Educație

Galerie foto | Prin proiectul „O șansă pentru fiecare", o nouă generație de liceeni vrânceni, absolvenți și-au văzut visul împlinit

Ziarul de Vrancea
15 sep 2019 3234 vizualizări

A șaptea ediție a proiectului  „O șansă pentru fiecare  inițiat de preotul Ionel Vrîncianu de la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Focșani alături de colaboratoarea Mihaela Tătaru și profesorii coordonatori voluntari, s-a încheiat în cea de-a doua săptămână a lunii septembrie, cu un moment festiv care s-a desfășurat în incinta Capelei.

În deschiderea acestui eveniment, datorită rezultatelor foarte bune obținute și cu acestă ediție a proiectului, atât profesorii implicați cât și elevii au fost premiați pe măsura meritelor

 Datorită notelor obținute la Bacalaureat ale elevilor din această promoție, a fost felicitat următorul clasament:

Locul I -  Ionela Istrate ( șefa de promoție) absolventă a Colegiului Național Unirea care a obținut media 9,70:  limba română 9,10; istorie 10; geografie 10. În urma acestor rezultate, absolventa a optat către Facultatea de Business și Turism din București.

Locul II -  Elena Țucă absolventă a Liceului Pedagogic care a obținut media 9,48: română 10;  geografie 10; istorie 8,45. Datorită acestor merite, tânăra va urma Facultatea de Inginerie Geografică din Iași.

 Locul III -  Roxana Popa absolventă a Colegiului Național Cuza care a obținut media 9:40: română 10; matematică 8:20; biologie 10și a optat către Medicină în Constanța.

 Locul IV -  Denisa Huzum absolventă a Colegiului Național Unirea care a obținut media 9,38: română 8,85; istorie 9,60; geografie 9,70. Cu aceste rezultate viitoarea studentă a optat către Facultatea de Geografie.

 În după-amiaza zilei de luni, tinerii absolvenți  prezenți la acest eveniment au primit o ultimă lecție despre viață și despre viitor din partea coordonatorilor oferită cu dragoste, deschidere și căldură sufletească:

   Profesorul de matematică Tănasă Alexandru, fost elev al acestui proiect  a povestit despre această experiență: " A fost o provocare să fiu în acest proiect și să ajut elevii în tainele matematicii pentru că am avut foarte mulți elevi, câte 20/ 30 pe grupă, de la toate liceele și specializările însă sper că am reușit să dau tot cei mai bun pentru voi."

 Tot la această materie voluntară este și profesoara Anișoara Ariton care a insuflat tinerilor prin sfaturile sale, să nu renunțe niciodată la ceea ce își propun: " Îmi aduc aminte de cuvintele unui mare om de cultură: dacă ai reușit - continuă, dacă nu ai reușit - continuă. Deci să nu renunțați niciodată la ceea ce vă propuneți în viață, chiar dacă aveți obstacole într-o situație. Sunt mulțumită de rezultatele de la matematică, ca și colegul meu sperăm ca la anul care vine vor fi și mai bune iar vouă vă urez o viață lină dacă s-ar putea, dar nu se poate. Să știți că Bacalaureatul a fost cel mai ușor, greul de acum urmează dar trebuie să plecăm cu capul sus."

  Datorită implicării tuturor la această materie s-au obținut următoarele rezultate:

 Locul I a fost obținut de Diana Răducan absolventă a Liceului Pedagogic care a obținut nota 9,50 și a intrat la Finanțe - Bănci în județul Brașov.

 Locul II a fost obținut de viitorul student Daniel Velișcu de la Colegiul Economic  Mihail Kogălniceanu cu nota 9,40. Acesta va urma Agronomia la București.

 Locul III a fost obținut de absolventul Liceului Ioan Slavici Panciu, Andrei Coroiu cu nota 9,30.  Pănceanul s-a înscris la Drept în județul Brașov.

 Tot pe locul III, cu 9,30 s-a clasat și Teodora Durlea, absolventă a Colegiului  Pedagogic care va urma Finanțe - Bănci Brașov.

De rezultate deosebite au avut parte elevii și la limba și literatura română.

 Profesor coordonator la această materie Gina Sava a sfătuit elevii participanți să își găsească calea, oamenii în care să aibă încredere și să investească în visurile lor. De asemenea i-a îndrumat să fie "oameni": " Dragi absolvenți, să nu îi uitați  pe cei care v-au ajutat, începând cu părintele, doamna Mihaela și continuând cu noi toți. Și dacă puteți și voi să faceți un bine când veți avea ocazia, să îl faceți pentru că nu o să vă pară rău. Va fi cea mai mare bucurie pentru că a face un bine necondiționat înseamnă a fi complet. După părerea mea asta înseamnă să fii om."

 Aurora Stoian, profesoară voluntară de asemenea la limba română a îndemnat tinerii să nu uite ceea ce au învățat prin acest proiect, dorindu-le  un viitor strălucit: "Să țineți minte toate învățămintele și sfaturile pe care noi cadrele didactice vi le-am dat și să vă aduceți aminte din când în când și de noi. Să vă dea Dumnezeu posibilitatea de ajunge și voi la rândul vostru cadre didactice de ce nu, ingineri buni, medici și așa mai departe."

 Profesoara Elena Manole care și-a dedicat timpul de voluntariat tot la această materie, a sfătuit elevii să aibă încredere în forțele proprii și să păstreze o bună relație cu părinții : " Îmi pare foarte bine să aud că ați reușit la facultate, că ați descoperit o specializare sau un domeniu care să vă atragă.  Vă așteaptă experiențe frumoase și veți crește frumos cu condiția de a avea încredere în voi. Indiferent de notele pe care le-ați luat la examen, veți descoperi că este mai importantă puterea pe care o aveți în voi înșivă și să vă bazați și pe părinții voștri întotdeauna."

 Pentru munca depusă, la limba și literatura română s-au obținut note deosebite:  Elena Țucă de la Liceul Pedagogic, a obținut nota 10. Cu aceeași notă a fost răsplătită  și Roxana Popa de la Colegiul Național Cuza. La o diferență mică s-a clasat Diana Răducan de la Pedagogic cu nota 9,40 și va urma Finanțe - Bănci la Brașov. Aceeași notă a obținut și Andra Negoiță de la Colegiul Național Cuza. Note deosebite au mai obținut: Maria Loredana Holban de la Liceul de Arte -9,20;  Andreea Denisa Rouă de la Liceul Pedagogic -9,10 care își continuă cariera în Sociologie Comunicare și Relații Publice în Brașov;  Miruna Alexe de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau -9,10  și Ionela Istrate de la Colegiul Național Unirea -9,10.

 Pentru elevii care au optat către pregătirea materiei de geografie, au fost sprijin și îndrumători profesor Aneta Popa și profesor Florin Cristea.

Aneta Popa a transmis tinerilor gânduri și urări de bine pentru viitorul lor: " Încerc să îmi pun cunoștințele mele, partea de profesor, de umanism și mamă în sprijinul elevilor. Și dacă tot proiectul se numește "O șansă pentru fiecare" vă doresc să aveți șansă în continuare, să fie lumina divină  asupra voastră dar să o și căutați. Așa încât fiecare cu steaua lui deasupra să își urmeze calea aleasă. Să aveți drum bun, drept și lumină."

Profesorul voluntar Florin Cristea a felicitat generația pentru curajul acestora de a nu abandona scopul propus: " Felicitări tuturor, în special celor care au provenit de la liceele celor din afara colegiilor și care și-au găsit motivația până la sfârșitul proiectului pentru a-și  atinge țelul: fie să ia Bacalaureatul, a-l lua cu o notă mare ori intrarea la o facultate sau nu neapărat. Vă doresc tot binele din lume, sper ca și anul acesta să facem echipă bună cu cine va veni."

 Notele la această materie au fost pe  măsura efortului depus: trei note de 10 și  patru note cu o diferență de doar câteva sutimi: Elena Țucă (Pedagogic) a primit nota 10; Daniel Velișcu (Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu) de asemenea nota 10;  Andra Negoiță (Colegiul Național Cuza) a obținut pentru cunoștințe tot nota 10.

 Clasamentul a rămas strâns pentru:  Mihaela Smada (Pedagogic) -9,90;  Florentina Gavrilă (Ion Mincu) -9,80;  Marinică Pîrlog ( Ion Mincu) -9,80 și  Adriana Vasiliu ( Pedagogic)  cu 9,70.

 Tinerii care au ales să își pregătească mai aprofundat cunoștințele la istorie pentru Bacalaureat, au avut alături profesorii coordonatori Constanța Giurcan și Nelu Taman pe parcursul pregătirii întregului an.

 Profesoara Constanța Giurcan care este alături de elevi încă din prima ediție, a amintit absolvenților despre eforturile tuturor,  felicitându-i pentru rezultatele obținute: " Aici este o muncă de echipă pentru că venind de la școlile la care ați studiat, acolo a fost munca profesorilor de acolo, noi aici am completat, ați venit și voi cu efortul vostru: obosiți de la școală, poate nemâncați mulți dintre voi, iar pentru asta sigur Dumnezeu vă răsplătește, acum cu rezultatele obținute cât și pe viitor. În această biserică simt că se întâmplă niște minuni, niște lucruri deosebite pentru că e ceva special să faci ore în biserică. Mă simt privilegiată pentru că am această cinste și onoare. Mulțumesc încă o dată organizatorului și vouă vă doresc din tot sufletul să plecați pe drumul pe care îl aveți în față cu multă încredere, în primul rând în Dumnezeu iar dacă Acesta există cu siguranță aveți și în oameni și în voi înșivă, sigur veți face lucruri frumoase la facultățile dorite sau oriunde veți ajunge."

Profesorul Nelu Taman a transmis toate gândurile și urările de bine pentru viitorul copiilor.

 Clasamentul la această materie evidențiază note mari: Andrei Băltărețu de la Liceul Pedagogic a fost răsplătit pentru învățătură cu nota 9,30; Elena Țucă (Pedagogic) a obținut nota 8,45 iar Ana Maria Lazăr de la Liceul de Artă obținut nota 8,10.

  Elevii care au dorit să se pregătească la materia de biologie au fost îndrumați de profesor Anca Balosin, voluntară implicată în acest proiect de mai mulți ani. Aceasta a adus mulțumiri pentru șansa de a participa la acest proiect și a povestit emoționată despre experiența sa: " Mulțumesc doamnei Tătaru pentru că m-a adus în acest proiect acum aproximativ cinci ani. Ne-am împrietenit cu fetele din grupa mea și ne-am încurajat reciproc. Vă urez tot ce aceea ce aș ura și fetei mele, de asemenea mult succes."

 La această materie Roxana Popa de la  Colegiul Național Cuza a obținut nota 10; Ștefan Bouroș, absolvent al Liceului Duiliu Zamfirescu Odobești a obținut nota 7,45 și a intrat la școala de subofițeri Bobocu, și Miruna Alexe de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau au obținut nota 6,50.

 În premieră pentru acest proiect, în cea de-a șaptea ediție a fost introdusă și Consilierea Psihologică susținută de o fostă elevă: Alexandra Smărăndoiu, care a povestit viitorilor studenți despre clipele ce îi așteaptă: " A fost o experiență foarte frumoasă și mi-a plăcut să lucrez cu profesori pe care i-am avut la pregătire în momentele în care eram eu în situația voastră. Mulțumesc  tuturor și vă urez mult succes în continuare. Să știți că vor fi clipe un pic mai dificile pentru voi, acomodarea la facultate, întâlnirea unor noi prieteni, noi cunoștințe, a unui nou stil de a învăța pentru că până la urmă facultatea este cu totul și cu totul altceva față de ceea ce ați avut până acum. Succes."

   În clasamentul elevilor deschiși către consilierea psihologică s-au numărat: Miruna Florina Burlui ( Colegiul Național Unirea), Dănuța Taftă ( Pedagogic),  Ana Maria Lazăr de la Liceul de Arte care a intrat la Universitatea Națională de Muzică din București, fiind o premieră printre elevii acestui proiect  și Paul Ungureanu (Pedagogic).

 De asemenea participanții au avut șansa de a se pregăti pentru materia de fizică alături de profesor Mihaela Popescu. Aceasta a transmis tinerilor absolvenți încurajările " mult noroc, multe șanse și să luptați pentru ceea ce doriți".

 De menționat este faptul că preotul Ionel Vrîncianu, inițiatorul proiectului "O șansă pentru fiecare" a adresat de asemenea mulțumiri întregii echipe, cuvinte de învățătură generației de care s-au despărțit, cu speranța ca proiectul să își continue dezvoltarea și pentru anii ce vor urma :

 "Doamna Constanța Giurcan dar și doamna Gina mai înainte, au spus că în această biserică se întâmplă minuni și cred că Dumnezeu a vorbit prin dumneavoastră. Chiar prezența noastră astăzi aici și bineînțeles prezența aproape în fiecare zi a unei grupe sau două de copii la pregătire e o minune de la Dumnezeu." Acesta a menționat " În primul rând dați-mi voie să Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru bucuria de a vă avea ca și gazdă în Casa Domnului pentru că Biserica este Casa Domnului. Și mă gândeam că în Biblie la un moment dat scrie: "Nu voi M-ați ales pe Mine ci Eu v-am ales pe voi", și eu cred că pe dumneavoastră v-a ales Dumnezeu. Și cred că e o onoare pentru fiecare dintre noi în primul rând să lucrăm în Numele Lui Dumnezeu cum ați spus și  dumneavoastră,  cu acești tineri minunați, să le creionăm sau să punem o părticică din sufletul nostru în viața lor, să le arătăm puțin calea și drumul în viață care de multe ori nu e chiar așa cum ne-am dori. Dar cum au spus atât de frumos și domnii profesori, orice vă doriți în viață și din experiența personală pot să vă spun, orice vă doriți în viață veți realiza dacă veți fi perseverenți și dacă veți lupta până la capăt." Cuvintele părintelui  cu învățătură s-au încheiat în spiritul încurajator: " Eu nu pot decât să vă mulțumesc pentru că ați avut încredere în domnii profesori care au venit benevol un an de zile și iată, de atâția ani în biserica noastră. Noi încercăm în continuare să ducem acest proiect, eu sunt foarte încântat pentru că dumneavoastră vreți să mergem în continuare și să acordăm această șansă pentru fiecare din tinerii care doresc și vor ca să fie ajutați la materiile pe care noi încercăm să îi ajutăm. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca să ne întâlnim și peste ani."

De asemenea elevii, împreună cu întreaga echipă alături de care s-au pregătit pe parcursul întregului an pentru a putea avea rezultate de excepție la examenul de Bacalaureat, au  petrecut momente unice cu ocazia cărora s-au depănat amintiri petrecute în timpul anului de pregătire, despre experiențele trăite cu ocazia  participării la "Marșul pentru viață" pe data de 23.03.2019 dar și pelerinajul din 11.05.2 019. Au fost vizitate cu această ocazie patru mănăstiri din județul Neamț.

 Momentele plăcute trec rapid iar în partea a doua a festivității de premiere, absolvenții care s-au pregătit un an întreg la materiile pentru care au optat, alături de sprijinul întregii echipe de binefacere, au simțit nevoia de a-și arăta recunoștința în fața acestora. Emoțiile au fost copleșitoare, lacrimile despărțirii nu au lipsit și cu vocile lor tremurânde de sentiment au adus cinste dascălilor pentru tot ce au făcut pentru ei, cu promisiunea multora de a se implica la rândul lor, atunci când vor avea ocazia pentru susținere și ajutor al acestui proiect.

" Această experiență a fost mai mult decât o pregătire, având în vedere că a fost în Casa Domnului și că ne-a legat atât de mult sufletește. Clar că sunt doar persoane cu suflet bun. Sper și îmi doresc ca pe viitor să vă fiu alături și mă voi implica cât de mult pot pentru a sprijini acest proiect. Vă mulțumesc." a povestit tânărul Ionuț Bălăndău de la Colegiul Tehnic "Ion Mincu" reușind să mai urce o treaptă pe drumul vieții datorită sprijinului găsit în biserică.

 De asemenea Roxana Popa de la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza", care a făcut parte din grupa tinerilor pregătiți la biologie a povestit despre experiența sa: " Doamna Balosin Anca a știut să mă motiveze tot timpul, responsabilizându-mă ca în fiecare săptămână să nu îmi permit luxul să vin aici nepregătită. Mai important decât atât, aici am avut parte de un colectiv excepțional, veneam de drag la pregătire. Eram puțini dar buni iar dânsa știe lucrul ăsta, fapt care mă determină să spun că am legat aici cele mai frumoase prietenii alături de Rebeca, Andreea dar și profa de bio' cum ne place nouă să o numim." Recunoscătoare, a încheiat " mărturisesc că acest proiect educațional mi-a consolidat încrederea în forțele proprii, mi-a fundamentat niște relații sociale extrem de minunate dar mai mult decât atât mi-a dat siguranța că aici întotdeauna voi găsi o vorbă bună. Vă mulțumesc pentru tot."

 Eleva Andreea Baraboi de la liceul "Simion Mehedinți" Vidra a povestit cu această ocazie cum a avut șansa să treacă examenul de Bacalaureat fără să se dea bătută, la îndemnul coordonatoarei Mihaela Tătaru: " Vreau să mulțumesc atât profesorilor cât și doamnei Mihaela Tătaru care m-a încurajat foarte mult și m-a susținut: eu nu am reușit să iau din prima examenul dar doamna Mihaela Tătaru a spus că o să fie bine și așa a fost. În prima sesiune la geografie am luat 8,30 și la limba română 7,45 însă datorită emoțiilor am picat la matematică. Atunci dânsa mi-a spus să nu disper și să am încredere în mine, chiar dacă am picat pentru câteva sutimi. Acum am reușit cu 7,95 așa cum doamna mi-a spus: " Cei din urmă vor fi cei dintâi." Mulțumesc încă o dată."

 Coordonatoare și prezentatoare a evenimentului, managerul Mihaela Tătaru cu un caracter blând și har deosebit, implicată cu desăvârșire în acest proiect, a încheiat emoționată  evenimentul de premiere transmițând tuturor felicitări și îndemnul de a fi luptători: " Vă felicit că ați muncit încă un an și mă bucur că în această după amiază am fost cu toții, că am putut să ne amintim de lucrurile frumoase petrecute împreună în acest an și doresc tuturor multă sănătate, multă putere, încredere, niciodată nu trebuie să crezi că ești mai puțin important decât alții din jurul tău. Fiecare este unic și irepetabil și așa că trebuie să avem încredere în noi, fiecare la rândul nostru. Așa cum a spus și colega noastră Gina Sava, trebuie să avem încredere în faptul că fiecare vis până la urmă se va împlini. Trebuie să îl urmăm, să luptăm pentru el pentru că Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă și în traistă.

 Nu pot să nu mulțumesc întotdeauna părintelui pentru că mi-a oferit această șansă, să îi fiu alături în acest proiect. Îi mulțumesc Constanței pentru că ea este cu noi de la prima generație și este unul din acei profesori care a spus da, le mulțumesc tuturor cadrelor didactice, le mulțumesc elevilor care m-au sprijinit pe parcursul acestui an, vă mulțumesc tuturor. Încă o dată Dumnezeu să ne ajute pentru ceea ce am făcut și pentru ceea ce o să facem de acum încolo."

Pregătirile pentru generația 2019-2020 a elevilor  care doresc să își perfecționeze bagajul de cunoștințe pentru a putea depăși cu succes examenul de Bacalaureat, vor începe în luna octombrie.

Informații și fotografii transmise de manager Mihaela Tătaru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.