decât au lecturat în toată perioada lor de formare intelectuală. Ceea ce-i lipseşte Vrancei este spiritul critic, analiza lucidă, analiza responsabilă prin care se descifrează elementele mai puţin reuşite dintr-o operă literară. Cât a fost Mircea Dinutz, a făcut acest lucru, dar Vrancea literară nu s-a înţeles niciodată cu Mircea Dinutz şi aceasta este în paguba scriitorilor vrânceni. Dinutz n-a fost respectat la valoarea pe care o merita în timpul cât a vieţuit.(... ) Ca o paranteză, toate articolele care apar în această carte au fost publicare, în prealabil, în diverse reviste literare”.

Cineva spunea că pe autor nu-l face scriitor un critic literar, sau altul, ci publicul cititor, care-l apreciază sau nu, îi cumpără cartea, sau nu.  Nu sunt de acord cu acest lucru. Publicul citeşte de plăcere sau arunca volumul, criticul însă  are toate instrumentele necesare să stabilească dacă cel care a ostenit asupra foii - cu folos, sau nu  - este autor sau scriitor.  Gândiţi-vă la Dicţionarul lui Călinescu unde n-au reuşit să intre unii autori cu succes la public. De ce oare? Mă gândesc că de multe ori, la lansări, un critic, sau altul, laudă un volum şi un autor care e departe de a avea harul şi puterea de a deveni - dacă nu celebru - măcar foarte bun, căutat în librării, citit. De ce? Pentru că „trebuia” încurajat, după cum am auzit şi, având girul, scoate carte după carte, sufocând piaţa, făcându-l pe tânărul cititor să creadă că aceasta este literatura de calitate, nicidecum hârtie preţioasă consumată inutil. Cine trebuie să taie în carne vie? Domnul Ionel Necula face acest lucru deseori, spre binele autorilor, dar o face cu blândeţe, să nu doară. Iar ei se fac că nu observă. Sunt unul dintre cei care scriu şi care s-a contrazis deseori cu domnul Necula prieteneşte dar, credeţi-mă are dreptate, nu poate fi dur, aşa a fost educat. Pe vremea adolescenţei dumnealui şi chiar mai târziu, erau doar scriitori, unii dintre ei adevăraţi titani, despre autori nici nu se pomenea.

Ce-aş putea să mai spun despre acest minunat OM, profesor, critic literar şi scriitor? Mă bucur din inimă că drumurile noastre s-au întâlnit fast de câteva ori, mă bucur că există, că are atâta putere de muncă şi mă rog să-i dea bunul Dumnezeu multă sănătate şi ani mulţi.

„Întâlnirea dintre omul de litere Ionel Necula şi scriitorii din Vrancea a fost un moment de bilanţ pentru breasla scriitorilor vrânceni şi unul de recunoştinţă faţă de critica formativă, constructivă a filosofului din Tecuci”, a concluzionat,  directorul casei de Cultură din Odobeşti, dr. Valentin Muscă.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.